Volkan KARABAĞ / karsmanset.com
AK PARTİ KARS MİLLETVEKİLİ ADAYI MEHMET UÇUM:
-“ BASINI DİKKATE ALMAMAK ASLA MÜMKÜN DEĞİLDİR”
-“1982 ANAYASASI FAŞİST BİR ANAYASADIR”
-“ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEMİYORUZ DİYENLER DÜRÜST OLSUNLAR, AÇIK OLSUNLAR.”
- “BİR KERE BURADA ONLARI DÜRÜST OLMAYA ÇAĞIRIYORUM.”
AK Parti Kars Milletvekili Adayları Mehmet Uçum, Selahattin Beyribey, Ensar Erdoğdu ve AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş ve İl teşkilatı basın mensupları ile bir araya gelerek gazetecilerin sorularını cevapladılar.
AK Parti Kars Milletvekili Adayı Mehmet Uçum yerel ve ulusal basına bakış açısını dile getirerek, “Kars’a ilişkin çalışmalarımız bildiğiniz gibi geçen hafta Cumartesi’nden bu yana büyük bir hızla devam ediyor. Bir şehrin ihtiyaçlarını tespit ederken iktisadi, kültürel, siyasal sorunları üzerine kafa yorarken basını dikkate almamak asla mümkün değildir. Bize göre basın ya da yeni değimiyle medya sadece ulusal seviyede ki yayın mecralarında faaliyet yürütenler değil, aynı zamanda yerel seviyede de faaliyet yürütenlerdir. Hatta bize göre, yerel medya esas itibariyle halkı anlamak acısından temel kaynaktır.
1982 Anayasasına değinen Uçum, “Darbecilerin bir deli gömleği gibi, Türkiye toplumuna, Türkiye’nin halklarına giydirmiş olduğu bu Anayasa, kurumsal vesayetin ötesinde ciddi bir kural vesayeti üretiyor. Gerçekten biz hep kurumsal vesayet üzerinde durduk. İşte askeri vesayet, yargı vesayeti, idari bürokrasinin vesayeti gibi ve onlarla mücadelede de son derece başarılıyız. Henüz dahi hukuku güvencelerini yaratmamış olsak bile kurumsal vesayeti geriletme konusunda önemli adımlar attık. Fakat bizim henüz daha geriletemediğimiz tek vesayet kural vesayetidir. Bu kural vesayeti de 82 Anayasasından kaynaklanmaktadır. 82 Anayasası başımıza çöreklenmiş ve halkımızın iradesi üstüne çöreklenmiş faşist bir felsefenin Anayasası’dır.” diye konuştu.
Türkiye’nin Neden Yeni Bir Anayasaya İhtiyacı Var? Sorusu üzerine Uçum, “Ülkemizin yeni Anayasaya ihtiyaç duyma sebebi, Türkiye toplumunun ihtiyaçlarına yanıt veren bir devlet yapısına sahip olmadığımız içindir. Şuanda Türkiye toplumu hem siyasal bilinç itibariyle hem iktisadi gelişkinliği itibariyle hem kültürel çeşitliliği itibariyle mevcut Anayasal sisteme sıkışmış durumdadır. Demokrasi eksiğimizi gidermek için de bu Anayasayı değiştirmeye ihtiyacımız var. Çözüm sürecinin güvencesi için, bütün yaşam bakımından güvenceleri yaratmak için, klasik demokrasi sorunlarımızı çözmek için de yeni Anayasaya ihtiyacımız var. Ve daha da önemlisi biz 21. Yüzyıldayız arkadaşlar. Batı demokrasileri ABD dahil, Avrupa demokrasileri şuanda bir siyasal sistem ve hukuk krizi içindeler. Katılım mekanizmaları müzakere mekanizmaları büyük ölçüde işlemiyor. Halk klasik demokrasinin işleyişine karşı yabancılaşıyor. Aslında klasik demokrasiler bir kriz içerisine girdi. Bizim bir avantajımız var, dezavantajımız avantajımıza dönüştü. Dezavantajımız şuydu; biz klasik demokrasilerin tüm kurum ve kurallarına sahip değildik. Bu yeni Anayasa ile ona sahip olmak istiyoruz. Ama avantajımızda şu, biz bu krizi yaşamadan, batının yaşadığı siyasal sistemi hukuk krizini yaşamadan o krize karşı önlem alma imkanına da sahibiz. 21. Yüzyılda artık bireyin çok kimlikliğini, çok vasıflılığını ele alan bir siyasal sistemi kurmak zorundayız.” şeklinde cevap verdi.
Yeni Anayasa Başkanlık Sistemine Göre Mi Yapılacak? Sorusu üzerine Uçum; “Başkanlık sistemi meselesini Anayasa hukukçularının zaviyesini tartışabilirsiniz ya da siyasi parti yöneticilerinin bakış açısıyla tartışabilirsiniz. Bu iki tartışma da meşru değildir. Başkanlık sistemini biz halkın gözünden tartışıyoruz. Halkın durduğu yerden bakıyoruz. Halkın iradesine göre tartışıyoruz. Türkiye’de 2007 yılından itibaren yani Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği yapıldıktan itibaren hukuken, başkanlık sistemine geçilmiştir. Bu hukuki durum 10 Ağustos 2014 yılında fiili duruma da dönüşmüştür. Türkiye’de halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanı vardır. Bu bir meşruiyet ölçüsüdür. Bu şu demektir, Türkiye’de bu saatten sonra hiç kimse halkın elinden Cumhurbaşkanını seçme yetkisini geri alamaz. Halk, bu yetkiyi bir daha asla geri vermez. Başkanlık sistemini istemiyoruz diyenler dürüst olsunlar, açık olsunlar. Desinler ki; ‘Biz Parlamento tarafından yeniden Cumhurbaşkanının seçilmesini istiyoruz.’ Eğer dürüstçe bunu söylerlerse halkın iradesine karşı bir proje sahibi olduklarını da ortaya koyarlar. Halktan korktukları için bunu söylemiyorlar. Ama Başkanlık Sistemine de geçmeyeceğiz diyorlar. Bir kere burada onları dürüst olmaya çağırıyorum.” şeklinde muhalefete yüklendi.
Kars İle İlgili Projeler Nelerdir? Sorusu üzerine Uçum mutabık oldukları bir ilkeden söz ederek, “ Cumhuriyetin kuruluşundan 2002 yılına kadar Kars’a aktarılan, Milli Gelirden aktarılan, devlet hizmetlerinden aktarılan paydan çok daha fazlası som 13 yılda aktarılmıştır. Bunu rakamlar kanıtlıyor, ortaya koyuyor. Ama bu Kars’ın hak ettiklerinden midir? Hayır. Kişisel olarak ben bunu söylüyorum.” dedi.
Aynı soruya cevap veren AK Parti Kars Milletvekili Adayı Selahattin Beyribey ise sözlerine Çanakkale Şehitlerini anarak başladı. Beyribey yapılanların yeterli olmadığını dile getirerek, “Doğrudur. Şöyle doğrudur, arz meselesidir. Bugüne kadar arkadaşlarımız, partimiz bir çalışma göstermişlerdir. Bu yeterli olmayacaktır. Yarın biz milletvekilliğini bitirince de yeterli olmayacak. AK Parti Kars’ta dünden bugüne kadar ciddi yatırımlar yapmıştır. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi önümüzdeki yıl bitecek olan ulaşımla ilgili Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’dur.” dedi.
2015 Yılında Bitecek Deniliyordu? Sorusu üzerine Beyribey, “3 ülke arasında olduğu için orada bir sarkma olacak. Önümüzdeki yıl açılacak.” diye cevap verdi.
Lojistik Köy Kars’a Kurulacaktı, İddialara Göre Erzurum’un Pasinler İlçesine Kuruluyor Bu Konu Hakkındaki Görüşlerin Neler? Sorusuna Beyribey, “Yok o iddia, onlar işte iddia. Lojistik merkez, 3’ümüzde beraber söylüyoruz. Burada kurulacak, bununla ilgili her şey vardır devam ediyor ve devamı da büyüyerek devam edecektir. ” şeklinde yanıtladı.
AK Parti Kars Milletvekili Adayı Ensar Erdoğdu ise gazetecilere yönelik olarak duygu düşüncelerini dile getirerek, “Basın ülkemizde ve dünyada yasama, yürütme ve yargı erkininden sonra artık 4. bir güç olarak kabul edilmekte. Sizler, Kars’ın 4. gücü olarak Kars halkının beklentilerini bizlere aktaracaksınız. Sizler bizim gözümüz, kulağımız olacaksınız. Tabi ki bugünkü basın toplantısının ana gündem maddesi iki temel noktada oluştu. 1’ncisi yeni anayasa yapım süreciyle ilgili, diğeri de Kars’ın beklentileriyle ilgili 2 temel soru soruldu.” şeklinde toplantıyı özetleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “1982 Anayasası ‘Darbe Anayasası’ diye adlandırılan bir Anayasadır. 1980 öncesi Türkiye’deki kargaşa ortamına bir tepki olarak ortaya çıkan bir Anayasadır. Anayasalar genelde 2 şekilde olur. Ya tepki anayasaları olur ya da halkın ihtiyaçlarına göre belirlenen bir anayasa olur. Bizim anayasamız halkın ihtiyaçlarına göre değil, 80 öncesi ortama bir tepki olarak ortaya çıkan bir anayasadır. Tepki anayasası halkın ihtiyaçlarına cevap veremez ve bunun değişmesi elzemdir.”
Daha sonra duygu ve düşünceleri dile getiren AK Parti Kars İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş da, “Bütün projelerin, soruların muhatapları bizleriz. Seçim çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Seçim çalışmaları kampanyamızı yürütürken, tabi ki bütün sorularınızın muhatabı bizleriz. Lojistik Merkez sorusuna da cevap vermek istiyorum. Ulaştırma Bakanımızın Kars ziyaretinde Lojistik Merkezin kesinlikle ve kesinlikle Kars’ta kurulacağına ilişkin resmi ağızdan açıklama Kars’ta parti binasında yapıldı. Buna eminim ki o toplantıda hepinizde vardınız. Bunu muhalefet ciddi bir şekilde, resmi ağızdan yayınlanmasına rağmen hala bir muallaklık söz konusu. Bunun doğru olmadığını sizlerin huzurunda kamuoyuna bildirmek istiyorum. Bir de şu konu var, ‘Serbest Bölgenin Nerede Olacağı?’ konusu. Yer tespit edilmiştir. Paşaçayırı mevki ile Organize Sanayi arasındaki bölgedir. Burası yeterli midir? Tabi ki yeterlidir. Bunların teknik fizibiliteleri yapılmıştır. Teknik fizibilitelerin sonucunda yeterli olup, olmadığına karar verilmiştir. Bunun proje ihalesine de başlandı. Muhtemelen proje de bitmek üzere. Tabi bizim bütün gündemimiz bu değil. AK Partinin 13 yıllık bir hizmet sürecimiz var. Hizmete başladığımız günden bugün itibarına kadar; tarım alanında, hayvancılık alanında, sağlık alanında, ekonomik anlamda neler yaptığımızı bütün kamuoyu bilmektedir. Tabi bunlar yeterli midir? Hayır değildir. Az önce 3 adaylarımın da söyledi gibi, bunlar sadece ihtiyaçlardır. Teşkilat olarak da, 3 milletvekili adayımızla birlikte Kars için buradayız. Bunda hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından AK Parti Kars Milletvekili Adayı Mehmet Uçum, 5 Mayıs 2015 Salı günü Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kars’a geleceğini, saat 14:00 Cumhuriyet Meydanı’nda Karslılara hitap edeceğinin duyurusunu yaparak, tüm Kars halkını davet etti.