Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi tanıtım toplantısı

Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi tanıtım toplantısı

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörlüğü bünyesinde kurulan “Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi” tanıtımı için Üniversitenin Konuk Evi'nde basın toplantısı düzenlendi.

 

Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne atanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ötüken Senger başkanlığındaki toplantıya, yönetim kurulu üyeleri, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhattin Yazoğlu ve gazeteciler katıldı.
 
Burada bir konuşma yapan Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ötüken Senger, şunları söyledi:
“Hepinizin bildiği gibi Ehlibeyt, Hz. Muhammed (s..a.v) ve onun aile efradından oluşmaktadır. Bu konu Kur’an-ı Kerim’de Ahzâb suresi 33. Ayet-i Kerime’de ve birçok Hadis-i Şerif’te ifade edilmektedir. Dünyanın bütün denizleri mürekkep, bütün ağaçları kâğıt olsa, yine de Ehlibeyt’in faziletlerini anlatmaya kifayet etmez. Günümüzde İslam Âlemi’nin Ehlibeyt’i anlamaya çok ihtiyaç duyduğu bir zaman sürecinden geçmekteyiz. Ehlibeyt’i gerçek anlamda tanımak günümüz dünyasına barış, hoşgörü ve huzur getirecektir. Zira onlar ilahi terbiye almış ve vahiy ailesinde yetişmişlerdir. Bu nedenle amaçları sadece ve sadece insanlığın saadete ulaşmasını sağlamaktır. Mahşerde Resûl-i Ekrem efendimizin şefaatine nail olmak ancak onun ve onun tertemiz Ehlibeyt’inin sevgisinden geçer.
 
Malumunuzdur ki üniversitelerin görevlerinden biri de topluma faydalı olacak, ülkesini, insanlarını, inancını, kültürünü, örf ve adetlerini koruyacak ve yaşatacak nesiller yetiştirmektir. Üniversiteler bu görevlerini farklı yollarla yerine getirir. Bu yollardan biri de üniversitelere bağlı araştırma merkezleri kurmaktır. Araştırma merkezleri, toplum ile üniversiteler arasında bir köprü görevi görerek, merkezin amacına yönelik ilmi faaliyetler yürütürler. Kafkas Üniversitesi bünyesinde, bu amaçla genelde insanlığa özelde ise ülkemize ve dinimize hizmet amacıyla yeni bir araştırma merkezinin kurulması kararlaştırılmış ve bu bağlamda “Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuştur. Ehlibeyt, mezhepler, tarikatlar, cemaatler ve siyaset üstü olmakla birlikte, Ehlibeyt kelimesi Kur’ani bir kavramdır. Bu kavram tüm İslam Âlemi’nin ortak paydasıdır. Ayrıca Ehlibeyt’in birinci ferdinin âlemlere rahmet olarak gönderilen sevgi ve hayat dininin peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) ’in olması bu kavramın ne kadar evrensel olduğunu göstermektedir. 
 
Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ehlibeyt’in birleştirici yönünü hareket noktası olarak alıp, ülkemizin birlik-beraberliğine ve aynı zamanda dünya barışına katkıda bulunmayı kendisine şiar edinmiştir. Özellikle İslam Coğrafyası’na sokulmaya çalışılan tefrikaların da Ehlibeyt aracılığıyla bertaraf edileceğine inancımız sonsuzdur.
 
Bu merkez, ülkemizde konuyla ilgili bilimsel anlamda faaliyet yürütecek merkezlerin ilkidir. Bu nedenle sorumluluğumuzun büyük olduğunun bilincindeyiz. İslam’a ve insanlığa hizmet yolunda bu sorumluluğu üstlenmiş olmak bize heyecan vermektedir. Peygamber Efendimizi ve onun tertemiz Ehlibeyt’ini tanıma ve tanıtma amacına hizmet yolunda, bize bu lütfü gösterdiği için, yüce Allah’a hamdolsun.
 
Bu merkezin kuruluş sürecinde, başlangıçtan bugüne değin çok çeşitli zorlukları aşma konusunda bizlerden desteğini esirgemeyen Rektörümüz sayın Prof. Dr. Sami ÖZCAN beye şükranlarımızı sunmayı bir borç biliriz. 
 
Ayrıca İlahiyat Fakültesi dekanı sayın Prof. Dr. Ruhattin YAZOĞLU’na, Eğitim Fakültesi dekanı sayın Prof. Dr. Ali Sinan BİLGİLİ’ye, İlahiyat fakültesinin değerli öğretim üyelerine ve sayın Yrd. Doç. Dr. Alper TAZEGÜL’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bunun yanı sıra teşekkür edilmesi gereken biri daha var ki o da merkezin oluşturulması aşamasında öncü rol oynayan ve yürekten katkılarını esirgemeyen çok değerli hocamız Yrd. Doç. Dr. Cavit YEŞİLYURT’tur. Kendisine bu vesileyle teşekkür ediyoruz.
 
Kuruluş aşamasında üniversitemizin yanı sıra görüşlerine başvurduğumuz İl Müftülüğümüze, Ehl-i Beyt Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne, sivil toplum örgütlerine ve konuyla ilgili faaliyet yürüten bilim ve din adamlarına da teşekkür ediyoruz. Amacımızın birlik, beraberlik ve toplumsal kaynaşma ve dayanışma olduğunu göstermek için yönetim kadromuzu sadece üniversite personelinden ve akademisyenlerden oluşturmadık. Üniversitemiz dışından İl müftülüğümüzden ve Caferi din âlimlerinden de yönetim kurulumuza davet ettik ve toplumun her kesimine hitap edebilecek bir kadro oluşturduk.
 
YÖNETİM KURULU:
1-Yrd. Doç. Dr. Ötüken Senger (Müdür) – Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi
2-Yrd. Doç. Dr. Bilal Gök (Müdür Yrd.) – Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
3-Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özmen (Müdür Yrd.) – Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi
4-Eyüp Karakelle – Kars İl Müftülüğü
5-Seyyid Elekber Işık – Kars Ehl-i Beyt Derneği
 
Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetmeliğinin 10. maddesi hükmünce yönetim kurulu beş kişiden oluşmaktadır. Gerek konunun çok kapsamlı olması ve gerek geniş bir faaliyet alanına sahip olmasından dolayı, henüz oluşturulma aşamasında olan danışma kurulu daha geniş tutulacaktır. Danışma Kurulu; konuyla ilgili öğretim elemanları ve merkezin geliştirilmesine katkıda bulunması düşünülen kamu kurum ve kuruluşları veya özel sektör temsilcileri ile bu konuda çalışan araştırmacılar, din âlimleri ve sivil toplum kuruluşları çalışanları arasından oluşturulacaktır.
 
EHLİBEYT UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ’NİN AMAÇLARI:
1-         İnsanlığa hizmet hakka hizmettir ilkesi gereği tüm insanlığın doğru ve akademik anlamda bir dini bilgiye sahip olmasını sağlamak,
 
2-         Ehlibeyt’i, kanıt ve delilleriyle bilimsel olarak insanlığa anlatmak,
 
3-         Ehlibeyt’in, insanlık saadeti için ne kadar önemli olduğunu daha ilmi çalışmalarla vurgulamak,
 
4-         Ehlibeyt’in genelde insanlık özelde ise İslam Âlemi için ne kadar birleştirici bir öneme sahip olduğunu ciddiyetle anlatmak,
 
5-         Ehlibeyt’in sosyal hayattaki etkisine dikkat çekmek,
 
6-         Günümüz dünyasında İslam’a yöneltilen yanlış tutumların önüne geçmek amacıyla çalışmalar yapmak,
 
7-         Peygamberimizin ve Ehlibeyt’inin yaşam tarzını doğru bir şekilde anlamak ve anlatmak için konferans, seminer ve sempozyumlar düzenlemek,
 
8-         Diğer dinlere mensup bilim ve din adamlarını ülkemize davet ederek müzakereler yapmak suretiyle İslamiyet’i daha iyi tanıtmak vb. gibi ilmi ve akademik çalışmalar yapmak,
 
9-         Ülkemizin, birlik ve beraberliğine hizmet edecek halkı bilinçlendirme çalışmalarına katkıda bulunmak,
 
10-       Ehlibeyt ile ilgili temin edilen yazma eserleri dijital ortama aktarmak, arşivlemek, Türkçeye çevirerek yayımlamak, içerik analizleri yapmak, elektronik ortamda Türkçe ve İngilizce özetlerini yayımlamak,
 
11-       Ehlibeyt’e ait kaynak ve eserlerin yaşatılmasını ve korunmasını sağlamak amacıyla bir kütüphane oluşturmak,
 
12-       Yurt içi ve yurt dışından konuyla ilgili çalışmalar yapmak isteyen araştırmacılara bilgi, belge ve arşiv gibi kaynak imkânlarını sunmak.
Allah bizleri hiçbir zaman Peygamber Efendimiz’in ve onun tertemiz Ehlibeyt’inin yolundan ayırmasın. Her zaman bizlere bu yola layığıyla hizmet etmeyi nasip etsin. Merkezimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor ve hepinizi saygıyla selamlıyoruz.
 

Önceki ve Sonraki Haberler