Uyku Tıbbında Yenilikler Sempozyumu
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Uyku Bozuklukları Merkezi ve Türk Uyku Tıbbı Derneği işbirliğiyle “Uyku Tıbbında Yenilikler” adlı sempozyum düzenlendi.
KAÜ Tıp Fakültesi Konferans Salonu’ndaki sempozyum; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Davetliler ve öğrencilerin katıldığı sempozyumda uyku hastalıklarının belirlenmesi, tedavisi ve süreci konuşuldu.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Aksu, uyku sırasında anormal davranışlar, uykuda yemek yeme, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatma gibi durumlarla karşılaşıldığını söyledi. Bazı hastalarının konuştuğu sırada uyuduğunu, bazılarının uykuluyken yatağından kalkıp buzdolabından yiyecek alıp yediğini, bazılarının ise sabaha kadar uyumadığını sandığını ifade etti. Uyku tıbbının ülkemizde yeni tanınan ve bir çok hastanede de uyku odalarının açıldığına değinen Aksu, beyin ve vücudun çok farklı çalıştığını, uyku sırasında gerçekleştirilen bazı eylemlerin uyanıklıkta bile gerçekleştirilemediğini anlattı.
Aksu, “Konsantrasyon zorluğu olabilir, iş yapmakta zorluk olabilir, gündüz uykuluk hali olabilir veya kaza yada hata yapmaya meyilli olabilir, baş ağrısı olabilir. Bizim uyku bozukluğu sınıflandırmasında getirdiğimiz, getirilen şey bu hastalıkların ne olduğunun belirlenmesi ve bu hastalıkların tedavi kriterlerinin oluşturulmasıdır.” dedi.
Huzursuz bacaklar sendromunun gerçekten bir sendrom olduğunu ifade eden Aksu, bu konuda tartışmaların başladığını ve bu sınıflandırmalardan sonra yetersizliklerin de ortaya çıktığını ifade etti.
Aksu, şöyle konuştu:
“’Ben gece yatamıyorum, uykuya dalamıyorum’ yani uykuya başlamada bir sorun oluyor. Yada diyecek ki ‘ben uykuya dalıyorum 1 saat sonra uyanıyorum ve bir türlü uyku tutmuyor’ diyecek. Ya da uykuyu sürdürmede bir sorun olacak. Ya da diyecek ki ‘ben uyuyorum ama sabahın 3’ünde 4’ün de uyanıyorum ve ondan sonra tekrar uyuyamıyorum.’ Yeni sabah çok erken saatte uyanma olacak. Birde belinlenen saatte yatağa girme direnci var. Eğer çocuğa ‘saat 21.30’da yatağa gir’ diyorsanız ve sürekli olarak 21.30’de yatağa girmemekte direniyorsa’ tanıyı koyarsınız. ‘ebeveyn olmaksızın uyuyamam ben’ yani çocuk eğer ki diyor ise ‘anne sen yanımda yatmazsan uyuyamıyorum’ ve her gece böyleyse o zaman siz bu çocuğa tanıyı koyabiliyorsunuz. Bu semptomlardan biriyle gelen kişi de şunu sormamız gerekiyor ‘peki gündüz nasılsın?’ eğer ki hasta size ‘gece şikayetim var ama gündüz gayet iyiyim, hiç benim sorunum yok, işimi gücümü yapıyorum’ diyor ise bu kişinin uyku sıkıntısı yok diyebilirsiniz.” kha