Akın Bingöl’den Karagöz’e Cevap
Kafkas Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Bingöl, Erkan Karagöz'ün “ Kars'ta İki Önemli Tarihi Buluntu” başlıklı yazısına cevap verdi.
Yrd. Doç. Dr. Akın Bingöl, Erkan Karagöz’ün konu ile ilgili yeterli derecede bilgiye sahip olmadığını, konunun uzmanı olmadan yetersiz araştırmalarıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ifade ederek, şunları söyledi :
Kars yerel basınında 1 Temmuz 2011 tarihinde yer alan "Kars'ta İki Önemli Tarihi Buluntu" başlığıyla Erkan KARAGÖZ tarafından kaleme alınan yazıda bir Balbal ve bir de Urartu Kalesi'nin gün ışığına çıkarıldığı yönünde haberler yayınlanmıştır. Yapılan haberde, bu buluntuların tarihçi ve bilim adamlarının dikkatini çekmediği vurgulanmıştır. Buna göre:
1.Bahsi geçen Urartu Kalesi bilimsel yayınlarda Kırankaya (Asboğa) Kalesi olarak geçmektedir. Sarıkamış'ın 18 km kuzeydoğusunda Erzurum-Kars karayolunun hemen solunda kayalık bir alanda yer almaktadır. Kale ile ilgili, Kafkas Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın BİNGÖL'ün bölge ile ilgili yaptığı bilimsel çalışmalarında, bilgiler geçmektedir:
•Yrd. Doç. Dr. Akın BİNGÖL, En Eski Çağlardan Urartu'nun Yıkılışına Kadar Kars ve Çevresi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Doktora Tezi, Erzurum, 2003
•Yrd. Doç. Dr. Akın BİNGÖL, "İki Yeni Demirçağı Kalesi", KAR SELİ 1/1, 2008, 4 vd.
•Yrd. Doç. Dr. Akın BİNGÖL, "Kafkaslarda Demirçağı", II. Uluslararası Kafkasya Tarih Sempozyumu 15-17 Ekim 2008
2.Adı geçen kişi tarafından Arpaçay Balbalı olarak nitelendirilen buluntunun ise 05.07.2011 tarihinde Asistanım Ayhan Yardimciel’inde iştirak ettiği ve Kars Müze Müdürlüğü ile birlikte yapmış olduğumuz incelemeleri sonucunda insan yüzlü taş heykel veya Balbal olarak nitelendirilebilecek kültürel eserler grubuna girmediği görülmüştür.
Sonuç olarak adı geçen kişi yeterli derecede bilgi sahibi ve konunun uzmanı olamadan yetersiz araştırmalarıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirmiştir.
Bizim de içinde bulunduğumuz ve başkanlığını Atatürk üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan CEYLAN'ın yürüttüğü "Doğu Anadolu Araştırmaları Projesi" ekibi tarafından bölgede yıllardır çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar sonucunda birçok kitap, makale, doktora ve yüksek lisans çalışmaları yapılmıştır ve yapılmaya da devam etmektedir.