Kars'ta Silahsız Yasal Soygun!
Kars Valisi Eyüp Tepe, Digor ilçesinde Gençlik Merkezi'nin açılışı öncesinde, Kaymakam Nevzat Karkacı'nın organize ettiği bir toplantıda 37 köy muhtarı ile bir araya geldi.
Hoş sohbet içerisinde geçen görüşmede, köy muhtarların tek derdi kurak geçen yazın ardından bölgede yaşanan kaba yem sıkıntısı ve hayvanların para etmesi oldu.
Başköy Köyü Muhtarı Hamit Aydın ise Vali Tepe’ye, Kars’ın kanayan yarası olan hayvan pazarındaki komisyoncular tarafından alınan miktarı 200 lirayı aşan komisyon parasını “Cambazlar hayvan pazarında silahsız soygun yapıyor” şeklinde dert yanarak sorunun ortadan kaldırılması için yardım istedi.
Kars il genelinde geçimini hayvancılıkla sağlayan her kesin hayvanlarını özgürce pazara götüremediklerine dikkat çeken Muhtar Hamit Aydın: “Digor’un 37 köyünün muhtarı da buradadır. Maalesef bizler mal meydanına hayvanlarımızı götüremiyoruz. Köylü mal meydanından şikâyetçidir. Götürdüğü zamanda bir alıcı bir de satıcıya para veriyor. Bu arada en az 200 lira da ortada eriyip gidiyor. Deyim yerindeyse mal meydanındaki cambaz dediğimiz kişiler, resmen silahsız soygun yapıyor. Vatandaş özgürce malını meydana götürüp satamıyor. Köyden hayvanını dışarıya çıkaramayan köylünün 1000 liralık bir hayvanı 500 liraya düşüyor. Bu konu ile Kars halkı adına ilgilenmenizi arz ediyorum.” Dedi.
GİTTİĞİM HER YERDE, AYNI KONU İLE KARŞILAŞIYORUM
Vali Tepe Kars’ta göreve başladığı günden bu zamana kadar gittiği her köyde vatandaşın bu sorunu gündeme getirdiğini kaydetti. Bu sorunun ortadan kalkması için Kars Belediyesi tarafından yapımı devam eden modern hayvan pazarının faaliyete geçmesi durumunda bu sorunun ortadan kalkacağına dikkat çekerek: “Bu konu, bilmediğimiz bir konu değil. Kars’ta hangi ilçe veya köye gitsem vatandaşlarımız tarafından bu konu gündeme getiriliyor. Ama bu konunun çözümü için müjde denilebilir mi? Bilemiyorum ama Belediyemizin yapmakta olduğu modern hayvan pazarı, inşallah bu yılın sonuna doğru tamamlanacak. Selim ilçemizde de bildiğiniz gibi açıldı. Hayata geçtiğinde de bu konu oturacak. Tabii ki komisyon parası olmayacak diye bir şey olmaz ama mesela bir ev veya araba aldığınızda da komisyon vermek zorundasınız. Ama bu kadar fahiş fiyat olması doğdu değildir. Elbette ki alıcı ile satıcının bir araya gelmesi durumunda bu kişilerin iyi kötü geçimlerini sağlamalarına kimsenin bir şey diyeceği yok. Ümit ederim ki belediyenin hayvan pazarının devreye girmesiyle bitlikte bu oran makul bir seviyeye çekilecektir. Doğru olan da zaten budur.” Dedi.
MUHTARLARI TEK TEK DİNLEDİ
Vali Tepe, köy muhtarlarıyla yaptığı sohbette, öncelikli olarak kurak geçen yazın ardından zor geçen kışın etkilerini de sorarak “Bu açılışı bir vesile kılalım. Köy ve mahalle muhtarlarımızla bir ayara gelelim dedik. Bu arada muhtarlarımızın köylerine ilişkin tüm sorunlarını da dinlemek istiyorum. Yaz kurak geçti ve ardından da kaba yem fiyatları arttı ve bununla birlikte de et fiyatları da önemli oranda düştü. Buda siz geçimini hayvancılıkla sağlayan köylülerimizin ekonomik durumunu olumsuz yönde etkiledi. Bahar da insanlarda umut uyandırıyor. İnsan, baharla beraber kendini yeniden doğmuş gibi hissediyor. Çünkü hemen yanı başımızda olan Halıkışlak’ta neredeyse yaz gelmiş. Çevre yeşermeye başlamış. Baharla birlikte mümkün olduğu kadar köylerimizi ziyaret edeceğiz. Artık kış geride kalıyor ve iş zamanı. Bunun içinde il ve ilçelerimizde incelemeler yaparak iş analizleri yapacağız. İnşallah güzel ve kalıcı işlere hep birlikte imza atarız.” Dedi.
KÖY YOLLARIMIZ KIŞIN DEFORMASYONUNU YAŞADI
Birçok köy içi ve diğer köyler arası yolların kış boyunca yaşanan deformasyonlar nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini de belirten Vali Tepe yokların adeta elden çıktığını belirterek, yol üzerinde seyreden arabaların adeta gezindiğini de söyledi.
Yoların arzu edilen nitelikte olmadığını da belirten Tepe: “Köy içi ve köyler arası yollarımız arzu edilen nitelikte değil. Kaymakamlarımız vasıtasıyla da bütün köylerimizde olduğu gibi il merkezinde de yollarımızın durumunu biliyorum. Bu nedenle bizim hep birlikte daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var. Tabiî ki daha çok kaynağa da ihtiyacımız var. Bu işler sadece istemekle çözülmüyor. Arzu ve isteğimiz çok ama ona göre de imkanlarımızda bir o kadar kıt. Bizler düşen de bu kıt kaynakları en iyi şekilde kullanarak halkımıza hizmet olarak dönmesini sağlamaktır. Bu hizmetlerin verimli bir şekilde ulaşması için benin her zaman söylediğim gibi köylümüzün, muhtarlarımızın düşünceleri çok önemlidir. İller Bankası tarafından örnek verecek olursak Isparta’ya 1 lira para veriliyorsa Kars’a 3 lira verilmesi gerekir ki aradaki mesafeyi kapatalım.” Diye konuştu.
Tacettin Durmuş / karsmanset.com