Kars'taki İnsanlık Anıtı yıkılacak

Kars'taki İnsanlık Anıtı yıkılacak

Heykeltraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan 35 metre yüksekliğinde, 350 ton ağırlığındaki İnsanlık Anıtı'yla ilgili yıkım karanının bulunduğu ve kararın Belediyeye ulaşması halinde anıtın yıkılacağını söyledi.

Kars Belediyesi'nce Kars Kalesi'nin simetriğinde Üçler Mahallesi'ndeki tepeye yaptırılan İnsanlık Anıtı’nın yapım çalışmalarının Erzurum ile Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun hazırladığı rapor üzerine durdurulmasının ardından yıkılıp-yıkılmayacağı tartışmaları aylarca sürdü.

  Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars Kazevi’nde bu akşam düzenlediği basın toplantısında anıtla ilgili 3 defa yıkım kararının alındığı ve kararın anıtlar kurulunca Belediye’ye ulaşmasının beklendiğini vurguladı. Başkan Bozkuş, “Karar elimize geçince yıkacağız” dedi.

  Bozkuş şunları söyledi:

  “Geçtiğimiz hafta Valilikten belediyemize bir yazı geldi. Koruma kurulunun almış olduğu bir karar vardır ve kararda anıtın yıkılması yönündedir. Bizde konuyu daimi encümen sunduk. Ben encümen huzurunda Koruma Kurulu Müdürünü aradım ve “anıtım yıkılması yönünde Valilikten bir yazı geldi. Anıtın yıkılması ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir istişareniz var mı?” diye sordum. Çünkü Koruma Kurulu Kültür Turizm Bakanlığına bağlıdır. Onlarda yazı sizin elinize nerden geçti diye sordular. Ben de Valiliğin yazısının ekinde geldiğini söyledim. Müdür ise bana “kurul 3 kez anıtın yıkılması ile ilgili olarak karar aldı. Ama biz yazıyı dağıtmadık. Yani söz konusu kararı ön yazı ekinde yazıyı kimseye götürmedik” dedi.  Bizlerde bunun üzerine “söz konusu kararın ilgili yerlere dağıtılmasını talep ediyoruz” dedik. Valiliğe bu kararın ne şekilde geldiğini de bilmiyoruz. En son karar da 2022 sayılı karardır. Bu kararda ne diyorsa kanunlar çerçevesinde karar ne ise onu uygulayacağız. Bu kurulda son mercidir ve yıkılması doğrultusundadır. Resmi olarak ta o yazının bize gelmesi gerek ve bize o yazının gelmesini talep ettik. Yıkılma gerekçesi ise üç konudadır. Bunlar da birincisi anıtın inşaatının sit alanı üzerinde inşa edilmesi, yapı ruhsatının bulunmaması ve hazine arazisi üzerinde yapılması nedenlerinden dolayı kurul tarafından yıkılması doğrultusunda karar alınmıştır. Yıkılması yönünde karar elimize ulaşırsa yakıcağız”

Önceki ve Sonraki Haberler