Şeker pancarının tarladan sofraya yolculuğu başladı

Şeker pancarının tarladan sofraya yolculuğu başladı

Kars’ın Akyaka ilçesinde, çiftçilerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan şeker pancarının tarladan sofraya uzanan yolculuğu başladı.

İlçede yaklaşık 85 bin ton şeker pancarı ekimi gerçekleştirildi. Nisan ayında toprakla buluşturulan tohumlar, her anı zahmetle geçen yaklaşık 6 aylık emeğin akabinde yeterli büyüklüğe ulaşarak sökülmeye başlandı. Tarlalardan makineler yardımıyla sökülen pancarlar, traktörlerle TÜRKŞEKER’in alım merkezine getiriliyor. Kantarlara getirilen şeker pancarları, işlenmek üzere kamyonlarla Kars Şeker Fabrikasına taşınıyor.

Fabrikanın silolarındaki pancarlar, tazyikli suyla temizlenip, su kanallarından üretim bandına taşınıyor, ot ve kök kalıntılarından da arındırıldıktan sonra yıkama teknesinde ince yıkamaya tabi tutuluyor. Pancar daha sonra kıyım bıçaklarıyla ince ince kıyılarak üretim bandındaki yolculuğuna devam ediyor. Büyük kazanlarda çeşitli işlemlerden geçirilerek kristalleştirilen şeker daha sonra çuvallama işleminin yapıldığı bölgeye götürülüyor. Şeker pancarının şekere dönüşümü çuvallanıp depolanmasıyla son buluyor. İşlem gören pancardan elde edilen şeker, tarladan tüketiciye sunulma aşamasına getiriliyor.

Kaynak:Orhan Korkut

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler