Düzenlenen çalıştay İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın başkanlığında toplandı.
Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “çalıştayda uluslararasılaşma ile ilgili geliştirilecek politikalar, stratejiler ve belirlenecek rota doğrultusunda yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunulduğunu” belirtti.
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, son yıllarda Türkiye’nin uluslararasılaşmaya çok önem verdiğini, uluslararasılaşmaya yeterince önem vermeyen üniversitelerin bu alanda dünyada geride kaldıklarını söyledi.
Prof. Dr. Korkmaz, “Uluslararasılaşma, eğitimde gelişmenin en temel dinamiklerinden birini oluşturuyor. Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı 22 Mart 2016 tarihinde yapılan toplantısında uluslararasılaşmada yeni bir yol haritası belirlemek için bir uluslararasılaşma komisyonu oluşturdu. İlk toplantıyı Ardahan Üniversitesi’nde yapmamızın temel sebebi; Kafkasya’ya ve Orta Asya’ya açılan bir kapı olan Ardahan Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci çekme hususunda sergilediği önemli başarıdır” dedi.
İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mahmut Ak ise, “bu çalıştaya katılmaktan büyük bir onur duyduk. Ülkemizin yüksek öğrenim politikası gereği bir uluslararasılaşma stratejisinin belirlenmesi bakımından bu komisyonun oluşturulması çok önemli bir adımdır. Coğrafi konumu, bünyesindeki uluslararası öğrenci sayısı ve bu alanda katetmiş olduğu yol bakımından çalıştayın Ardahan’da yapılması çok yerinde bir tercihtir” dedi.
Çalıştay sonrası değerlendirmelerde bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ardahan Üniversitesi’nin yurt dışından, özellikle de Kafkasya bölgesinden gelen öğrencilerin yoğun olarak tercih ettikleri bir üniversite olmasının altını çizdi. Prof. Dr. Gündoğan, uluslararasılaşmanın son yıllarda Türkiye’nin her alanında öne çıkan bir tema olduğunu vurgulayarak, özellikle yüksek öğrenimde uluslararasılaşmasının ülke açısından büyük önem ifade ettiğini belirtti. Prof. Dr. Gündoğan, uluslararasılaşmanın büyük üniversitelerin yanı sıra başta Ardahan Üniversitesi olmak üzere, bu bölgeye hitap eden genç üniversitelerde de geleceği kurmak bakımından büyük değer taşıdığı kanaatinde olduklarını ifade etti.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise düzenlenen çalıştay sonrasında Ardahan Üniversitesi’ni kurulduğu günden itibaren takip ettiklerini, her geçen gün hem yurt içinden hem de yurt dışından gelecek olan öğrenciler için çok güzel bir kampüsün oluşturulduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısının yüz bine yaklaşmakta olduğunu ancak dünya ölçeklerine bakıldığında bu sayının yeterli olmadığını belirtti. Prof. Dr. Koçak, gerçekleştirilen çalıştayda yüksek öğrenim kurumları bünyesinde neler yapılabileceği ve YÖK’ün bu süreçlere doğrudan katkısının neler olabileceği konularında görüşler oluşturulduğunu söyledi.
Türkiye’nin bundan sonraki dönemdeki uluslararası öğrenci vizyonunun belirlenmesi için Ardahan Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştaya katılan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, çalıştayın Ardahan Üniversitesi’nde yapılmasının bir tesadüf olmadığını, uluslararası öğrenci yoğunluğu hususunda önemli mesafeler alınmış olduğu için çalıştayın Ardahan Üniversitesi’nde gerçekleştirildiğini vurguladı. Prof. Dr. Metin Doğan, Ardahan Üniversitesi’nin Türkiye’nin Kafkaslara ve Orta Asya’ya açılan bir kapısı olması sebebiyle ve ülkeye en çok bu coğrafyadan uluslararası öğrenci geliyor olması bakımından, yüksek öğrenimde uluslararasılaşmaya dair stratejilerin belirlenmesinde Ardahan Üniversitesi’nin deneyimlerinden yararlanmanın doğru olacağını söyledi.
Çalıştay sonunda komisyon tarafından hazırlanan rapor, ÜAK’ın ilk toplantısında üyelerle paylaşılacaktır.