Yavru Ayı Annesine Kavuştu
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan ormanlık alandan geçen Kars - Erzurum karayolunu üzerinde ezilmek üzereyken bulunan iki aylık boz ayı yavrusu, tedavisi yapıldıktan sonra aynı yerde doğaya geri salındı.
Üç gün önce Erzurum’dan Kars’a gitmekte olan Cemil Güler adlı duyarlı vatandaş, asfalt üzerinde ezilmek üzere olan yavru ayıyı fark ederek hemen aracına aldı. Daha sonra da evine götürerek sütle besledi. Ertesi günde Kars Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nü arayarak yavruyu teslim etti. Yaralı ayı daha sonrada Kafkas Üniversitesi Doğal Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Burada yavrunun tedavisi yapıldıktan sonrada yavruyu bulan Cemil güler ile birlikte Kars Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlileri ve Kafkas Üniversitesi Doğal Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Milli Parklar Şube Müdürlüğü Doç.Dr.Erdoğan Uzlu tarafından bulunduğu yere getirilerek doğaya salındı. Yavru ayı bulunduğu yere getirilinceye kadar uysal bir çocuk gibi dururken birden bire hırçınlaşmaya başladı. İçinde bulunduğu kafesten serbest bırakılınca ilk işi kendisini görüntülemekte olan gazetecinin üzerine atılmak oldu. Yavru ayı daha sonra ise koşarak ormanın derinliklerinde kayboldu.
BİR ÇOCUK GİBİ KUCAĞIMDA UYUDU
Yavru ayıyı karayolu üzerinde ezilmek üzereyken bulan Cemil Güler ise yaralı yavru ayıyı bulduktan sona aracına aldığını ve eve gidinceye kara bir çocuk gibi kucağında uyuduğunu söyledi.
Güler, “Gece saatlerinde Erzurum’dan Kars’a geliyordum. Yavru ayıyı yol ortasında gördüm. Gece karanlığında araçlar geçiyor ve savunmasızdı. Yardan düştüğü içinde hafif yaralı ve annesinden ayrıldığı için de şoktaydı. Daha sonra kendisini bir çocuk gibi aldım ve araca koydum. Kars’a gelinmeğe kadar tıpkı bir çocuk gibi kucağımda uyudu. Daha sonra yavru ayıya evde baktım ve süt içirdim ekmek everdim ama ekmeği yemedi. Ardından da Kars Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim ettim. Onlarda Kafkas Üniversitesi Doğal Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürdüler. Orada bakımı yapıldı ve şimdide arkadaşlar ile birlikte yavru ayıyı bulduğum yere getirdik. Yeri gösterdim ve şimdide aynı yere yavruyu bırakıyoruz. Bu nedenle çok mutluyum” dedi.
KARS’TA HER GEÇEN GÜN DOĞAYA VE YABAN HAYATINA KARŞI DUYARLILIK ARTIYOR.
Kafkas Üniversitesi Doğal Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Doç.Dr.Erdoğan Uzlu, ise Kars ve çevresinde her geçen gün doğal ve yapan hayata karşı ilginin yoğunlaştığını ve bu bilincin hızla yaygınlaştığı için memnuniyetini dile getirdi.
Duyarlı vatandaşlara teşekkür eden Uzlu, “Sarıkamış’ta duyarlı bir vatandaş tarafından Kars - Erzurum karayolu üzerinde ezilmek üzereyken bulunun yavru ayı, Kars Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü aracılığıyla merkezimize geldi. Bizlerde yavru ayının gerekli tedavilerini yaptıktan sonra tekrar getirip aynı yerde doğaya geri saldık. Herhangi bir sağlık problemi yok. Sadece üç günden beri annesinden ayrı kalmanın travması var. Buraya gelinceye kadar uysal bir çocuk gibiydi. Ama yaşadığı yere gelince tepkileri değişti ve hırçınlaştı. Bildiği çevre olduğu için bir an önce doğaya kavuşmak istiyor. Ben bu nedenle yüksek duyarlılık gösteren Cemil Amcaya çok teşekkür ediyorum. Çünkü Kars ve Sarıkamış’ta doğaya ve yaban hayatına karşı duyarlılık her geçen gün artıyor.” Dedi.
MÜKEMMEL ÜÇLÜ KURUMUZ.
Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi, Doğal Hyaatı Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ve KuzeyDoğa Derneği ile mükemmel bir iş birliliği içerisinde çalıştıklarını da vurgulayan Uzlu, “Kars ve çevresinde halkımızda bu üçlüyü çok iyi tanıyorlar. Doğada buldukları yaralı ve korunmaya muhtaç her türlü hayvanı bize getiriyorlar. Bizlerde bu üçlü ile bu hayvanların tedailerini yaptıktan sonra doğal hayatlarına geri salıyoruz.” Diye konuştu.
UZLU; AYI YAVRUSU BULAN VATANDAŞLARI UYARDI.
Ayıların bölgede bulunan diğer yaban hayvanlarına karşı çok farklı bir özelliğe sahip olduğuna da dikkat çeken Uzlu, ayı yavrusu bulacak olan vatandaşlar içinde uyarıda bulundu.
Ayıların doğası gereği çok farklı bir hayvan olduklarını belirten Uzlu şunları kaydetti.
“Normalde yasal olarak korunmaya ve bakıma muhtaç bir ayı yavrusu bulunduğunda Bursa’ya gönderilmesi gerekiyor. Bu nedenle vatandaşlar ya yavrusunu buldukları zaman kesin emin olmadan, yani yaralı veya annesinin yakınlarda olmadığını görmeden hiçbir şekilde dokunmasınlar. Çünkü anne muhtemelen yakınlardadır. Yani ayıların ve ormanda ki bütün hayvanların yaşadıkları doğal ortamdan ayrılmamalarını isteriz. Bu ormanlarda yaşayan kurt, domuz, yaban kedisi, vaşak ve ceylan zaten merkezimizde yasal olarak tedavi edilip daha sonrada ait oldukları bölgelere geri salınıyor. Merkezimizde ayı da tedavi edilebiliniyor. İş makinelerinin burada çalışması ciddi derecede hayvanları strese sokuyor. Çünkü gürültü yaban hayvanının doğasında olmayan bir olumsuz etkendir. Çünkü bu ayı yavrusu da burada yol yapıldığı için bazı bölgelerde büyük yarıklar ve tepeler meydana geliyor. Bu yavruda bu yalardan birisinden düştüğü için yaralanmış. Bu ayı bölgemizde yaşayan bir boz ayı cinsidir. Fakat kolyeli bir boz aydır. Annesini birazdan bulur. Ayılar çok iyi derede koku alabilir ve sesleri de duyabilirler. Tabi burada üç gündür birbirinden ayrı kalmış anne ve yavru daha da çabuk birbirini bulur. Zaten anne de üç günden beri yavrusunu arıyordur.”
Tacettin DURMUŞ / karsmanset.com