Volkan KARABAĞ
Küresel bir felaket olan COVID-19 salgınıyla insanlığın savaşının devam etmekte olduğunu hatırlatan Ödül, gıdanın önemine değindi.
Ödül yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün ( FAO ) kuruluş tarihi olan 16 Ekim günü 75 yıldır Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Ancak bu yıl, Dünya Gıda Günü sıradan bir günde kutlanmıyor. Dünya Gıda Günü, dünya genelinde gıda arz-talep sistemlerimizin kırılganlığını ortaya koyan, milyonları daha fazla açlıkla tehdit eden ve küresel bir felaket olan COVID-19 salgınıyla insanlığın savaşı devam ederken kutlanıyor. 2020 yılının teması "Büyütelim, besleyelim, Hep Birlikte Sürdürelim. Eylemlerimiz geleceğimizdir ”olarak ilan edilmiş olmakla birlikte bütün olumsuz koşullara rağmen insanlığa gıda sağlamaya devam eden çiftçilere, veteriner hekimlere ve gıda tedarik zincirindeki tüm çalışanlara yani ‘Gıda Kahramanları’na teşekkür etme fırsatı da sunuyor." dedi.
Günümüzde ne yazık ki sağlıklı, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmada yaşanan sorunlar nedeniyle oluşan açlık ve ölümler devam etmektedir. Bu durum Covid-19 pandemisi ile daha da derinleşerek insanlık için çok daha ciddi bir tehdit halini almıştır. Dünyada 821 Milyon insan sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeye ulaşamaz durumdadır. Yani her 9 insandan biri yetersiz beslenmektedir. Özellikle 5 yaşın altındaki çocukların yüzde 22'sinde, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle gelişme bozuklukları yaşanmakta, her gün açlığa bağlı nedenlerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Yine her yıl 600 milyon insan güvenilir olmayan gıda tüketiminden dolayı sağlığını kaybetmekte ve bunların 420 bini ölmektedir. Mevcut olumsuz duruma yaşanan pandeminin yarattığı olumsuz etki ile bu rakamların yüzde 20 civarında artacağını rapor edilmektedir. Bir başka gerçek ise gıda israfıdır. Dünya Bankası araştırmalarında, insanoğlu eliyle çöplüklere atılan yiyeceklerin dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğu rapor edilmiştir. Türkiye’de 1 yıl içinde yaklaşık olarak 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapılmaktadır."
Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası olarak sürdürülebilir gıda arzının gerçekçi ve doğru analizlere, isabetli gıda politikalarına ihtiyacı olduğunu ifade ettiklerini belirten Ödül, " TÜİK’e göre Türkiye nüfusunun 2030’da 93,3 milyon, 2040’da 100,3 milyon olması beklenmektedir. Bu nüfusun yeterli ve güvenli gıdaya erişiminin planlamalarına geç olmadan başlanması elzemdir. Dışarıya bağımlılığın önüne geçilebilmesi, gıdada yeterli üretim ve sürdürülebilirlik için üretici, yetiştirici, tüketici, sanayici, sivil toplum ve meslek örgütleri, üniversiteler, sektör kuruluşları ve kamu yönetimi işbirliği ile gıda güvenliği politikaları oluşturulmalıdır. Sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı bir çevre, sağlıklı hayvanlar ve güvenilir gıdalar ile mümkündür. Veteriner hekimler, çiftlikten sofraya hayvansal gıda üretiminin her aşamasında yer alan meslek grubu olduğu yaşanan pandemi sürecinde veteriner hekimlerin 7/24 hizmetlerine devam etmesiyle bir kez daha ortaya konmuştur. Resmi veteriner hekimler denetim, kontrol, planlama ile hayvansal üretimin sürdürülebilirliğinin teminini sağlayarak kamu sağlığını gözetirlerken; serbest veteriner hekimler sağlıklı hayvansal üretimin devamlılığını sağlamakta önemli rol oynamaktadırlar. Her insanın yeterli ve dengeli beslenme hakkı olduğuna inanıyor, küresel anlamda gıda dağıtımının adil olduğu yeni bir sistemin hayata geçirilmesi suretiyle bugün ve gelecekte hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, tüm insanlığın sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşabildiği bir dünya ve Türkiye görmek temennisindeyiz. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin, sanayicilerimizin, sektör kuruluşlarımızın, veteriner hekimlerin ve aziz milletimizin Dünya Gıda Günü’nü kutluyoruz" dedi.