Sarıkamış'a Yeni Bir Fakülte Açılıyor!

Sarıkamış'a Yeni Bir Fakülte Açılıyor!

Geçtiğimiz yıllarda Kafkas Üniversitesi’nin bünyesine kattığı Sarıkamış Turizm Fakültesi, Dekan vekili Prof. Dr. Adem Üzümcü’nün atanmasıyla akademik kadronun oluşması ve fakültenin fiziki mekan tespitinden sonra Sarıkamış’ta eğitim-öğretime başlayacak

Halen Kafkas Üniversitesi İİBF İktisat Bölüm Başkanı olarak görev yapmakta olan Prof. Dr. Adem Üzümcü, Sarıkamış Turizm Fakültesi’nin YÖK’e sunulan kuruluş dosyasını hazırlamakta katkısı bulunan üç öğretim üyesinden biri olduğunu, oniki yıldır Kafkas Üniversitesi’nde çalışan ve bu sorunları bilen bir öğretim üyesi olarak fakülte dekanlığına atamasını önemsediğini kaydetti.

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ın kendisine vermiş olduğu görevi en şekilde yapacağını ifade eden Prof. Dr. Adem Üzümcü, Sarıkamış Turizm Fakültesi’nin açılabilecek üç bölüm olduğunu ve bunların turizm işletmeciliği, turizm rehberliği,  gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerinin olacağını vurguladı.

Prof. Dr. Adem Üzümcü Sarıkamış Turizm Fakültesi için KAÜ Rektorlüğü’nden sonsuz destek gördüklerini bunun yanı sıra Sarıkamış Kaymakamlığı, Sarıkamış Belediyesi, Sarıkamış kamu kurum ve kuruluşlarla beraber halk ve esnaftan da destek beklediklerini ifade ederek şunları söyledi;

"Malumunuz, çok meşhur bir benzetme yapılır. Turizm hizmetleri, genellikle bacasız sanayiye benzetilir. Bu benzetme turizm sektörünün hem döviz kazandırıcı özelliği ve hem de istihdam sağlaması çerçevesinde doğrudur. Ayrıca ülkeye dışarıdan gelen turistlerle olan kültürel yakınlaşma ülkemizin misafirperverliği ile birleştiğinde çok daha önemli kazançlar sağlar. Bir uluslararası iktisatçı olarak, turizm hizmetleri çerçevesinde Türkiye ekonomisinin dış ticaret açıklarının azaltılmasında dış turizm gelirinin öneminin oldukça fazla olduğunu biliyor ve önemsiyorum. Şüphesiz 1980’li yıllardan itibaren Türkiye, dış turizmden önemli ölçüde döviz geliri elde etmiştir. Özellikle başta konaklama tesislerinin sayısının, kalitesinin artması ve diğer turizm hizmetleri altyapısının gelişmesi ile ülkemize gelen turist sayısı her geçen yıl artış göstermiş ve turizm geliri artmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014 yılında ülkemizi 41 milyondan fazla turist ziyaret etmiş ve 34,3 milyar dolar döviz bırakmıştır. Türkiye, gelen turist sayısı açısından dünyada 6 sırada, dış turizm döviz geliri açısından 12 sıradadır. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi verilerine göre, Türkiye’de turizm hizmetlerinde doğrudan-dolaylı  toplam istihdam 2014’de 2 milyon 184 bin kişiye ulaşmıştır ki, bu istihdam düzeyi Türkiye’deki toplam istihdamın yaklaşık %8’ne karşılık gelmektedir.

Bu kadar önemli bir gelir ve istihdam kaynağından ne yazık ki, Kars ve içinde bulunduğu TRA2 Bölgesi illeri (Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı) yeterince pay almamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde 2014’de 26.000 civarında yabancı ve 130.000 civarında yerli misafir olmak üzere toplam 156.000 misafir konaklama yapmıştır. Bununla birlikte bu misafirlerin ortalama geceleme sayısı 2 geceyi bulmamaktadır. Önemli olan bu süreyi uzatmaktır. Otellerin doluluk oranı yerli + yabancı ortalama % 25’i zor bulmakta, Iğdır’a 12.000 ve Kars ilimize 10.000 civarında yabancı turist gelmektedir. Bu çerçevede bölgede ve özelde ilimiz için turizmden kazanımlarımızı artırmak için özel çaba gerekmektedir. Örneğin kongre turizmi, inanç turizmi v.b. diğer turizm çeşitlerinin bu bölgede yapılmasının sağlanarak kış mevsimi dışında yazın bu tesisleri doldurmak önemlidir.

İlimizdeki turistik tesisleri ve gezilecek yerleri hepimiz biliyoruz. Ebul Hasan Harakani Türbesi, Ani Harabeleri, Havariler Kilisesi, Çıldır Gölü, Kuyucuk Kuş Gölü ve diğerleri. Sarıkamış’ta ise kristal kar özelliği ile Türkiye’deki en iyi kayak pistleri, 4-5 yıldızlı oteller var. Ayrıca Katerina Köşkü. Öte yandan Sarıkamış’ın bir başka can alıcı tarihi özelliği var ki, şu anda yaşadığımız vatanımızı borçlu olduğumuz Sarıkamış Şehitleri. Dolayısıyla yerli ve yabancı turistler açısından çok önemli bir merkez. Buna karşılık sadece kış turizmi nedeniyle tesisler 3-4 ay dışında atıl kalıyor, bu imkânlar yeterince değerlendirilemiyor.

Bu yüzden Sarıkamış Turizm Fakültesi’nin YÖK’e sunulan kuruluş dosyasını hazırlamada katkısı bulunan üç öğretim üyesinden biri olarak, 12 yıldır Kafkas Üniversitesinde çalışan ve bu sorunları bilen bir öğretim üyesi olarak bu fakültenin Dekanlığına atanmamı çok önemsiyorum. Rektörümüz Prof. Dr. Sami ÖZCAN’ın takdirleri çerçevesinde bana verilen bu görevi en iyi şekilde yapmaya çaba göstereceğim. Sarıkamış Turizm Fakültemizde açılabilecek üç bölüm bulunmaktadır. Bunlar, Turizm İşletmeciliği Bölümü, Turizm Rehberliği Bölümü ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleridir. Bu bölümlerin aktif hale gelerek öğrenci alabilmeleri ve ÖSYM’den öğrenci kontenjanı verilmesi için her bir bölümde kadrolu en az 3 öğretim üyesi bulunması gerekmektedir.

Bizim bu noktadaki katkımız, lise ve önlisans düzeyinde verilen turizm eğitimini bir ileri aşamaya götürmek ve turizmin ekonomik boyutunu her veçhesi ile bilen daha nitelikli turizm işletme yöneticileri yetiştirmektir. Bu çerçevede Sarıkamış Meslek Yüksek Okulu ve Kars merkezdeki Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan turizm ile ilgili önlisans programlarında çalışan öğretim elemanlarından yararlanma yanı sıra başlangıçta İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin İşletme Bölümünden de destek alarak Turizm İşletmeciliği Bölümünün daha kolay açılabileceğini ve öğrenci alabileceğini düşünüyorum. İki meslek yüksek okulumuzda bulunan ve doktoralarını yakında bitirmek üzere olan bu alandaki uzman öğretim görevlileri de bu açıdan önemli bir şans, ancak elimizi çabuk tutmak ve bu gençleri başka üniversitelere kaptırmamak lazım. Hülasa, Kars ilimiz ve Sarıkamış ilçemizin doğal ve tarihi güzellikleri ve potansiyelinin değerlendirilmesi açısından Sarıkamış Turizm Fakültesinin çok çok önemli olduğunu düşünüyorum. Henüz bir fiziki yerimiz ve Turizm Fakültesinde kadrolu öğretim üyemiz olmasa da bismillah diyerek işe koyulmak, öncelikle Turizm İşletmeciliği Bölümüne öğretim üyesi bulmak, üniversitemizin Sarıkamış Kampusu veya Sarıkamış içinde bir Fakülteye yaraşır yer temin etmek için çabalayacağım.

Bu noktada sonsuz desteklerini gördüğüm Rektörlüğümüz yanı sıra Sarıkamış Kaymakamlığımız, Sarıkamış Belediyemiz ve Sarıkamış’daki kamu kurum ve kuruluşlarımız ile Sarıkamış halkından ve esnafından desteklerini bekliyor, selam ve saygılarımı sunuyorum." kha

Önceki ve Sonraki Haberler