Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kardan asker heykellerinin açılışını yaptı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kardan asker heykellerinin açılışını yaptı

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sarıkamış'ta kardan yapılan şehit Mehmetçik heykellerinin açılışını yaptı

Bakan Gönül, Sarıkamış Harekatı’nda düşmana tek kurşun bile sıkamadan donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik anısına düzenlenen anma programına katılmak üzere dün akşam saatlerinde hava yolu ile TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil ile birlikte Kars’a geldi.

Bakan Gönül ve beraberindekiler, Sarıkamış’ta düzenlenen anma etkinliklerinde ilk olarak Kars Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı kardan heykellerin açılışını yaptılar.

  Bakan Gönül, Başkanvekili Pakdil, Kars Valisi Ahmet Kara ve beraberindekiler; öğrenciler tarafından yapılan kardan Mehmetçikler helkelerinin üzerinde bulunun dev Türk Bayrağını açarak kardan Mehmetçikler üzerine kırmızı karanfiller bıraktılar, ardından da Toprak Otel’de düzenlenen anma etkinliklerine katıldılar.

  Sarıkamış Dramını anlatan resim sergisi gezildikten sonra başlaşan anma programında saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

  Sarıkamış Belediye Başkanı ve Kars Valisi Ahmet Kara günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptılar.

  TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil de, “Neresinden bakarsak bakalım burada yaşananlar bir dramdır. Hüzünlü bir geçmişi her yıl burada sizin huzurunuzda anlatmak kolay değil. Bu harekatın askeri açıdan teknik açıdan değerlendirilmesini mutlaka ilgililer yapmaktadır. Keşke yapılmasaydı dediğimiz yanlışlar vardır kuşkusuz” dedi.

  Pakdil, konuşurken zaman zaman duygulandı ve ağlamamak için büyük çaba harcadı.

  Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise, Sarıkamış Harekatı’nın tarihçesini anlattı ve Türkiye’nin kuruluşunda önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

  Bakan Gönül, şunları söyledi:

  “Burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ancak şunu itiraf etmeliyim ki, değil Sarıkamış gibi binlerce şehidimiz tek bir şehidimizin merasiminde bile duyduğum eziklik, duyduğum mahcubiyet onlardan biri olamamanın bana verdiği eksiklik bugün burada kendisini daha fazla hissettiriyor. Ne mutlu onlara ki, mertebelerin en yükseğine çıktılar. Osmanlı Devleti 20. yüzyılın başında birçok savaşla karşı karşıya kalmıştı. Sarıkamış Harekatı başarılı bir plandır. Ancak stratejinin faktörlerinden mevsim iyi değerlendirilmemiştir. Kuvvetler de koşullara uygun teçhizatlandırılmadığı için başarısızlıkla sonuçlandı. Ordunun kış şartlarına hazır olmaması ve olumsuz iklim şartları nedeniyle ikmal ve iaşe hizmetlerinin yapılmayışı hayvanların telef olmasına, dolayısıyla birliklerin dağılmasına yol açtı. Sarıkamış kimine göre bir destan, kimine göre bir facia, kimine göre ise bir dram. Her ne denirse densin, binlerce vatan evladının vatanı kurtarmak için mantık ve Kafkas sınırları dışında katlandığı bir büyük yolculuk. Türk ordusu yapılan bu muhaberede kahramanca savaşmıştır. Kayıplardaki etkenler çetin arazi ve çetin kış şartları, teçhizat eksikliği ve ikmal yetersizliğidir. Türk askeri sonuna kadar direnmiş, vatanın kurtarmak için sonsuz gayret göstermiştir. Sarıkamış Harekatı Türk milletinin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin en güzel örneğidir. Ben bazı tespitlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu muharebede Türk ordusunu soğuk ve açlık yenmiştir. Türk askerinin Sarıkamış’ta gösterdiği metanet ve özveri çok yüksektir ve her türlü takdirin üzerindedir. Üzerinde bir kaputu ve ayağında postalı olsaydı ve sırtını bir çorbayla doyurabilseydi bütün olumsuz şartlara rağmen başarılı olacaktı. Şehit olan evlatlarımızı minnetle anıyoruz”

  Bakan Gönül, Sarıkamış Harekatı sırasına yapılan hataları ise şu şekilde dile getirdi:

  “Enver Paşa, 14 Aralık 1914’te İstanbul’dan Köprüköy’e gelmiş, taarruzun bahara bırakılmasını öneren Hasan İzzet Paşa’yı görevden alarak kendisi onun yerine geçmiş ve taarruz kararı vermiştir. Rusların bizim topların menzili dışında, bizim ise Rus toplarının menzili içinde olduğumuzu söyleyerek Rusların daha yaklaşmasını bekleyen tabur komutanının yerine geçerek ateş emri vermiş ve atışlar Rusları etkilemezken, bizim birliklerimiz Rus ateşiyle zayiat vermiştir. Bazı tarihçilere göre Başkomutan vekili Enver Paşa, Galiçya’da Ruslar karşısında zor durumda kalan Avusturyalıların yükünü hafifletmek için Doğu Cephesi’nde Ruslara taarruz kararı vermiştir. Ayrıca bu facia çok uzun yıllar halktan gizlenmiştir”

  Konuşmaların ardından Vali Ahmet Kara, Bakan Gönül’e öğrencilerin yaptıkları sulu boya tabloyu hediye etti ardından da Sarıkamış Oratoryosu sahnelendi. Daha sonra Digor Gönül Korosu yöreyle ilgili türküler seslendirdi.

  Etkinlik Kars Halk Ozanları ile ses sanatçısı Recep Ergül’ün kahramanlık türküleri konserleriyle sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler