Sarıkamışlı öğrencilere deprem konferansı

Sarıkamışlı öğrencilere deprem konferansı

Kars Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Sarıkamışlı öğrencilere deprem konferansı verildi.

 

Gazi Kars’ın Şehitler Diyarı Sarıkamış ilçesinde İl AFAD Müdürlüğü tarafından ilk-orta ve lise öğrencilerinin deprem konusunda bilinçlendirilmesi, deprem öncesi, deprem sırası ve sonrası uygun davranış biçimlerinin öğretilerek pekiştirilmesi amacıyla Sivil Savunma, Deprem, Afet ve Acil Durum konularında konferans verildi.
 
Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Salonu’nda İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Ayğan tarafından verilen konferansa, AFAD Yönetim Merkezi Şube Müdürü Sabri Yükselen, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yener Kamiloğlu, AFAD Arama ve Kurtarma Teknisyenleri Ömer Tosyalı ve Ahmet Karakurt ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.
 
Her hafta bir ilçede düzenlenen ve bu hafta Sarıkamışlı öğrencilere yönelik olarak düzenlenen konferansta; İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Ayğan tarafından öğrencilere, deprem nedir, deprem öncesi, esnası ve sonrasında nasıl davranmak gerekir? Ülkemizin ve İlimizin depremselliği ve yaratmakta olduğu tehlikeler ve bu tehlikelere karşı nasıl önlem alınacağı konularında gerekli bilgiler verildi.
 
AFAD Müdürlüğü olarak görevlerinden birinin de afet ve acil durumlara hazırlıklı olmak, gerekli eğitim ve tatbikatları yapmak ve yaptırmak olduğunu belirten Oktay Ayğan, “Ülkemiz coğrafyası çok hassas bir konumdadır. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 98’i, topraklarımızın ise yaklaşık yüzde 95’i aktif deprem kuşağında yer almaktadır. Bu durumdan hareketle doğru davranış tarzlarının geliştirilmesi, aile ve okul deprem eylem planlarının hazırlanması, sık sık tatbikatlarla denenmesi, kısacası depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız” dedi.
 
Konut yaparken ya da satın alırken, depreme dayanıklılığının göz ardı edilmemesi, yeni yapılan binalarda özellikle zemin etütleri yapılmış sağlam zeminler üzerine, doğru tasarım doğru mühendislik ve doğru malzeme kullanılarak sağlam binalar inşa etmenin zorunlu olduğunu ifade eden Ayğan şunları kaydetti:
“Deprem sırasında bulunduğumuz mekanları hangi şartlarda terk edip etmeyeceğimiz önemli bir husustur. Unutulmaması gereken en önemli husus bulunduğumuz mekanları 10-15 saniye içerisinde terk etme imkanımız var ise dışarıya yönelmekle doğruyu yapmış oluruz. Dışarıya çıkarken de üzerimize elektrik telleri, elektrik direkleri, ağaçlar ve molozların düşmeyeceği alanlarda durmamız gerekir. Şayet bulunduğumuz mekanları 10-15 saniye içerisinde terk edemeyeceğimiz durumlarda ise dışarıya yönelmekle en büyük riski de almış olduğumuzu bu gibi durumlarda kesinlikle merdivenlere, koridorlara ve asansörlere yönelmememiz gerektiği unutulmamalıdır. Bugüne kadar edindiğimiz tecrübelerden gördük ki, deprem sırasında doğru davranış tarzları bilinmediğinden, depremin hissedilmesinden hemen sonra bütün insanların bulundukları binaların en zayıf mekanları olan merdiven koridor ve asansörlere yöneldikleri ve toplu ölümlerin de bu alanlarda olduğu görülmüştü. Bu yüzden deprem hissedildiği zaman bulunduğumuz alanları terk etmememiz ve kaldığımız mekanlarda da dayanıklı tüketim malzemelerinin yanına yatıp tutunmamız gerektiğini bilmemiz ve bunu her ortamda arkadaşlarımızla ve diğer aile bireyleriyle paylaşmamız bize fayda sağlayacaktır.”
 
Konferansın ardından öğrencilere, deprem öncesi, deprem sırası ve sonrası uygun davranış biçimlerini daha iyi kavrayabilmeleri için Sivil Savunma, Deprem, Afet ve Acil Durum, konularıyla ilgili olarak hazırlanan film gösterimi izletildi.
 
Konferans, Toplumda afet bilincinin geliştirilmesi amacıyla; AFAD Müdürlüğü tarafından bastırılan İlk yardım, Afetlerle birlikte yaşamak, Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler, Hayatta kalabilmek için Sivil Savunmayı öğreniniz, Çığ, Göçük, Heyelan ile Donmalarda kurtarma ve ilkyardım, Kimyasal savaş ve korunma önlemleri, İlk 72 saat ile Biyolojik savaş ve korunma önlemlerinin bulunduğu 8 değişik broşürün dağıtılmasıyla sona erdi.
 

Önceki ve Sonraki Haberler