Küreselleşen Zoonoz

Prof.Yavuz ÖZTÜRKLER

Kars Manşet Yazarı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler’in, “Küreselleşen Zoonoz” yazısı:

128 yıl önce kuduz bir köpek 9 yaşındaki bir çocuğu ısırdı.

Adı Joseph’ti…

Joseph dramatik bir şekilde ölümü beklerken tarihi değiştiren adam sahnedeydi.

Louis Pasteur…

Mucizevi aşısını 128 yıl önce bugün uyguladı ve küçük Joseph’i ölümden kurtardı. Joesph uzun yıllar yaşadı 64 yaşında öldü.

Minik Joseph’i kurtaran aşının uygulandığı gün olan 6 Temmuz günümüzde “Dünya Zoonozlar Günü” olarak kutlanmaktadır..

“Zoonoz” hastalık “hayvandan insana geçen hastalık” anlamına gelmektedir.

Çok eskiden doğduğu yerde ölenler köylerinin dünyadan büyük olduğunu zannederlerdi.

Oysa günümüzde dünya cep telefonu,E-mail, Google Earth gibi iletişim araçları ile küçülmeden evvel hızlı giden ve okyanus üzerinde yakıt ikmali yapan uçaklarla fiziksel olarak çoktan küçülmüş, dünya “tek bir kıta” haline gelmişti…

Dünya küçülmüştü küçülmesine ama dertleri büyümüştü…

Bu küçülme hastalıkların da hızlı yayılmasını sağladı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Domuz Gribi gibi hastalıkları dünyada bilmeyen kalmadı.

Dünya Zoonozlar Günü itibariyle Health for Animals (Global Animal Medicines Association)’ın vermiş olduğu bazı bilgileri sizlerle paylaşayım.

İnsanları etkileyen yaklaşık 1500 enfeksiyöz hastalık var. Tüm insan hastalıklarının %75’i zoonoz kaynaklı. Yani hayvanlar ve insanlar arasında doğal yollarla bulaşan hastalıklar…

Günümüzde insan sağlığını ve hayvan varlığını açıkça tehdit eden 200’den fazla zoonoz hastalık tanımlanmıştır.

Küresel hayvan kayıplarının %20’si zoonoz hastalıklar yüzünden olmaktadır.

1995-2008 yılları arasında etkili zoonozların yayılmalarını engellemenin bedeli 120 milyar dolardan fazla.

Kuduz gibi bazı zoonozlar tamamen ortadan kaldırılabilmektedir (Eradikasyon).

Hastalıkların küresel olarak kontrolünde koruyucu Veteriner İlaçlarının yaygın kullanımı ve aşı geliştirilmesinin rolü ve önemi her geçen gün artmaktadır.

Dünyada çapında hayvan sağlığı sektörü hali hazırda bulunan hastalıklarla mücadele etmek ve ihtiyaç olduğu anda etkili ve hızlı bir şekilde Veteriner Hekimlik hizmetlerini seferber etmek için hükümetlerle ve kanun koyucularla işbirliği halinde çalışmak zorundadır.

Çünkü artık herkes tek bir dünyanın olduğunun, hastalık mücadelesinin tek vücut ve eş güdümle yapılması gerektiğinin farkındadır. Kısaca “zoonoz” artık küreselleşmiştir, mücadelesi de küresel olmak zorundadır. Rakamlar ve tespitler korkutucu gibi görünse de her şeyde olduğu gibi doğru yöntemlerle zoonozları önlemek mümkündür. “Hastalık geldi maskelerinizi takın, tokalaşmayın, hayvanları toplu olarak katledin!” derecesinde küreselleşmeden, paniksiz ve paranoyasız, sağlıklı bir dünyada yaşamız ile “Dünya Zoonozlar Günü” kutlu olsun.

www.yavuzozturkler.net

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.