Vali Polat: ''Türkiye' de su kıtlığı stresini yaşayan ülkelerden biri''

Kars’ta Aras Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda Vali Polat, “Türkiye’de her ne kadar su kaynaklarımız çok gözükse de yanlış bir algı. Şuan stresi yaşayan ülkelerden biriyiz. Bu demek oluyor ki kaynaklar kıt.” dedi.

Kars Valisi Ziya Polat başkanlığında düzenlenen Aras Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı, Gazi Toplantı Salonu’nda düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mahir Özcan, Halk sağlığının, ekosistemin korunmasını, gıda arz güvenliğinin teminini ve son günlerde etkisini sıklıkla hissettiğimiz iklim değişikliğiyle mücadele noktasındaki konuları önemsiyoruz. Bu çalışmaları yaparken, yaptığımız çalışmalarda adil, sürdürülebilir, verimli ve bilimsel çalışmaların olmasına yönelik gayretlerimizi arttırıyoruz. Bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarda artık idari sınırlardan havza sınırlarına taşımanın gerekliliğini ortaya koymuş bir politika üzerinde hareket ediyoruz.” dedi.

Suyun önemine değinen ve su için savaşların çıkacağını kaydeden Kars Valisi Ziya Polat ise, “Su, belki de önümüzdeki yılların savaş sebebi olacak. Su kıtlığı yaşayan ülkelerin sayısı önümüzdeki 20 yılda yüzde 60’ı içilebilir ve kullanılabilir su kaynaklarına ulaşması mümkün olmayacak. Türkiye’de her ne kadar su kaynaklarımız çok gözükse de yanlış bir algı. Şuan stresi yaşayan ülkelerden biriyiz. Bu demek oluyor ki kaynaklar kıt. Su kaynakları tamamen kıt. Yeraltı su kaynaklarımız Kars’ta da aynı sıkıntımız var, kıt bir kaynağımız var.” ifadesini kullandı.

Kayıp-kaçak su kullanımının önüne geçilmesine de değinen Vali Polat, “Vatandaşlarımıza içme suyu, tarım ve hayvancılığa da suyu ulaştırmamız lazım. Kayıp-kaçak su kullanımının önüne geçmemiz lazım, oranların yüzde 50 üzerinde olduğu birçok illerimiz var. Kars bunlardan biri değil ama bu kaynakları iyi kullanmamız lazım.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Su Yönetimi Genel Müdürlüğünden Uzman Seçil Karabay, su verimliliği seferberliği ile havza hakkında, Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın ise il su kurulu kararlarının değerlendirilmesi ile ilgili sunumlar gerçekleştirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Kars Haber Haberleri