PARAYLA SAADET OLUYOR MU?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) , 2003 yılından beri her yıl yaptığı “ Yaşam Memnuniyeti Araştırması” ile ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın mutluluk algılaması, umut, değerler, kişisel gelişim ve kişisel sağlık, gelir ve çalışma hayatı gibi alanlardaki memnuniyetlerini ölçmektedir.
TUİK’in 2010 yılı ölçümlerine göre, ülkemizde 18 ve daha yukarı yaştaki bireylerin % 61,2’si kendilerini mutlu olarak ifade etmiştir.
En çok dikkatimi çeken mutluluk için gerekli olan değerlerin ölçümü oldu.
Sağlık mutluluk için en gerekli şıkkı %70 civarında işaretlenmiş, para %5 civarında işaretlenmiş. Yani bu duruma göre sağlık paradan 14 kat fazla önem taşıyor.
Kuşkusuz sağlık çok önemli…
Ama neye göre?
16.yüzyılda yaşamış Osmanlı İmparatorluğunun yükselme döneminin son padişahı Muhteşem Süleyman (Kanuni Sultan Süleyman) bir şiirinde:
“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” derken, 18-19.yüzyılda yaşamış Napolyon Bonapart’a bir savaşı kazanmak için ne gerekir diye sormuşlar, o da: “Para,para,para” demiştir.
Öte yandan İspanya’yı aldıktan sonra İspanya Kralı:” Napolyon’a biz şerefimiz için oysa siz para için savaşıyorsunuz”. Napolyon ise: “Herkes kendisinde olmayan için savaşır” diye karşılık vermiş.
Bence “ sıhhat” diyen Kanuni de, “para” diyen Napolyon da şartları gereği bir yerde doğru söylemişlerdir.
Ancak gerçekçi olmak gerekirse o an en çok neye ihtiyacınız varsa o,o an için daha önemlidir.
Günümüzde yoğun bilgi kirliliği içinde, TÜİK’in yaptığı araştırma ne kadar gerçeği yansıtıyor? Bu geniş ve ayrı bir tartışma konusu…
Çünkü, basından sıkça izlediğimiz şeyler içimizi karartmaktadır.
Para için göçük altında inleyen deprem mağdurlarının bileğini keserek bileziklerini alan vicdansızları, böbreğini satıp ihtiyacı olan parayı elde etmeye çalışan çaresizleri, işsizlik veya borç yüzünden cinnet geçirip tüm ailesini katledenleri, köyden kente göç ettikten sonra para için paramparça olan aileleri gördükçe tartışma başka bir boyut kazanmaktadır.
Yoksa “para önemli” şıkkını işaretleyenler bu facialara sebep olanlar veya maruz kalanlar mıdır?
Bilinmez…
Ancak, bir gerçek var ki, paranın icadından sonra en çok tartışılan: Parayla saadet olur mu?” Sorusudur…
Biz tüm bunları tartışaduralım,TÜİK son araştırmasıyla bu hususa noktayı koymuş…
“Mutlu olmak için sağlık daha önemli…”
Siz ne dersiniz?...
06.03.2011
Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
Kars VHO Başkanı