Sarıkamış'ta El Sanatları Atölyesi
Kars'ın Sarıkamış İlçesinde Kaymakamlık tarafından kurulan atölyede, ev hanımları ekmeklerini opsidyen taşından çıkarıyorlar.
Sarıkamış Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından hazırlanan SODES projesi kapsamında Sarıkamış Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) binasının bir bölümünde el sanatları atölyesi kuruldu. Burada açılan üç ayrı kurs’ta kadınlara beş aylık kurs süresinde usta öğreticiler tarafından opsidyen taşı işlemeciliği, tasarım, gümüş döküm ve işlemeciliği, öğretiliyor. Kurs’a katılan yaklaşık 60 bayan kursiyere aylık 300 TL ücret ödendiği bildirildi.
Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, yaptığı açıklamada, Sarıkamış’ın gerek şehitler diyarı, gerekse doğa sporları ve aynı zamanda kış turizminde önemli bir yere sahip olması açısından bölgenin turizm merkezi haline geldiğini söyledi.
Ermiş, Sarıkamış’a geçen yıl konaklama olarak 39 bin turist geldiğini, bu yılsonuna kadar 100 bin’in üzerinde turist beklentisi olduğunu belirterek şunları kaydetti;
“Bu sene kış mevsiminde kar erken yağdı. Kayak sezonu daha erken açıldı ve sezon uzun süre devam etti. Tabi turist ilçemize gelince buradaki yöresel ürünlerden de hediyelik eşya almak istiyor. Sarıkamış’ta da önemli derecede opsidyen taşı var. Bu taşın özelliği volkanik ve sert bir taş olması. Daha önceden İŞKUR ve Halk Eğitimi Merkezimiz tarafından açılan kurs’ta opsidyen taşının takıya dönüştürülmesi işlemleri yapılmıştı. Ama bu sene ki projelerimizde biz bunu daha böyle fabrikasyon ve profesyonel bir hale getirmeye çalıştık. Bu anlamda üç tane kurs açtık. Birisi obsidyen taşının işlenmesine ilişkin olarak, biri tasarım, diğeri de gümüş döküm ve işlemesi kursları.
Bu kurslarda beş ay boyunca her bir kursta yirmi olmak üzere altmış ilköğretim veya ortaöğretim mezunu herhangi bir işte çalışmayan kadınımız çalışmakta. Amaç meslek öğretmek ve istihdam sağlamak. Kurulan atölyede yeni makineler, yeni teknolojiler getirildi. Bu kursların sonunda kurs’ta başarılı olanlarla sözleşme imzalamak suretiyle bu işleri devam ettirmek istiyoruz.”
Şu an satış merkezinde bayanların ürettiği işleri satabilmeleri için kendilerine yer hazırladıklarını, burada opsidyen ve gümüş üzerine üretilen takı malzemeleri bileklik, kolye, yüzük, küpe, broş ve tespih gibi ürünlerin satışa sunulduğunu ifade eden Ermiş, ayrıca Romalılar devrinden bu yana sağlık turizmi alanında kullanılan sıpa taşları üretildiğini, ve bunların genellikle sıpa merkezleri ve hamamlarda stres rahatsızlıklarına karşı tedavi amaçlı kullanıldığını sözlerine ekledi.
Kursiyer kadınlarda taşa şekil vererek sanat öğrendiklerini ve aile bütçesine küçük de olsa katkı sağlamanın mutluluğu yaşadıklarını söylediler.
kha