Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimliği 2017 Faaliyet Raporu
Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Yard.Doç.Dr. Yakup Baykuş, "2017 yılının ilk 6 ayında Sayıştay tarafından tüm incelemeler yapıldı, tüm ihaleler 2 kez kontrol edildi eksiklik ya da usulsüzlük saptanmadı." dedi.
Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET
Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Yard.Doç.Dr. Yakup Baykuş, Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimliği 2017 Faaliyet Raporunu açıkladı.
Baykuş'un açıkladığı Rapor şöyle:
AMAÇ
Tıp Fakültesi Hastanesi bünyemizde yeni yönetim olarak yaklaşık 1 yıldır gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin aktarılması
Birimler Arası Koordinasyon
Acil servis anabilim dalı öğretim üyeleri, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim dalı öğretim üyeleri, eczacılar ile görüşmeler yapıldı, mütabakat sağlanarak öğretim üyelerinin ve eczacıların özverili tavırları ile 7/24 nöbet usulü kesintisiz hizmet verilmesi sağlandı.
Ayrıca tüm anabilim dalları ile toplantılar yapılarak bölüm ihtiyaçları belirlenerek süreç hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
Nöbet ve İcap Ödemeleri
2016 yılı ocak ve şubat ayları da dahil olmak üzere 2016 yılına ait daha önceden ödenmemiş tüm icap ve nöbet ücretleri ödendi.
An itibariyle geçmişe ait ödenmemiş nöbet ve icap ödemeleri bulunmamaktadır.
CİRO
Hastanemiz 2016 yılı ciro ortalaması 2.16 milyon TL
2017 yılı ilk 6 ay ciro ortalaması 3 milyon TL
Döner Sermaye
2016 yılında 8 ay döner sermaye ödemesi yapılamamıştı ve ödenen 4 ayda toplam ödenen miktar 760bin TL iken;
2017 yılında tüm imkanlar zorlanarak tüm aylar için döner sermaye ödemesi yapıldı.
Eylül ayı dahil 2017 yılında toplam 3,16 milyon TL döner sermaye ödemesi yapıldı
Borç
Geçmişten kalan borçlar; 2013 yılından başlamak üzere toplam 13.5 milyon TL borç ödemesi yapıldı.
Ödemeler düzenlendi, şu an 2015 yılına ait borçlar tamamlanmak üzeredir.
Göreve başladığımızda vadesi geçmiş borç miktarı 32,5 milyon TL iken an itibariyle vadesi geçmiş borç tutarı 18 milyon TL olup toplam borç miktarı son alımlar dahil 25 milyon TL dir.
Sözleşme ve Lisans
Daha önce hastanemizde yapılamayan makine teçhizat alet bakım onarım sözleşmeleri tamamlanmış ve hiç alınmayan lisanslar alınmış ve tarihleri geçenler yenilenmiştir.
Tadilat
Ameliyathane ve yoğun bakımdaki eksiklikler ve aksaklıklar tespit edilerek Anestezi ve Reanimasyon Anabilim dalı ile ortak çalışma ile tadilat yapılmış ve yeniden hizmete başlanmıştır
Tüm bakım, tadilat ve onarım süreçleri üniversitemiz yapı işleri daire başkanlığının desteği ile döner sermaye gelirleri kullanılmaksızın yürütülmüştür.
Yeni Birimler
Ameliyathane ve yoğun bakım hasta yakınları bekleme odası
Anjiografi-koroner yoğun bakım ve radyoloji hasta ve yakınlarının bekleme odası
Öğretim üyeleri dinlenme odası
Mahkum Koğuşu
Özel Muayene Birimi
Kan transfüzyon merkezi yeni yerine taşındı.
Aferez ünitesinin tamamlanması için gerekli çalışmalar devam etmekte olup birimde çalışacak sağlık personellerinin eğitim amaçlı görevlendirmeleri yapıldı.
Genel Tadilat
Yapı işleri daire başkanlığı ile ortak yürütülen çalışmalar ve toplantılar sonunda çatı, su giderleri, zemin ve temel ile ilgili sorunlar tespit edilerek gerekli tadilatlar yapıldı.
Asansörler, korkuluklar, yangın çıkış kapılarıyla ilgili tespit edilen problemlerin çözümü için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Yenidoğan Yoğun Bakım
Yeni Doğan Yoğun Bakım ünitesinin açılması için ihale süreci tamamlanarak inşaata başlandı ve yıl sonunda hizmete açılması için çalışmalar devam etmektedir.
10 adet 2. basamak ve 6 adet 1. basamak yeni doğan servisi tescili için Sağlık Bakanlığı’na başvuruldu.
Resepsiyon
Hasta kabul yeri değiştirilerek resepsiyon oluşturuldu.
Koroner Yoğun Bakım
Koroner Yoğun Bakım Ünitesinin yatak sayısı 8’den 18’e çıkartıldı ve Sağlık Bakanlığı’ndan tescilleri alındı.
Kalite Birimi
Sağlık Bakanlığı kalite yönetmeliği gereği, evrak, alt yapı ve dökümanlar yeniden düzenlendi.
Hastane kalite puanı tadilat sürecinde denetleme yapılmasına rağmen (ameliyathane ve genel yoğun bakım değerlendirme dışı bırakıldı) 71’den 74’e çıkarıldı.
Kalite
İl Sağlık Müdürlüğü ile ASKOM toplantıları ve hasta hakları toplantıları da dahil olmak üzere koordine çalışılarak eksik bölüm ihtiyaçları giderildi, oluşabilecek aksaklıklar için gerekli tedbirler alındı.
Temizlik işleri müdüriyetten alınarak hemşirelik hizmetlerine bağlandı.
Genel Yoğun Bakım
Genel Yoğun Bakımda personel eksikliği nedeniyle daha önce kullanılamayan 5 yataklı yoğun bakım odası eksiklikler tamamlanarak aktif hale getirildi.
TUK
TUK önerileri dikkate alınarak Dekanlık makamı ile koordine çalışma yapılmak suretiyle gerekli altyapı ve cihaz eksiklikleri belirlendi. Tüm bölümlerin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli makine ve teçhizat alımları yapıldı.
Yatak Sayısı
233 olan hasta yatak sayısı 275 olarak tescil ettirildi.
Koroner Yoğun Bakım Ünitesi ve Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesinin açılmasıyla bu sayının arttırılması için başvuruda bulunulacaktır.
Güvenlik
Poliklinik hizmet binası katında mesai saatleri dışındaki girişler düzenlendi ve kapılar kapatılarak az sayıdaki güvenlik elemanının efektif çalışması sağlandı.
Güvenlik ve İş sağlığı
İş sağlığı ve güvenlik uzmanı ile ortak çalışma yapılarak yangın çıkışları ve merdivenler, tüm korkulukların ve kırmızı etiket ile kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya gelen asansörlerin düzenlenmesi ve onarılması için gerekli alt yapı hizmetleri hazırlandı ve kaynak ayarlandı.
Çatılar boşaltılarak yangın önlemleri alındı
Devlet Hastanesi protokol
Devlet Hastanesi ile protokol imzalanarak 2017 yılının ilk 6 ayında eksik ilaçların ve sarf malzemelerinin temini sağlandı.
Çevre Düzenlemesi
Hastane dışındaki tabelalar ve ışıklandırma sistemi yenilendi, çevre düzenlemesi yapıldı.
Birim Düzenlemeleri
Biyokimya, Mikrobiyoloji ve Patoloji Anabilim Dalları yerleşkeleri ve planlamaları TUK ve Anabilim dallarından gelen istekler doğrultusunda yeniden düzenlendi.
3. seviye acil servis açılması için gerekli olan acil laboratuvar alt yapısı Biyokimya Anabilim Dalı içinde oluşturuldu. İlerleyen dönemde konuyla ilgili başvuruda bulunulması planlandı.
Oda Düzenlemeleri
Servis odalarındaki eksiklikler belirlenerek (tv, buzdolabı, telsiz telefonlar, refakatçı koltukları vs.) giderildi.
Tüm anabilim dallarının ihtiyaçları doğrultusunda servislere derslikler, seminer odaları, asistan odaları yapıldı.
Global Bütçe
2017 yılının ilk 6 ayında Sayıştay tarafından tüm incelemeler yapıldı, tüm ihaleler 2 kez kontrol edildi eksiklik ya da usulsüzlük saptanmadı.
2017 yılı Ocak Ayında Götürü Bedel Üzerinden Global bütçe anlaşması imzalandı. Yıl sonu itibarı ile hastanemize ödenecek toplam tutar 38,5 milyon olacaktır.
2018 yılı içerisinde aradaki farkın SGK tarafınca 3 eşit miktarda mahsup edileceği tarafımıza ifade edilmektedir.
Ancak yeni yılda SGK tarafınca nasıl bir yol izleneceği konusu net değildir.
Harcama Kalemleri
Genel Bütçe (Bakım onarım, Makine Teçhizat vs)
Döner Sermaye
Genel bütçe rakamları bir önceki yıl sonunda belirlenmektedir.Maliye Bakanlığının belirlediği kalemler arasında oynama yapılamamaktadır.
Gerekli görüşmeler yapılarak 2018 yılı için 3milyon TL bakım onarım ve tadilat için, 8milyon TL tıbbi cihaz alımı için ödenek ayrılması sağlandı