Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, resmi temaslarda bulunmak üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Brüksel’de AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile ortak basın toplantısı düzenledi. Arslan basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye Avrupa Birliğine tam üyelik hedefine bağlılığını sürdüren bir ülke olduğunu belirterek, “Avrupa Birliği ile her alanda teknik iş birliğimizi geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Ulaştırma sektörü de bu iş birliğinin önemli bir alanı. AB bizim en büyük ticaret ortağımız. Bu bakımdan Türkiye ve AB arasında hızlı ve emniyetli bir şekilde işleyen bir ulaştırma sistemi vazgeçilmez olarak görülmekte” dedi.
Arslan, AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Bulc’un daveti üzerine Brüksel’de Türkiye-AB Üst Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu Toplantısı gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Ulaştırma alanındaki iş birliğimizi geliştirmek amacıyla önemli konuları ele aldık. Toplantının iki taraf için de oldukça verimli geçtiğini düşünmekteyim. Trans-Avrupa ulaştırma ağı kapsamında önümüzdeki dönemin en önemli alt yapı projesi Halkalı -Kapıkule Demiryolu Projesidir. Bu projenin konumu itibariyle Avrupa’yı Asya’ya bağlayan yüksek standartlı demir yolu ağının önemli bir parçası olacağını düşünüyoruz. Bu projenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda gerek Türkiye gerekse AB’nin oldukça kararlı olduğunu gördük. Önümüzdeki süreçte iki tarafın da bu projeye yönelik iş birliğini en üst düzeyde sürdüreceğine inanmaktayım” dedi.
“Türkiye-AB karayolu ve demiryolu sınır geçişlerinde yaşanan olumsuzluklar”
Arslan, AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Bulc ile yaptığı görüşmede, Türkiye-AB karayolu ve demiryolu sınır geçişlerinde taşımacılığımızın etkilendiğini konusunu görüştüklerini ifade ederek, “Taşımacılık ile ilgili olumsuz etkileri azaltmaya yönelik uygulamaları Sayın Bulc ile ele aldık ve bu çerçevede ele alınacak teknik ve idari önlemleri görüştük. Bunun yanı sıra bu konuda özellikle birlikte bir çalışma grubu oluşturarak çözüm önerilerini ortaya koyup bunları bir an önce uygulamaya sokmak adına da önemli bir karar aldık” dedi.
“Karayolu Trafik Güvenliği“
Toplantının önemli gündem maddelerinden birinin de karayolu trafik güvenliği olduğunu kaydeden Arslan, şunları söyledi:
“Toplantımızın karayollarını daha emniyetli hale getirmek konusundaki işbirliğimizi daha da güçlendirdiğine inanıyorum. Özellikte trafikte yüzde yüz yaşam projesini Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ile AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Bulc’ın da teşrifleriyle geçen Temmuz ayına Ankara’da başlatmıştık. Bu projedeki gelişmeler başta olmak üzere karayolu güvenliği ile ilgili ülkemizde yürüttüğümüz çalışmalar ile ilgili Sayın Bulc ve heyetine bilgiler verdim. Sayın Bulc’un da AB’nin bu alandaki politikasına yönelik son gelişmeleri bizimle paylaşmış olması memnuniyet verici."
“Türkiye AB kapsamlı havacılık müzakereleri”
AB Komisyonu'nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Bulc ile Türkiye AB kapsamlı havacılık müzakereleri hususunda da görüş alışverişinde bulunduklarını ve bunun iki taraf için de oldukça önemli ekonomik kazanımlar sağlayacak olan bir anlaşma olduğunu vurgulayan Arslan, “Bu konudaki müzakereler mevcut durumda oldukça yapıcı bir şekilde değerlenmekte, bu yapıcı zeminin devamlılığı içinde havacılık müzakerelerin teknik konulara odaklanmaya devam etmesinin ve siyasi sorunların sürece karıştırılmamasının önemini Sayın Bulc nezdinde bir kere daha vurgulamak istedim. Ayrıca bugünkü toplantı vesilesiyle Sayın Bulc’u 2018’in ilk yarında faaliyete geçirmeyi planladığımız Türk Sivil Havacılık Akademisi’nin açılışına davet ettim. Ayrıca toplantıda bazı AB üyesi ülkelerin Türk karayolları taşıyıcılarına uyguladıkları Gümrük birliğine aykırı vergi ve ücret uygulamalarından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirme fırsatı da buldum. Bu çerçevede AB Adalet Divanı’nın bizim görüşlerimizi teyit eden kararını da görüştük. Komisyonun gümrük birliği hukukumuz çerçevesinde, bu konuda en kısa zamanda uygun idari ve hukuki önlemleri almak üzere gerekli girişimlerde bulunacağını düşünmekteyim” ifadelerini kullandı.
“Yunanistan’ın Ege denizindeki uygulamaları”
Arslan, görüşmelerde denizcilik konusuna değinme fırsatı bulduklarını söyleyerek, “Yunanistan’ın Ege denizindeki turizmi olumsuz etkileyen bazı uygulamalarını da ele alma fırsatımız oldu. Ayrıca ulusal klaslama kuruşumuz olan Türk Loydu’nun, AB tarafından tanınması sürecinde Sayın Bulc’un desteğinin önemli olduğunu vurguladık” diye konuştu.
“Türk polisinin Avrupa trafik polisleri ağı TİSPOL’e üyeliği”
Türk polisinin Avrupa trafik polisleri ağına üyeliğini de toplantıda görüştüklerini kaydeden Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplantımız vesilesiyle birazdan TİSPOL’e üyelik başvurumuza yönelik dosyayı da kendileriyle paylaşmış olacağız. Bunun hem ülkemiz, hem de AB üyesi ülkeler açısından çok önemli olduğun düşünüyorum” şeklinde konuştu.