-‘Beyaz Hüzün’ Sarıkamış Şehitleri Özel dergisinin sunuşu Vali Kara’dan‏

-‘Beyaz Hüzün’ Sarıkamış Şehitleri Özel dergisinin sunuşu Vali Kara’dan‏

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars Valiliği tarafından bu yıl ikincisi yayımlanan 'Beyaz Hüzün' Sarıkamış Şehitleri Özel dergisinin ikinci sayısının 'Sunuş' bölümünde Sarıkamış Şehitlerini yazdı.

Vali Kara, “Kutsal vatan topraklarında ‘Kara Günler/Yıllar’ olarak adlandırılan 40 yıllık Rus ve 2 yıllık Ermeni esaretine son vermek ve Anadolu’nun tıpkı Malazgirt ve Miryakefalon Savaşları sonucundaki gibi Türk Milletine ebedi yurt yapmak için gözlerini dahi kırpmadan 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında cereyan eden muharebelerde canlarını feda eden ve böylece şahadet mertebesine ulaşan ve yine her biri kardelen çiçeklerimiz olan Sarıkamış Şehitlerimizi, Sarıkamış Harekatının 95. yıldönümü münasebeti ile ‘Türkiye Şehitlerine Yürüyor’ sloganıyla Valiliğimizce tertip ettiğimiz bir programla andık. Programda ‘Sarıkamış Harekatı Özel’ isimli bir derginin yayınlanması da planlanmıştı. Bu bağlamda Sarıkamış’ı vatan topraklarına katmak için başlayan harekatta canlarını vatanı için feda eden şehitlerin aziz hatıralarını canlı tutmak hedeflerin ilkini oluşturmaktadır. Çünkü şehitlerimizin hangi zor şartlar altında canlarını bu ülke için feda ettiklerini hissetmek adına o dönemde karın bile ‘Kapkara’ yağdığı harekatın sonuçlarını, günümüze taşımak bir vazife halini almıştır” dedi.

  Kara daha sonra şunları söyledi:

  “Bugün Moskova’daki askeri müzede sergilenen bir Rus komutanının satırları aslında her şeyi ifade etmektedir: “Allah-u Ekber dağlarındaki Türk Müfrezesini esir alamadık. Bizden çok evvel Allah’larına teslim olmuşlardı” Dolayısıyla, hepimizin bir parçasını kaybettiğimiz bu harekatta, 3 bin 170 metre yükseklikteki Allah-u Ekber Dağlarında cereyan edenleri birebir yaşamasak da yayınladığımız bu dergi ile savaşın geçtiği koşulları, cepheyi bir nebze olsun anlatmayı başarabiliriz diye düşündük. Bu ve benzeri etkinlikleri yapmaktaki en büyük arzumuz 2014 yılında 100. yılını anacağımız döneme büyük bir hazırlık yapmak ve yaşanan dramı uluslararası platforma taşımakta merhale kaydetmektir. Bilinmesini isterim ki, bu etkinlikleri yalnızca dedelerimize/atalarımıza veya şehitlerimize saygı adına yapmadığımızdır. Bu vesileyle bu trajediyi oluşturan hataları kavramak, tartışmak ve ders çıkarmaktır. Hatta sosyal bilimlerin alt disiplini olan sosyal bilgilerdeki yaklaşımlardan ikisini dolayısıyla hem vatandaşlık aktarımını hem de inceleme alanı olarak sosyal bilimleri gerçekleştirmektir. Zira inanıyoruz ki, milli mücadelenin başlangıcı olan Çanakkale Savaşının önsözü Sarıkamış’tır. Yani orada yazılmıştır. Bunu yazanlarda soğuktan titreyerek donan ve bilimsel anlamda sayıları hakkında bir netlik bulunmamasına rağmen 90 bin olarak nitelendirilen zavallılar değil, kahraman Türk askerleridir”

Önceki ve Sonraki Haberler