İlkbahar Şap Aşıları başladı
Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tarım Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, İlkbahar Şap Aşılarının başladığını duyurdu.
İlkbahar Şap Aşıları başladı
Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tarım Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, İlkbahar Şap Aşılarının başladığını duyurdu.
Düzgün, “Her 6 ayda rutin olarak bütün il ilçe ve kasabalarımızdaki ilkbahar şap aşılama dönemimiz pazartesinden itibaren başlamış bulunmaktadır. Köy muhtarlarımızı arayarak resmi ya da telefonla bilgi vererek belli bir sıralama dahilinde bir ay içerisinde köylerimize ulaşıp bütün yetiştiricilerimizin hayvanlarını aşılayacağız.” dedi.
Şap hastalığının hem hayvanlarda verim kaybı hem de hastalığın bulaşmasında önemli rol oynayan hastalıktır olduğunu belirten Düzgün, “Bu manada biz aynı Trakya’daki illerimizde olduğu gibi ilimizi de hastalıktan ari bir bölge yapmak için çabalıyoruz. Bakanlığımızın bu manada çok ciddi çalışmaları var. Kaliteli bir aşı yapıldı bu aşı yapıldıktan sonra kesinlikle titre düzeyi daha kaliteli bir düzeye ulaşarak hayvanları koruyacak bir bağışıklık elde ediliyor. Yetiştiricilerimizin şap aşını yaptırmaya karşılık pozitif bir duruşlarının olmadığından dolayı ciddi bir aşılama yapamıyoruz biz. Böyle olunca da ilimiz, bölgemiz ülkenin diğer 80 vilayetine hayvan sevk eden bir il olduğundan dolayı hastalıklı bir hayvanın, aşılanmamış bir hayvanın diğer illere gönderilmesi sadece bizi değil bütün Türkiye’yi ilgilendirdiğinden dolayı buna çok ehemmiyet veriyoruz.” şeklinde konuştu.
Düzgün konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bakanlığımızın talimatları gereği şap aşısı yaptırmayan yetiştiricilerimize 7 bin TL para cezası uygulanacaktır. Aşı yaptırmadıktan sonra hastalık girince hem kendine hem köyüne hem de iline ve bölgesine zarar veriyor, o hastalığı bulaştırarak. Ama biz aşı yaptırmayanlara cezayı uygulamayı da düşünüyoruz bu dönem. Aşılarımız ücretsiz kampanyalı aşılardır sadece veterinerlerin 75 krş el emeği ücreti haricinde her hangi bir ücret ödemeyecekler. Bu anlamda ben yetiştiricilerimize gelen sağlık personellerine, veterinerlere kapılarını, ahırlarını açmalarını ve küçük büyük demeden 2 aylığın üzerinde ki hayvanlarını aşılamalarını istiyoruz.”
Düzgün daha sonra şunları söyledi:
“Halk arasında şöyle bir söylenti var; gebe hayvana zarar verir. Kesinlikle bu aşı gebe hayvana zarar vermez. Buların testleri ve uygulamaları yapılıyor, 40 tane testten geçtikten sonra bu aşılar piyasaya sürülüyor. Yani bu aşının gebe olan hayvana kesinlikle bir zararı dokunmaz. Eğer uygulama sırasında anafilaktik şok dediğimiz şoktan ölen hayvanlarımız olursa yetiştiricimizin zarar etmeyeceği şekilde biz o yetiştiricinin maliyetini devlet olarak ödüyoruz. Biz bir seferberlik başlatalım ve bu aşılama olayına gereken ilgiyi gösterelim. Şayet aşılama yapılmadığında yetiştiricilerimiz bekleyen 2. bir sıkıntıdan da bahsetmek istiyorum. Demin de bahsettiğim gibi biz 80 vilayete yılda 2000 civarında hayvan sevk eden bir iliz. Bakanlığımızın son yapmış olduğu uygulamayla ve son genelgede belirtilen ifade şap aşısı yapılman hayvanların çıkışı yasaklanmıştır. Aşı kaydı sistem üzerinde olmayan hayvanlar sevkine kesinlikle sistem üzerinden izin verilmeyecek. Yani sitemde hayvanın nakli için izin verilmeyecek. Bu manada yetiştiricilerimiz ne kadar çabalasa da zaten sistem izin vermeyecek. Alan vatandaşta sistem üzerinden üzerine alamadığı hayvanı zaten almayacaktır. Hem sağlık açısından hem yetiştiricilerimizin karlı bir iş yapmaları açısından hem de yapması gereken bir görevi yapmadıklarında cezaya maruz kalmamaları için biz yetiştiricilerimizi şap aşılamasına biraz hassasiyet göstermelerini ve 2 ayın üzerinde ki bütün hayvanlarını aşılatmalarını istiyoruz.” kha