Kars'ın Depremselliği tartışıldı

Kars'ın Depremselliği tartışıldı

İnşaat mühendisleri odası Kars il temsilciliği tarafından düzenlenen,''Kuzey anadolunun depremselliği ve zemin yapı ilişkileri'' konulu konferans, DSİ Bölge salonunda, Prof. Dr. Cevdet Bozkuş tarafından verilerek Kars'ın deprem durumu tartışıldı.

Konferans'ta Konuşan Prof.Dr.Cevdet Bozkuş, şu ifadelere yer verdi;

''Anadolu’nun kuzeydoğusunda yeralan aktif, sağ ve sol yanal doğrultu atımlı faylar geçmektedir. Bunlar sağ yanal Sevan(Ermenistan), Balıkgölü, Iğdır, Ağrı ve sol yanal Dumlu, Çobandede, Kağızman, Digor faylarıdır. Bu fayları geçtiği yerler, son yüzyılda ürettiği deprem merkezüssü dağılımlarına göre Kuzeydoğu Anadoludaki illerin deprem riski sıralaması Erzurum, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Kars şeklindedir. Kars merkezinden geçen aktif bir fay yoktur. Kars merkezi zemini çoğunlukla kaya zemindir. Diğer iller ise yumuşak alüvyon zemin üzerine kurulmuştur.

       1900-2002 yıları arasında Kars yakın çevresinde yıkıcı 8 deprem olmuştur. Bu depremlerin(1926, 1936, 1962, 1972, 1975, 1976, 1983, 1988) merkezüstleri yukarıda sayılan faylar üzerindedir. Bu depremlerin büyüklükleri 4,5-6,9(Ms) arasındadır. Kars ve yakın çevresinden geçen bu fayların üzerinde olan bu depremler, merkez ve ilçelerini 2. ve 3. derecede etkilemiştir. Bu depremlerde hasar ve can kaybının tek nedeni kalitesiz ve bilinçsiz yapılaşmadır.''

   Bozkuş;  ''Bundan sonra bu faylarda olacak depremlerde Kars merkezinden ziyade, bazı ilçeleri etkileyecektir. Bunlar sırasıyla Akyaka, Çıldır, Kağızman, Sarıkamış’dır. Merkez ve diğer ilçelerde bu depremlerden çok az etkilenecektir''   dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler