Sarıkamış'tan Haber Turu
Sarıkamış'tan Haber Turu
SARIKAMIŞ İÇİN; İLİMİZ İÇİN; BÖLGEMİZ İÇİN, ÜLKEMİZ İÇİN, EL ELE OMUZ OMUZA
Kars Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri ile muhtarlarla bir araya geldiği iftar yemeğinde birlik mesajları verdi.
Sarıkamış Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde düzenlenen iftarda konuşan Kaymakam Karaman, Sarıkamış’ta yaşayan bireyler olarak mübarek Ramazan ayında bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Şehitler diyarı ilçede toplumun her kesiminden olan insanların birlikteliğinin gurur verici olduğunu belirten Karaman, Ramazan ayının birlik, dayanışma ve kardeşliklerin güçlendiği, maneviyatın en yüksek seviyede olduğu ay olduğunu söyledi. Özellikle de ülkemizin her tarafında bu ramazan ayının anlamlı şekilde yaşandığını belirten Kaymakam Karaman, Kaymakamlık olarak bu ayın manasına uygun şekilde bu iftar programını icra ettiklerini, toplumun her kesiminden, siyasetçisinden, STK’sına herkesle bir masa etrafında toplandıklarını söyledi.
Bu iftar buluşması davetine icap ettikleri için tüm katılımcılara teşekkür eden Kaymakam Karaman, buradaki amacın yemekten öteye bir paylaşma, dayanışma ve kaynaşma olduğuna dikkat çekti. Bu birliktelik tablosunu görmekten son derece memnun olduklarını kaydeden Karaman, “Sarıkamış’ın böyle bir tabloya ihtiyacı var, çünkü birlikten kuvvet doğar” dedi.
“Bizim bir ana gündem maddemiz var. Bu da o yöreyi sahiplenmektir” diyen Karaman, “bizim bütün farklı düşünceleri bir tarafa bırakıp ‘Sarıkamış için ne yapabiliriz’e bakmamız gerek. Bu konuda hep beraber birlik olmamız lazım.” diye konuştu.
Bu dönemin tarihi bir dönem olduğuna da dikkat çeken Karaman, şöyle konuştu:
“Bu dönem Sarıkamış’ın ileriye dönük atılım yapacağı bir dönemdir. Kaymakamlık olarak Belediyemizle, STK’larımızla çok uyumlu bir dönemden geçiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Sayın Valimiz göreve başladı. Sayın Valimiz de Sarıkamış’a öncelik veriyor. Tabi bunların da hepsini bir arada toplayan önemli bir gelişme daha oldu. 40 yılda böyle bir talih kuşu konur derler ya o da çok şükür ilimize, ilçemize nasip oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Kars’ın evladı Sayın Ahmet Arslan’ın bakan olması bizleri sevindirmiştir. Kendisinin ülkesine, ilimize ve bölgemize bağlılığı ortada. Dolayısıyla Sarıkamış için hep birlikte adım atmamız lazım. Önemezdeki günlerde yapılacak olan önemli yatırımlarımız var, çalışmalarımız, projelerimiz var. Belediye Başkanımız bir yandan koşturuyor, biz bir yandan yürütüyoruz. Burada bir Sarıkamışlı olarak yapılacak olan her türlü çalışmayı desteklememiz lazım. Bunu sizlerden bekliyoruz. Bunu STK’lardan bekliyoruz, esnafımızdan bekliyoruz, Sarıkamış’ın eşrafından bekliyoruz. Daire amirlerimiz saten bir çaba sarf ediyorlar bizde inşallah bu sinerjiyi güzel yatırımlara çevireceğiz, el birliği ile. O yüzden ben inşallah Sarıkamış’ın ileriye dönük yürütülecek tüm çalışmalara hep birlikte imza atacağımıza inanıyorum. Bu inançla hepinize teşekkür ediyorum.”
İftar buluşmasına; 9’uncu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetgin, Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, Sarıkamış İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Alper Akça, Sarıkamış İlçe Emniyet Müdür Yaşa Tugay Yalçın, hakim ve savcılar ile çok sayıda davetli katıldı.
GÖNÜL KÖPRÜLERİ BURALARDAN GEÇİYOR
Kars Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, ramazan ayı boyunca her gün köyleri ziyaret ederek vatandaşların ihtiyaçlarını yerinde tespit ediyor, köylerin temel sorun ve ihtiyaçlarını yerinde görüyor ve halkla tokalaşarak ev ziyaretlerinde bulunup gönül köprüsü kuruyor.
İlçede göreve başladığını bir yıldır vaktini proje ve hizmet alanına ayıran Kaymakam İzzet Karaman köy ziyaretlerini ihmal etmiyor. Kaymakam Karaman ramazan ayında bu ziyaretlerini daha da sıklaştırdı. Köylere Hizmet Götürme Birliği, SYDV görevlileri ve diğer ilgili birimleriyle köy ziyaretlerinde bulunan Kaymakam Karaman, hem sorun hem de ihtiyaç tespitlerinde bulunuyor. Sorunları, istek ve talepleri direkt birinci ağızdan dinleme imkanı oluşturan Kaymakam Karaman, ihtiyaçlı ailelerin ihtiyaçlarını giderdiği gibi köylerde yapımı süren devlet yatırımlarını da yerinde inceleme fırsatı buluyor.
Kaymakam karaman mübarek ramazan ayını da bu anlamlı ziyaretlerle değerlendirdi. Köyleri tek tek ziyaret etti, evlere konuk oldu, çocuklara çikolata dağıttı, vatandaşlarla kucaklaştı.
Vatandaşlar da Kaymakam Karaman’ın köylerine sakçı yaptığı ziyaretlerden duydukları memnuniyetleri dile getirerek teşekkür ettiler.
SARIKAMIŞ’TA ÇEVRE DOSTU HİZMET
Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Hamamlı köyünde Valilik ve İl Özel İdaresi desteği ile Kaymakamlık tarafından geçtiğimiz yıl yapımına başlanan kanalizasyon sularının doğal arıtılması tesisi faaliyete geçti. Tesisi ziyaret eden Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, tesisinin bölgeye örnek olacağını söyledi.
Köylerin derelere akan kanalizasyon sularının arazilere karışması sorunu artık Doğal Arıtma Tesisleriyle gideriliyor. Bu uygulamaya bölgede ilk olarak Hamamlı köyünde başlandı. Köylerin alt yapı yetersizliği ile derelere oradan da arazilere karışan kanalizasyon suları artık arıtıldıktan sonra derelere akıtılıyor. Altyapısı tamamlanan köylerde uygulanan bu sistem diğer köylerde de alt yapı hizmetlerinin tamamlanmasıyla yaygınlaştırılacak.
Hamamlı köyünde faaliyete geçen doğal tesiste incelemelerde bulunan Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, köylerde yapılan altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarının vatandaşları sevindirdiğine dikkat çekti. Vatandaşların aynı zamanda da yaşama biçimini olumlu yönde etkilediğini ifade eden Kaymakam Karaman, Sarıkamış’ta, kent merkezi ve köyleriyle birlikte topyekun bir kalkınma hamlesi başlattıklarını bu kapsamda da alt yapı sorunlarını giderme gayreti içinde olduklarını belirtti. Köylerin gerek hükümet gerekse vatandaşların yatırımlarıyla modernleşmeye başladığını ifade eden Kaymakam Karaman, Hamamlı köyünde ilk kez uygulamaya geçilen doğal arıtma tesisinde sazlık bitkiler sayesinde kanalizasyon atık sularının temizlenerek atık sulardaki çevreye zararlı azotu oksijene çevirdiklerini aktardı. Kanalizasyon şebekesi olan köylerde böyle doğal arıtma tesisleri kurmayı planladıklarını anlatan Kaymakam Karaman, “Sarıkamış ilçemize 5 kilometre mesafede Hamamlı köyünde geçtiğimiz yıllarda kanalizasyon sistemi yapılmıştı. Modern dünyada artık Kars bölgemize çevre kirliliğini önleyen yatırımlara kavuşuyor. Valiliğimiz ve İl Özel İdaremiz öncülüğünde bu yapılan kanalizasyon sisteminin atık sularını bu alanda yapılan atık su doğal arıtma sistemiyle çevreye uyumlu, çevre kirlilğini de önleyen bir sisteme çevirdik. Bu alan Kars ilinde ilk defa Sarıkamış’ta uygulandı.” dedi.
Kaymakam Karaman ayrıca, kanalizasyondan çıkan atık suların bu alanda kurulan doğal arıtma tesisinde sazlık bitkileriyle temizleniyor. Buradaki Aras boyu vadisindeki bölge iklimine uyumlu sazlık bitkileri bu atık suların içerisinde barındırdıkları kimyasal nitelikli çevreye zararlı olan azotu oksijene çevirdiğini kaydetti. Karaman böylelikle buradaki atık suların temizlenerek derelere verildiğini de ifade ederek bu projenin diğer ilçelerde de uygulanacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.
Muhtar Medeni Gültekin de, “Allah devletimizden razı olsun böyle bir tesis kurdu ve artık kanalizasyon suları burada arıtılıyor. Tesisin altından bu gidiyor, üzerinde de sazlık bitkiler var. Aynı zamanda üzeri taşlık alanla kaplı. Böylelikle sular tertemiz şekilde dışarıya çıkıyor. Bu sistemin ilk olarak köyümüzde yapılması ve hayata geçirilmesi bizleri sevindirdi.” diye konuştu.
Köylülerden Hikmet Dilek de, “Hamamlı köyümüzün kanalizasyonu arıtmaya geliyor. Bu güzel hizmet için emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Allah devletimizden milletimizden razı olsun. Artık buradan çıkan sular tertemiz şekilde arazilerimize gidiyor. Kaymakamımıza teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
SARIKAMIŞLI KADINLARIN HÜNERLİ ELLERİNDEN OBSİDYEN İŞLETMECİLİĞİ
Kars Sarıkamış Kaymakamlığı öncülüğünde Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan Obsidyen İşletmeciliği Kursunda süs eşyasından takıya, spa taşından hediyelik eşyalara kadar bir çok alanda üretim yapılıyor. Son olarak da kadınların hünerli ellerinden Obsidyen Tesbihi üretimine başlandı. Obsidyen madeninin bu bölgede üretilmesiyle elde edilen tesbihler büyük rağbet görmeye başladı.
Sarıkamış kent merkezi ve çevresindeki arazide zengin yatakları olan obsidiyen, kahverengi siyah, yeşil renkte oluyor. Obsidyen taşı, hediyelik eşyanın yanında son yıllarda da sağlık merkezlerinde ve spalarda hem günün stresinden arınmak hem de fizik tedavinin bir parçası olarak kullanılıyor.
Sarıkamış ilçesinin gizli kalmış zenginliklerinden volkanik cam “obsidyen”, kadınların hünerli ellerde özel hediyelere dönüşüyor. Lavların hızla soğumasıyla oluşan ve siyah, yeşil, koyu kahve renklere sahip obsidyen, Sarıkamış Belediyesince Halk Eğitim merkezi bünyesinde kurulan obsidyen atölyelerinde birbirinden güzel takı ve ürünler raflardaki yerini alıyor.
Obsidyenin kadın ustaları, küpe, kolye, bileklik, yüzük ve daha bir çok çeşit ürünün yanında şimdi de tespih üretimine başladılar.
Bölgenin zengin değerlerinden olan Oltu Taşı tesbihine bir değer de Obsidlen Tesbihiyle geldi. Daha şimdiden büyük rağbet gören Obsidyen Tesbihlerin üretimi 20 kadın kirsiyer tarafından yapılıyor. Bu üretimin tanıtılmasını isteyen kadınlar, rağbetin artması üzerine daha çok çalışarak üretime katkı sunmayı istediklerini belirtiyorlar. Sarıkamış’ta çıkarılan obsidyenin çok kaliteli olduğunu ve birçok alanda kullanıldığını belirten kadınlar kursun devam etmesini çünkü; bu kursun ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına büyük katkı sunduğunu ifade ediyorlar.
Kursiyerlerden 3 çocuk annesi Nezahat Şahin (50), obsidyen kursunda süs eşyasından takılara varana kadar bir çok ürün hazırladıklarını söyledi. Şahin, “Simsiyah taştan dört-beş renkte ürünler yapıyoruz. Bu taşlardan tesbih, takı yani her şey oluyor. Bize de ekonomik anlamda katkısı oluyor bu kurstan çok faydalanıyoruz. Bu atölyenin ayakta kalmasını istiyoruz, geliştirilmesini istiyoruz, destek bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
48 yaşındaki Ayla Atagün de yıllardır ev hanımlığı yaptığını ilk defa bu kurs sayesinde dışarı çıktığını ifade ederek, “İlk defa burayı tanıdım çok mutlu oldum. Hem ekonomik olarak hem de sosyal yaşam olarak çok iyi oldu. Çok rahatladım. Artık bir maaş kartım bile var. Kendim gidip evimin alış verişini yapıyorum. Kendi paramı kendim kazanmış olmam çok hoşuma gidiyor. Buraya destek olunmasını ve bizlerinde burada devamlı çalışmamıza yardımcı olunmasını istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcısı Filiz Karaman, “Halk Eğitim Merkezi’nde hayat boyu öğrenme kapsamında 7’den 70’e toplumun farklı kesimlerine farklı kurslar açmaktayız. Buz kurs açarken önemle dikkate aldığımız şey istihdam yaratacak, aktif olmayan kesimi aktif hale getirecek kurslar açmaktır. Özellikle çalışmayan bayanlara yönelik kaymakamlığımızın da desteği ile halk eğitimimiz bünyesinde obsidyen kursu açtık. Bu kurs sayesinde çeşitli takılar yapılmakta. Tespih üretimine de başladık. Farkli hediyelik eşyalar üretilmekte. Bu kurs, çalışmayan bayanlarımıza hem dolu dolu zaman geçirmeleri açısından önemli bir katkı sağlamıştır hem de aile bütçelerine katkı sağlamaktadır. Bu anlamda da hepsi şu anda çok mutlular.” diye konuştu.
Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, “Sarıkamış’ın önemli değerlerinden birisi obsidyen madeni. Bizde ilçe kaymakamlığı olarak bu sene Halk Eğitim merkezi bünyesinde obsidyen taş işletmeciliği kursu açtık. Burada bayanlarımız obsidyen madeninden takı ürünleri, spa taşı, çeşitli aksesuarlar, süs eşyaları üretiyorlar. Son olarak da tesbih üretimine başladılar. Obsidyen madeniyle üretilen tespihlerde göz dolduruyor. Bu bölgede üretilmesi habesiyle de ilgi odağı oluyor. Bu yapılan çalışmalarla hem bayanların ev ekonomisine katkıda bulunmaları sağlanıyor hem de ilçemizin tanıtımı için bu madenin işlenmesi ilçemizin bir marka değeri olmuş oluyor. Bütün kursiyerlerimizde bu çalışmalardan çok memnunlar.” dedi.
Sarıkamış Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) binasında kurulan atölyede opsidyen taşları işleniyor. Burada; Obsidyen Ustası İbrahim Nar’ın tecrübeleriyle şekillenen ürünler ilçe merkezindeki Belediye İş Merkezi’nde açılan Siyah İnci Tanıtım ve Satış Ofisi’nde müşterilere sunuluyor.
SARIKAMIŞ OBSİDYENİ HAKKINDA
Türkiye rezervinin yüzde 70’ine sahip Sarıkamış yöresinde bulunan Obsidyen, 5.5 sertlikte olup yarı kıymetli taş sınıfına giren ve kristalize özelliği taşıyan volkanik bir camdır. Sarıkamış yöresinde bulunan obsidyenler siyah, kahverengi ve yeşil olmak üzere 3 farklı renk oluşumdan meydana gelmiştir. Renk tonları kendi içinde 5-6 çeşit olabilecek şekilde bir renge sahiptir.”
Opsidyen taşı küpe, kolye, yüzük, bileklik ve tespih olarak vitrinlerde yerini alıyor. Özellikle hanımların göz zevkine hitap eden opsidyen taşından üretilmiş takılar, yerli ve yabancı turistler tarafından ilçede bulunan otellerin satış reyonlarında yoğun ilgi görüyor. Volkanik patlamalar sonucu oluşan lavları, doğada bu bölgede aniden soğuması sonucu oluşmuş bir taştır. Geçirgen bir yapısı vardır. Sert halde işlenmesi birazcık zordur. kha