Tarsim Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Tarım Sigortaları Kanunu ile amaçlanan Tarım Sigortalarının tanıtılması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması ile üreticilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacına yönelik, gerekli uygulamaları hatasız ve hızlı bir şekilde yürütmek amacıyla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak’ın başkanlığında 24 Kasım 2014 tarihinde TARSİM Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Birlik ve Kooperatif temsilcileri ile çiftçiler katıldı
Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı çerçevesinde, 2014 yılında Kars’taki doğal riskler sebebiyle, sigortalı bitkilerinin ve hayvanlarının hasar görmesi sonucu ödemelerini almış üreticilerden 5’ine sembolik çekler sunulup, sistem hakkında bilgi verildi. Doğal afetler nedeniyle her geçen gün biraz daha riskli hale gelen tarım sektöründe sigorta yaptırmanın önemine vurgu yapıldı.
Düzgün konuşmasında; “Tarım sektörü, dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi, ülkemiz ve İlimizde de sosyo-ekonomik anlamda yüksek değere sahiptir. Yıllar itibariyle kuraklık, don, dolu, şiddetli yağış, sel-su baskını ve fırtına gibi vuku bulan doğal afetler ülkemizde bölgemizde ve İlimizde bitkisel ve hayvansal üretimde önemli zararlara yol açmaktadır. Tarım Sigortası olarak tanımlanan, bu risk transfer sistemleri içinde; bitkiler, bitkisel ürünler ve seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makineleri ile çiftlik hayvanlarının, sürdürülebilir güvence altına alınması hedeflenmektedir. Ülke genelinde olduğu gibi İlimizde de Müdürlüğümüz tarafından, üreticilerimizin olası tabii afetlerden etkilenmeleri durumunda ekonomik zararlarının karşılanması için varlıklarını mutlaka tarım sigortası yasasından da yararlanarak sigorta yaptırmaları önerilmektedir. Bu konuda çiftçi toplantıları düzenlenmekte, yazılı ve görsel basın aracılığıyla duyurular yapılmakta, hazırlanan afiş ve broşürlerle üretici ve yetiştiricilerimiz bilgilendirilmektedir.” dedi.
TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğüne bağlı olan Kars İline sistemin başlangıcından itibaren yaklaşık 7 milyon TL hasar ödemesi yapıldığı ve üreticilerin mağduriyetinin giderildiği açıklandı. kha