Arslan Dede, Sağlıklı Yaşam Sırrını Çözdü!
Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Hasançavuş Köyü'nde ikamet eden 92 yaşındaki Arslan Koç, ilerlemiş yaşına rağmen kar kürüyor, türkü söylüyor, şiir okuyor.
Arslan Dede, Sağlıklı Yaşam Sırrını Çözdü!
-SAĞLIKLI VE UZUN ÖMRÜNÜ SÜT ÜRÜNLERİNE BORÇLU
Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Hasançavuş Köyü’nde ikamet eden 92 yaşındaki Arslan Koç, ilerlemiş yaşına rağmen kar kürüyor, türkü söylüyor, şiir okuyor. Gençlik yıllarını bile dünkü gibi hatırlayan Arslan dede, sağlıklı yaşamanın sırrının da mutluluk ve doğal beslenmekle olabileceğini söylüyor.
Hasançavuş köyü ilçeye 20 kilometre mesafede bulunuyor. İlçenin en küçük köylerinden biri. Hane sayısı 10, nüfusu ise 55. Köyde 250 büyükbaş, 120 küçükbaş, 200 civarında da anaç kaz mevcut. 1000 dönümlük araziye arpa, buğday, korunga ve fiğ ekiliyor. Bu şirin köyün bir de şirin mi şirin bir dedesi var. Adı Arslan Koç, doğum tarihi 1923. Arslan dede çok eski yıllarda 15 yıl muhtarlık, Köçköy’de de 15 yıl tarımsal kooperatif başkanlığı görevlerini yürüttü. En büyük tutkusu at binmek olan Arslan dede bölgede her yere atla gidip geldi. Arslan dedenin en önemli özelliği çok hareketli ve mutlu olması. Bölgede de sevecen tavırlarıyla biliniyor. Misafirperver, çalışkan, hafızası kuvvetli olan Arslan Koç, çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadıklarını da bir bir hatırlıyor. Gördüğü her yeşe anında şiir yazabiliyor ve konuşmalarını da şiirsel dille yapıyor. Arslan dedenin bir özelliği de eski malzemelere olan düşkünlüğü. Dedesinden, babasından ne kalmışsa hepsini gözü gibi koruyor. Eski evinin içinde eksiye ait ne varsa bulmak mümkün. Halısından kilimine, eğerden kamçıya, sandıktan valize kadar her şey ilk günlerindeki gibi tazeliğini koruyor.
Çabuk kırılabilir özelliğine sahip güveç bile 100 yılı aşkın zamandır sapa sağlam duruyor. Güveçte halen tereyağı, sarı yağ gibi ürünler muhafaza edilebiliyor. Evine giden misafirlere de güvece dikkatli bakmaları ve zarar vermemeleri konusunda sıkı tembihlerde bulunuyor.
ARSLAN DEDENİN EVİ DE KENDİSİ DE TARİH KOKUYOR
Arslan dedenin evi ve evindeki malzemelerde kendisi gibi tarih kokuyor. 100 yıllık küp, 70 yıllık at kamçısı bunlardan sadece bir kaçı. Evinin tavanından, halı ve kilimlere kadar hemen hemen tüm malzemelerin tarihi yansıttığı evde misafir olmak bile bir şans. Gülen yüzü, sıcak ve samimi davranışlarının yanında hareketliliği, çalışkanlığı ve hafızla da görenleri kendine hayran bırakıyor.
Geçtiğimiz yıla kadar ata da binebilen Arslan Koç, 60 bu evde kaldıklarını ve kendisinin evdeki eski eşyalar içinde mutlu bir yaşam sürdüğünü söyledi. Bol bol süt, yoğurt, ayran içtiğini, tere yağı yediğini böylelikle hep dinç olduğunu ifade eden Koç, “Yaşlıyım ve evde çok iyi bakıyorlar. Dincim, sağlıklıyım, iştahım açık, yemem-içmem yerinde. Diğer çocuklarım işleri gereği köyde değiller bir oğlum köyde şu anda o bana bakıyor.” dedi. Babasından kalan evdeki güveci (küp) 100 yıllı aşkın süredir koruduklarını, söyleyen Koç, halen güveçte tereyağı bulundurduklarını anlatarak, “Bu küpün içindeki tereyağı çok sağlıklı. Sarı yağ da bulunuyor içinde.” diye konuştu. Koç daha sonra şunları söyledi:
“Ben 4 yıl askerlik yaptım, takım çavuşuydum. 20 sene muhtarlık yaptım. Koçköy’nde 15 sene tarımsal kooperatif başkanlığı yaptım. Geçen seneye kadar hala at biniyordum. Sonra bacağım sakatlandı. Ondan dolayı binemiyorum. Eskiden beri leşberlikle uğraştım, hayvancılık yaptım.”
Şiir okuyup türkü de söyleyen Arslan Koç, Erzurum Narmanlı Aşık Sümmani ve Ardahan Çıldırlı Aşık Şenlik’ten de değişler seslendirdi. Muhtar Necati Ülker de Arslan dedeyi sık sık ziyaret ederek bilgi ve tecrübelerinden yararlanıyor. kha