İstiklal Marşı'nın Kabulünün 89. yılı kutlandı

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 89. yılı kutlandı

12 Mart İstiklal Marşının Kabulünün 89. yılı Kars'ın Sarıkamış İlçesinde düzenlenen törenle kutlandı.

 Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu, Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü salonunda İstiklal Marşının Kabulünün 89. yıldönümü nedeniyle bir program düzenlendi.

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam önemini belirten bir konuşma yapan, Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu Müdürü İsa Taş, “12 Mart İstiklal Marşının kabulünün 89. yılında büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi.

 

Toplumların dokusunu oluşturan; dil, tarih, kültür, yurt, bayrak ve amaç birliği gibi öğeler olduğunu belirten Taş, “İnsanların böyle ortak değerlere sahip olmaları, onları bu kavram ve olgular etrafında birleştirir, böylece toplum olmaktan kurtararak toplum olabilme bilincine yükseltmektedir. İstiklal Marşımız da, bu ortak değerlerimizden biridir. O da bizim birlikteliğimize anlam ve önem katan ulusal duygu birliğinin simgesini oluşturmaktadır. İstiklal Marşı, bir anlamda toplumumuzun özgürlük ve ulusal egemenlik türküsüdür. Milletimizin ortak bir yürek atımıdır. İnsanlar ve toplumlar, ne kadar çağdaşlaşırsa çağdaşlaşsın, ne kadar evrenselleşirse evrenselleşsin, ulusal bilinçleri, inançları olmalıdır ve vardır. İstiklal Marşımız, milletimizin zor günlerinde yüksek bir moral kaynağı olmuştur, olmaktadır. O ulusal kurtuluşumuzun kutsal bir destanı olarak kabul edilmektedir. Ulusal Marşımızı milletçe hep bir ağızdan haykırdıkça, milli birliğimiz pekişmektedir. Ona duyulan saygı, milletimize ve devletimize duyulan saygıdır. Onun bir ağızdan söylenişi, egemenliğimizin birlikte haykırılmasıdır. Yüreklerimizde uyandırdığı heyecan, ulusal bilincimizin ve inancımızın ta kendisidir. İstiklal Marşımızın gerek şiir, gerekse müzik olarak doğru söylenmesi çok önemli ve hassas bir gerekliliktir. Eksik veya yanlış söylenmesi anlamını da zedelemektedir.” diye konuştu.

 

Taş daha sonra şunları söyledi:

“Bir düşünür: “Bir milletin türkülerini yakanlar (söz ve müziğini oluşturanlar) yasalarını yapanlardan daha etkindir” demekle ortak müzik değerinin önemini ne güzel vurgulamıştır. İstiklal Marşımızın, gerek şiir, gerekse beste olarak zengin bir anlamı vardır. Bu anlam içinde, ulusal kurtuluşumuz, sonsuz egemenliğimiz, kahramanlığımız, ilmek ilmek, nakış nakış coşkuyla ifadesini bulmaktadır. İstiklal Marşımız, yüreklerimizdeki ortak duygu ve heyecan, bileklerimizdeki güç, göğüslerimizdeki hopur hopur yürek ve alınlarımızda yanan gururdur”

 

Taş, konuşmasını şu mısralarla tamamladı:

“Bir İstiklal Marşı daha yazılmasın diye dua etmiş Akif Allah’a

Yemin ettik hep milletçe vallaha

Dirliğimiz düzenimiz bozulmayacak

Bir İstiklal Marşı daha yazılmayacak.”

 

Öğrencilerin şiir okumalarının ardından, Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu 3/A sınıfının hazırlamış olduğu, İstiklal Marşı Oratoryosu sahne aldı.

 

Daha sonra İstiklal Marşını En Güzel Okuma Yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

 

Program İstiklal Marşı Tiyatrosunun sahnelenmesiyle sona erdi.

 

Programa Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu Müdürü İsa Taş, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Cazim Çelik, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler