"Namık Kemal Toplum Merkezi müzeye dönüşsün"

"Namık Kemal Toplum Merkezi müzeye dönüşsün"

Namık Kemal’in yaşadığı ev olarak bilinen konak dönemim belediye başkanı Naif Alibeyoğlu tarafında onarılıp günümüze kazandırılmıştır.

Kars’a gelen yerli ve yabancı turistler Kars’ın tarihi yerlerini gezerken taş köprü hamamlar üçgeninde bulunan Namık Kemal evini geziyorlar. Namık Kemal’in Kars ile ilgisini merak eden gezginler bu konuda da araştırma yaparak bilgi sahibi oluyorlar. Kars’a gelen yerli ve yabancı turistler Namık Kemal Toplum Merkezinin müzeye dönüştürülmesini istiyor.

Namık Kemal’in babası küçükken öldüğü için dedesi Abdüllatif Paşa tarafından büyütülmüştür. Böylelikle Namık Kemal çocukluğunu ve gençliğini Türkiye’nin her tarafını gezerek geçirmiştir. Namık Kemal’in dedesi Abdüllatif Paşa Milmiran rütbesi ile (Bugünkü Vali) görev yaptığı sıralarda Namık Kemal 13-14 yaşlarında dedesinin yanında bulunuyordu. O zamanlar şehrin Mutasarrafının oturduğu paşa konağı Kars Çayının kenarında taş köprünün yanında 3 katlı bir bin iken şimdi zemin katı bulunmaktadır. Namık Kemal Karslı kır serdarı Veli Ağa (Şimdiki yüzbaşı) onunla birlikte at biner, mertliği ve hürriyeti tartartmış.

Özel suretle ders veren Kars’ın ünlü şair ve bilim adamı Müderris (Prof.) Büyük Hamdi Efendi’den ilim ve fikir aldı. Yine Karslı aşık Bahri’nin kahramanlık şiirleriyle doldu taştı. Namık Kemal’e büyük etki yapan Kars bugün onun adının verildiği Namık Kemal Toplum Merkezi, Kars Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak hizmete açılmıştır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan bu konakta Kars’ın eski ve yeni resimleri sergilenmektedir. Bu yüzden Kars’a gelen yabancı konuklar buranın Namık Kemal’in eserlerinin bulunduğu bir mezeye dönüştürülmesini istiyorlar.

Kaynak:Mesut Adıgüzel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler