Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Almanya'nın Leipzig kentinde düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) 2017 Yıllık Zirvesinde ulaştırma bakanlarının yer aldığı küresel bağlanabilirlik konulu bir panel öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Arslan, söz konusu forumun ulaştırma sektörü açısından önemli olduğunu vurguladı.
Özellikle son yıllarda ulaştırma alanında atılan adımların, sağlanan gelişmelerin ve uluslararası ulaştırma koridorlarına olan entegrasyonun, gözlerin Türkiye'ye çevrilmesine neden olduğunu belirten Arslan, "Hele ki son dönemlerde Çin’in ‘tek yol tek kuşak’ projesi çerçevesinde Uzak Doğu ile Asya’nın, Avrupa’nın ulaştırma koridorlarını birbirine bağlamak adına koyduğu hedef çerçevesinde Türkiye'nin konumu ve özellikle de ulaştırmayla ilgili 3 kıta arasındaki konumu çok önemli." diye konuştu.
"Dünya genelinde gözler Türkiye'de"
Dünya genelinde, ulaştırma bakanlarının gözünün Türkiye’nin üzerinde olduğunu dile getiren Arslan, "Son yıllarda ulaştırma koridorları anlamında uluslararası koridorların bir parçası olan Türkiye, gerek kara yollarında, gerek demir yollarında, gerek havacılık ve gerekse denizcilik sektöründeki atılım ve projeleriyle dikkati çekiyor ve dünya hedefiyle uyumlu tablo sergiliyor. Bu konuda da birçok bakanla biz burada hem ikili görüşme yapıyoruz hem de forumda Türkiye’nin yaptığı projeleri, attığı adımları, gelecekteki adımlarını ve bunların uluslararası koridorlarla entegrasyonunu konuşmuş oluyoruz." ifadelerini kullandı.
Arslan, Türkiye’nin son yıllarda demir yolu sektöründe yaptığı atılım ve yapmak istediği koridorların çok önemli olduğunu ifade ederek, "Kara yolları anlamında bizim hem bölünmüş yollarımızla doğu-batı aksında ve kuzey-güney aksında yaptığımınız koridorlar da yine uluslararası koridorların tamamlayıcısı pozisyonu aldığı için çok önemseniyor." şeklinde konuştu.
Bakan Arslan, Türkiye’nin ulaştırma projeleri anlamında agresif gelişiminin devam edip etmeyeceğine yönelik soruya ise " 'Türkiye ulaştırma projeleri anlamında agresif davranıyor' cümlenizi şöyle tercüme ediyoruz; Anadolu coğrafyası harita üzerinde baktığınızda çok önemli bir konumda. Kıtalararası köprü konumunda ancak bu coğrafyanın şehitlerimizin kanıyla sulanan ve bize vatan olarak bırakılan bu toprakların hakkını vermek adına da onu gerçek köprü haline getirmek ve özellikle Avrupa ile Asya’yı, Afrika’yı birbirine bağlayan ulaştırma koridorlarını tamamlamak, ülke olarak da bundan yararlanmak gerekir düşüncesinden hareketle biz çok agresif davranıyoruz." şeklinde cevap verdi.
"Ulaştırma projeleriyle ilgili agresif tavrımızı devam ettireceğiz"
Türkiye’nin bu şekilde davranmak zorunda olduğunu vurgulayan Bakan Arslan, şunları kaydetti:
"Çünkü biliyoruz ki, ticaretin de, sanayinin de, ülkenin büyümesinin de olmazsa olmazı ulaştırma altyapıları. Bu konuda bir memnuniyetimi de ifade edeyim. Bu cümleyi sadece biz ulaştırmacılar söylemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakanımız da bu inançla destek veriyor. Onlara müteşekkiriz. Böyle olunca da bunları ulaştırma koridorunu tamamlar şekilde yapmamız lazım. Hem insanımızın sosyal refahını artırmak adına çok önemli, hem de ülkemizin ulaştırmadan kaynaklı ticaretini, sanayisini ve ekonomisini büyütmek çok önemli. Daha da önemlisi dünyanın taşımacılıktan kaynaklı ticaretini Türkiye üzerinden yapıp, böylece Türkiye’ye ilave katma değer oluşturmak, ilave gelir elde etmek için olağanüstü bir gayret sarf ediyoruz."
Ulaştırma projeleriyle ilgili Türkiye olarak agresif tavrı devam ettireceklerini dile getiren Arslan, "Ulaştırmanın bütün türleri ile ilgili Türkiye avantajlı konumda Türkiye bunun hakkını veriyor, vermeye de devam edecek inşallah." dedi.