Tohum Koruyucuları Projesi başladı

Türkiye'den Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA), Gürcistan'dan Gürcistan Ulusal Yerel Yönetimler Birliği'nin ve Romanya'dan Dernek Küresel Projesi'nin proje ortağı, Bulgaristan'dan Bulgaristan Karadeniz Yerel Yönetimleri Birliği'nin ise...

Türkiye'den Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA), Gürcistan'dan Gürcistan Ulusal Yerel Yönetimler Birliği'nin ve Romanya'dan Dernek Küresel Projesi'nin proje ortağı, Bulgaristan'dan Bulgaristan Karadeniz Yerel Yönetimleri Birliği'nin ise lider ortak olarak yer aldığı Tohum Koruyucuları (BSB00450 Seed Guard) projesinde uygulama aşamasına geçildi.

Ülkemizde program otoritesi Avrupa Birliği Başkanlığı (ABB) tarafından yürütülen ENI Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği programı 2021-2027 dönemi birinci teklif çağrısı kapsamında başarılı bulunarak uygulamaya geçen BSB00450 referans numaralı Tohum Koruyucuları (BSB00450 Seed Guard) projesi 11.07.2024 - 10.01.2026 tarihleri arasında 18 ay süreyle toplam 489 bin 48,00 Avroluk bir bütçe kullanılarak hayata geçirilecek.

Bu çalışma ile kültürel bir miras olan ve gelecekteki gıda ihtiyacını karşılamada büyük rol oynayacak olan yerli tohumların korunması, çiftçi elinde muhafazası, çoğaltılması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.

Trabzon başta olmak üzere DOKA kapsamındaki illerde çiftçi görüşmeleri yapılacak, tohum kültürü kayıt altına alınacak, Eğitim faaliyetleri düzenlenecek ve yeterli yerli çeşit bulunması durumunda "Doğu Karadeniz Bölgesi Yerel Tohum Koleksiyonu" oluşturulacak.

Konuyla ilgili DOKA'dan yapılan açıklamada 2024-2026 yılları arasında gerçekleştirilecek çalışmalarda odaklanılacak maddeler şu şekilde sıralandı:

"Ata tohumlarının ve yerel çeşitlerin koruyucusu olarak topluluk tohum koleksiyonlarının oluşturulmasına ilişkin kriterlerin belirlenmesi;

Topluluk tohum koleksiyonları için hedef grupların belirlenmesi;

Her ortak tarafından en az 10 çiftçinin katılımıyla, 2 gün süreyle tohum koruyucuları eğitimlerinin düzenlenmesi;

Projenin proje ortakları tarafından ortaklaşa sunulacağı ve geleneksel sebze ve ürünlerinin yaygınlaştırılacağı, tarımsal biyolojik çeşitlilik ve gıda çeşitliliğine dayalı tematik bir etkinliğe katılım sağlanması;

Ortak ülkelerdeki çiftçiler ve ekosistem hizmet sağlayıcıları arasında daha güçlü bir işbirliğini ve alışverişi teşvik edecek şekilde ata tohumların ve yerel çeşitlerin korunması için bir ağ kurulması.

On sekiz aylık süre zarfında gerçekleştirilecek proje çalışmaları ile tüm proje paydaşlarının kurumsal kapasiteleri artacaktır. Verimli iş birliği ve ağ oluşturma faaliyetleri sayesinde ortaklar bilgi, deneyim ve uzmanlığı paylaşabilecektir. Bunlara ek olarak Topluluk Tohum Koleksiyonları ata tohumların toplanması, biriktirilmesi ve nesillere aktarılması için önemli bir araç olacaktır."

Öte yandan Tohum Koruyucuları Projesi'nin tanıtım toplantısı yarın sabah 09.30'da Novotel'de yapılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Türkiye Gündem Haberleri