KAÜ'de Donmuş Hayvan Sergisi!

KAÜ'de Donmuş Hayvan Sergisi!

Sarıkamış ilçesinde avcılar tarafından vurularak öldürülen ve Türkiye'de kayıtlı en büyük ayı olarak bilinen 350 kiloluk boz ayının da aralarında bulunduğu içleri tahnit sanatıyla özel bir maddeyle doldurularak korunan hayvanlar, Kafkas Üniversitesi'nde (

KAÜ'de Donmuş Hayvan Sergisi!

Sarıkamış ilçesinde avcılar tarafından vurularak öldürülen ve Türkiye'de kayıtlı en büyük ayı olarak bilinen 350 kiloluk boz ayının da aralarında bulunduğu içleri tahnit sanatıyla özel bir maddeyle doldurularak korunan hayvanlar, Kafkas Üniversitesi'nde (KAÜ) sergileniyor.

Üniversitenin Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonunun girişinde sergilenen hayvanlar, öğrencilerin ve okula gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

KAÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı, Koruma, Kurtarma, Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Burhan Özba, yaptığı açıklamada, içi doldurulan hayvanlar arasında yer alan ayının 2011 yılının ekim ayında Sarıkamış'tan getirildiğini söyledi.

Ayının avcılar tarafından vurularak öldürüldüğünü ve otopsisinin patoloji anabilim dalında yapıldığını ifade eden Özba, "Bu kadar büyüklükteki bir ayının ziyan olmaması için aklımıza doldurulma işlemi geldi ve İstanbul'a göndererek bu işlem gerçekleştirildi" dedi.

Özba, ayının merkeze getirildiğinde 350 kilo ağırlığında ve 2 metre 10 santimetre uzunluğunda olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu ayı Türkiye'nin en büyük boz ayılarından bir tanesi. İçi İstanbul'da özel bir maddeyle dolduruldu ve merkezimize gönderildi. Dolumu için 7-8 bin lira civarında bir fiyat ödendi. Kurt da yine avcılar tarafından gövde kısmından vurulmuş. Bize getirildi otopsisini yaptık. İçinin doldurulması için onu da ayıyla İstanbul'a gönderdik. Kurdun doldurulması da 5 bin liraya mal oldu. Doldurma işlemlerinin gerçekleşmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden mutlaka izin alınması gerekmektedir yoksa hiçbir şekilde doldurulması mümkün değildir."

Özba, hayvanların her yerinin orijinal olduğunu ancak gözlerinin protezden yapıldığını vurgulayarak, hayvanların görenlerin ilgisini çektiğini belirtti.

İçi doldurulan havyanlar arasında puhu kuşu, kızıl şahin ve bir de tavuğun bulunduğunu dile getiren Özba, "Bunlar da yaban hayatı merkezimize getirilen ve yaşama olanağı bulunmayan kuşlardı. Bunların da içleri yine dolduruldu. Hayvanlar, insanların temas etmemesi halinde uzun süre korunabilir. Şimdi biz hayvanların bulunduğu alanın arkasına doğal yaşam alanı resmi çizdireceğiz ve ortamlarına uygun bir alan oluşturacağız."AA

Önceki ve Sonraki Haberler