Tacettin DURMUŞ
Toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Zahid Doğu, Vali Yardımcısı Tahir Yılmaz, İŞKUR İl Müdürü Yusuf Bulut, Mili Eğitim İl Müdürü Aydın Acay ve ilgili daire müdürleri ile ilgili oda ve STK temsilcileri katıldı.
İŞKUR Kars İl Müdürlüğünde, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurul Başkanı Vali Türker Öksüz’ün açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, belirlenen gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
Vali Öksüz konuşmasında, devletlerin artık işsizlikle mücadele etmek için ve istihdamı artırmak için çok daha güçlü politikalar ortaya koymak zorunda olduklarına dikkat çekerek, günümüzde işsizliğin ortaya çıkardığı çok yönlü problemlerin, toplumların ve devletlerin geleceğini tehdit ettiğine vurgu yaptı.
Geride bıraktığımız 2021 yılı içerisinde Kars’ta 19 projenin hayata geçirildiğini dile getiren Vali Öksüz, konuşmasında kurumlar arası iş birliğin önemine değinerek, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de işsizliğin ve istihdamın gelişmiş ve az gelişmiş toplumların en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.
İstihdam edilebilirlilik, işsizlikle mücadele ve işgücüne katılım oranının artırılması gelişmiş ya da az geçmiş bütün toplumların öncelikli gündemleri ve hedefleri arsında olduğunu da dile getiren Vali Öksüz, “Tabi ki toplumların refah ve gelişmişlik ölçüsü ile işsizlikle yaptıkları mücadele ve istihdam yaratma imkanlarıyla doğrudan ilintilidir. Dolayısıyla devletler artık işsizlikle mücadele etmek için ve istihdamı artırmak için çok önemli güçlü politikalar ortaya koymak zorunda kalıyorlar. Günümüzde de işsizliğin ortaya çıkardığı çok yönlü problemler toplumların ve devletlerin geleceğini tehdit ediyor.
Dolayısıyla işsizlikle mücadelede tüm toplumların ve devletin olmazsa olmaz konuları olduğunu bir kez daha bu vesileyle ifade etmek gerekir diye düşünüyorum. Zaman zaman çeşitli düzenlemeler yapılıyor, u düzenlemelerdeki ortak amaç işsizlikle en iyi şekilde mücadele etmektir. İşsizlik değince tabii işgücü aklımıza geliyor. İşgücü piyasası elbette işgücünün niteliğini artırmak, iş gücünü eğitmek, iş gücünün mesleki eğitimi konusunda çalışmalar yapmakta önemli gündem maddeleri arasındadır. Tabii okullarımızda yani örgün eğitim kurumlarında, mesleki eğitime ülkemizde özellikle son zamanlarda çok daha ağırlıklı olarak önem ve ağırlık vermeye devam ediyoruz. Bu yönde önemli gayretler sarf ediyoruz. Hepinizin bildiği gibi mesleki eğitim merkezlerini bu anlamda destekliyoruz. Son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuda önemli açıklamalar yapıyor. Bu konuda bana göre ülkemizin en önemli sorunlarından birine parmak kesme devam ediyor.
Biz diyoruz ki ‘sosyal hukuk devletiyiz. Devletin en önemli görevleri arasında istihdam edilebilirliği arttırmak da var. Dolayısıyla bu politikalarını uygulamak devletimizin en önemli görevlerinden birisidir. Tabii ilimizin hem iş gücü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyaçlarını öncelikli olarak ortaya koymamız lazım. Hangi alanlarda işgücünü eğitmemiz gerekir, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları da işletmelerde mesleki eğitim ve istihdam da etkiliği ve verimliliği artırmak için hangi politikalar uygulamamız lazım, hangi planları yapmamız lazım hangi çözüm önerileri önemli bunlar hepsi kurulumuzun görevleri arasındadır. Hem Çalışma ve İŞKUR Müdürlüğümüz hem de Milli Eğitim Müdürlüğümüz konunun ana sekretaryasını yapan ve hazırlayan kurumlardır. Ama tabii ki burada bulunan bütün kurumlarını bu konuda işbirliği yaparak aralarında koordinasyonu güçlendirecek kurumlardır. Burada hepimiz birlikte bu işi ele alırsak ancak istihdam edilebilirlik de ve işsizlikle mücadelede adımlar atabiliriz. Aksi taktirde bir yeden bir karar alırsınız bir politik oluşturursunuz ama bunu uygulamasında çeşitli sıkıntılar yaşarsınız. Onun için koordinasyon her konuda önemlidir ama mesleki eğitimde, işsizlik ve istihdam konusunda bu koordinasyonun en üst düzeyde sağlanması gerekiyor diye düşünüyorum.” dedi.