CUMHURİYET VE TARIM…
Yer:Lozan…
Tarih:24 Temmuz 1923…
Lord Curzon İsmet Paşa’ya şöyle diyordu:…
-“Aylardan beri arzu ettiklerimizin hiçbirini alamıyoruz. Sizden memnun değiliz. Neyi reddederseniz cebimize atıyor ve saklıyoruz. Memleketiniz harap, yarın gelip kalkınmak için bizden yardım isteyeceksiniz. O zaman bu cebimize koyduklarımızdan her birini birer birer çıkarıp size vereceğiz."
Uzun yıllar süren savaşların ardından bir de düvel-i muazzama’ya karşı kanının son damlasına kadar kurtuluş savaşı vererek fakir ama onurlu cumhuriyetini kurmuş bir ülkenin fakr-u zaruret içinde yaşayan insanları, Lozan’da istediklerini almış, duyunu-umumiye borçlarını ödemekle kalmamış ve kendisini fazlasıyla geçindirir bir düzeye ulaşmış, daha sonraki yıllarda ise komşu ülkelere ihracat yapacak hale gelmiştir.
Bu nasıl olmuştur?
Her şey daha Cumhuriyet ilan edilmeden 7 ay önce İzmir İktisat Kongresinde alınan kararla başlamış, Cumhuriyetin ilanından sonra da bu kararlar aksatılmadan hızla uygulamaya konulmuştur.17 Şubat 1925’te çıkarılan bir kanunla Aşar vergisi kaldırılarak yerine Arazi Vergisi konuldu. Daha sonraki yıllarda çiftçiye kredi sağlamak amacıyla Ziraat Bankasında yeni düzenlemeler gerçekleştirildi. Traktör kullanımı teşvik edildi., Tarım ve Kredi Kooperatifleri ve Yüksek Ziraat Enstitüleri kuruldu, örnek devlet çiftlikleri kuruldu ve tohum ıslah istasyonları açıldı.Böylece Türkiye’de tarımın gelişmesi için önemli hamleler gerçekleştirildi.
Onüç milyonluk bir nüfusla başlayan cumhuriyetimiz insanını aç bırakmadan ve hiçbir ülkeye el açmadan 86 yıl boyunca başı dik ve onurlu bir şekilde nesillerini bu düzeye getirmişse bu büyük ölçüde tarım ve hayvancılık sayesinde olmuştur. Türk köylüsünün emeği sayesinde biz bir zamanlar dünyada kendi kendini doyuran 7 ülke arasında iken bugün aynı durumda olduğumuzu söylemek zor.
Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren alınan iktisadi kararlar içerisinde tarıma verilen destek diğer desteklerin başında geliyordu. O tarihlerde yaklaşık 13 milyon civarında olan ülke nüfusumuz 86 yıl sonra yaklaşık 5 kat artmış durumdadır. Bu artış yaklaşık her yıl 600 bin kişiye tekabül etmektedir. Demek oluyor ki, Cumhuriyetin 100.yılında yaklaşık 8 milyon artışla 80 milyonu geçecek olan bir nüfus bizi beklemektedir.
Görüleceği üzere, Cumhuriyetimizin ilk yıllarında üretimi teşvik edecek tüm düzenlemeler yapılmıştı. Atatürk o yıllarda şöyle diyordu:
“Memlekette topraksız çiftçi bırakılmamalıdır”
Ancak bunlara ilaveten önem verilen diğer hususlardan biri de yerli malların kullanımına ağırlık verilmesiydi. İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların ilki: “ Yerli malların Kullanılması Sağlanmalıdır” şeklinde idi.
Demek ki, çiftçiye kredi sağlamakla iş bitmiyor, eğer çiftçinin malını satacak istikrarlı iç piyasa koşulları sağlanmazsa bu alınan kararlarından da bir önemi kalmamaktadır.
Oysa günümüzde damızlık hayvan, birçok hayvansal ürün yanında, mısır, pamuk ve soya gibi bitkisel ürünleri ithal etmekteyiz. Tarım ülkesi olmamıza rağmen nüfusun %35’i kırsalda %65’i kentlerde yaşamaktadır. Bu çelişki devam etmektedir. Bu da beraberinde büyük kent varoşlarında yoksul , mutsuz ve çare arayan yığınları her geçen gün artırmaktadır.
Kendi yağıyla kavrulan bir ülke konumundan çıkarak tohum ithal eden bir ülke konumuna da gelmiş bulunmaktayız. Son çıkan “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) “ yönetmeliği de bu ithalat mekanizmasını daha da hızlandıracağa benziyor.GDO’lu ürünler arasında tohumlar da var. Özellikle insan sağlığına zararları ve/veya yararları henüz tam ortaya konmamış, hatta bazı zararlarından bahsedilirken GDO’ların çok tartışma götüreceği aşikardır. Bu ürünlerin ülkemize girmesinin daha da kolaylaşması anlamına gelen bu yönetmelik bile “İzmir İktisat Kongresi”nde alınan ilk karardan ve ruhtan uzaklaştığımızı göstermektedir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli ziraattir” sözü bir çok şeyi açıklarken aynı zamanda bize tarımımızın milli çıkarlarımız yönünde yeniden düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu hatırlatmaktadır.
Cumhuriyetimizin her alanda olduğu gibi, tarım ve hayvancılık alanında da bizlere birçok nimetler sunduğunu görmekteyiz.
Sonuç olarak, gittikçe artan dünya nüfusu dengeyi güçlü ülkelerin lehine bozacağından küreselleşme rüzgarına aşırı bir kapılmak bizi gelecek yıllarda zor durumda bırakabilir. Bizden sonraki nesil sıkıntı çekebilir. Dünya ile entegrasyonumuzu ihmal etmeden milli tarım ve hayvancılık politikalarına ağırlık vermeliyiz.
Cumhuriyetimizin 86.Yılını kutlar, dünyada artan gıda krizinden etkilenmeksizin sağlıklı, mutlu ve onurlu nesiller yetiştirmek dileği ile bize bu cumhuriyeti armağan edenlere minnet duygularımı ve şükranlarımı sunarım. 29.10.2009
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
Kars Ardahan Iğdır VHO Başkanı