KAÜ'den Öğrencilere Sosyal Paylaşım Uyarısı!
Doç. Dr. Engin, yaptığı açıklamada, öğretmenlik mesleğinin profesyonel uzmanlık mesleği olup, öğretmen ve öğrenci arasında kendine has davranış ve üslup özellikleri ile kendini gösteren iletişim süreçleri bulunduğunu söyledi.
KAÜ'den Öğrencilere Sosyal Paylaşım Uyarısı!
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Engin, öğretmen ve öğrencinin sosyal paylaşım siteleri üzerinden arkadaş olmasına ilişkin, "Sosyal paylaşım sitelerinden öğretmeniyle arkadaşlık kuran öğrencinin sınıf ortamında diğer öğrencilerle sosyalleşmesi, paylaşması olumsuz etkileniyor. Diğer öğrencileri kendisine denk, paydaş görmüyor. Bu da öğrencinin birlikte öğrenme başarısını olumsuz etkiliyor" dedi.
Doç. Dr. Engin, yaptığı açıklamada, öğretmenlik mesleğinin profesyonel uzmanlık mesleği olup, öğretmen ve öğrenci arasında kendine has davranış ve üslup özellikleri ile kendini gösteren iletişim süreçleri bulunduğunu söyledi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sosyal medya ve paylaşım sitelerinin yarattıkları sahte imajlarıyla oldukça bozuk sicillere sahip olduğuna vurgu yapan Engin, "Öğrenci sosyal paylaşım sitesinde kesinlikle gerçek kimliği ve benliğini saklamış, sahte imajlarla ortama girmiştir. Hiç olmadığı gibi davranacak öğrencinin uydu bir benlik ve kimlik geliştirmesi kaçınılmaz olacaktır. Artık sanal da olsa öğretmeninin arkadaşı olmak, sınıf arkadaşlarına tepeden bakmayı ve onlarla iletişim kurmayı anlamlı kılmayacaktır. Her ne kadar yeni öğretmen ve öğrenci profillerine bu durumlar çok yakıştırılsa da sürecin olumsuzlukları üzerinde de durulması yararlı olacaktır" diye konuştu.
"Öğretmen paylaşımını sınıfta bütün öğrencileriyle birlikte yapmalı"
Engin, öğretmeniyle sosyal paylaşım sitesi üzerinden arkadaş olan bir öğrencinin sınıfa girdiği zaman kibre büründüğüne dikkati çekerek, "Ben öğretmenimle arkadaşım" duygusuna kapılan öğrencinin komplekse kapıldığını kaydetti.
Bu tarz öğrencinin, sınıf arkadaşlarını küçük gördüğünü, sosyalleşemediğini, sağlıklı etkileşim kuramadığını ve kendisini yalnızlığa ittiğine değinen Engin, şunları kaydetti:
"Öğrenci, öğretmenine olan yakın ilişkisinden dolayı dersini de önemsemiyor. Bu durum öğrenme başarısını doğrudan etkiliyor. Facebook'tan öğretmeniyle arkadaşlık kuran öğrencinin sınıf ortamında diğer öğrencilerle sosyalleşmesi, paylaşması olumsuz etkileniyor. Diğer öğrencileri kendisine denk, paydaş görmüyor. Bu da öğrencinin birlikte öğrenme başarısını olumsuz etkiliyor. Diğer öğrenciler de bu olumsuzluk karşısında öğretmene karşı olan olumlu iletişim duygularını zayıflatıyor. Bu tür şeyler çok önemli bir ihtiyaç değil. Öğretmen bu tür paylaşımları sınıf ortamında diğer öğrencilerle beraber, yüz yüze, aktif olarak yapması lazım."
Engin, sosyal paylaşım sitesinde yaşananların birebir gerçekler olmadığını savunarak, "Bunların hepsi sanal gerçekler. Sanal gerçeklikle kurulan iletişim, öğrenciye öğrenme başarısı getirmiyor" ifadelerini kullandı.