Doktora Baytar Diyenlere…
Kars Manşet Yazarı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler'in "Doktora Baytar Diyenlere…" başlıklı yazısı:
Modern Veteriner Hekimlik Eğitiminin 175. yılının kutlandığı bu günlerde mesleğimizle ilgili bir hususa dikkat çekmek istiyorum.
Kimileri tarafından işini iyi yapmadığı düşünülen insan hekimlerine “Baytar” deme sendromu hala devam ediyor. Geçenlerde bir gazetenin köşesinde de aynı sendroma rastladım. Doktoruna kızan veya memnun kalmayan hemen “Baytar” diyor. Bu kinayeyi başka meslekler için pek kullanmıyorlar. Örneğin, sağlık ve paranın neredeyse yan yana anıldığı günümüzde hiç kimse, paragöz olarak algıladığı bir Doktora “tüccar” mısın? Demiyor…
18. Yüzyılın başlarında dünyayı kasıp kavuran sığır vebası Veteriner Hekimlik eğitiminin daha derin ve bilimsel boyutlarda yapılmasını sağlamış, 1762 yılında Fransa’da ilk bilimsel veteriner hekimlik eğitimi veren okul açılmıştır. Ülkemizde ise bilimsel ve modern kapsamda eğitim yapan ilk veteriner okulu 1842’de açılmıştır.
Günümüzde Veteriner Fakültelerinde 5 yıl teorik ve uygulama eğitimini bitirenler yüksek lisans diploması ve “Veteriner Hekim” unvanı almaktadır. Baytar kelimesi bir dönem hayvan sağlığı hekimleri için kullanılmış, ancak ülkemizde modern Veteriner Hekimlik eğitimi ileri düzeye ulaştıktan sonra kullanılmamıştır. 6343 sayılı Veteriner Hekimlik Mesleğinin İcrasına ilişkin kanunda , baytar diye bir tanımlama yoktur, “Veteriner Hekim” diye bir tanım vardır.
Veteriner hekimler: “….yaşamlarını insanlık yoluna adayacaklarına, hayvan ve insan sağlığına çağdaş anlamda hizmet sunmayı ilke edineceklerine ve bilimsel yöntemlerden sapmadan, deontolojik kurallara uyarak ve etik ilkeleri gözeterek mesleklerini icra edeceklerine… “ dair AND içerek mesleklerini yapmaktadırlar.
Veteriner hekimler, hayvana hakaret ederek, itip kakarak ve hayvanların hayatını hiçe sayarak hekimlik yapmamaktadırlar. Kendinizce yeterli bulmadığınız doktorlar için lütfen artık: “baytar mısın?” demekten vazgeçelim, hem insan hekimlerimizi hem de veteriner hekimlerimizi bu kelimeyi kullanarak aşağılamaya çalışmayalım…
Veteriner hekimler kuş gribi gibi küresel boyutta insanoğlunu tehdit eden durumlarda her zaman özverili ve bilimsel yöntemlerle çalışarak insan sağlığına en üst düzeyde hizmet ediyor ve insanların sağlıklı ve kaliteli hayvansal gıda tüketmeleri için de çalışıyorlar.
Sonuçta, bir meslek erbabını başka bir meslek kavramını kullanarak yermek zaten doğru değildir. Ahlak dairesinde insanlığa hizmet eden her meslek değerlidir.
Modern ve bilimsel Veteriner Hekimlik eğitiminin 175.yılı kutlu olsun.