Tarla Günü Heyecanı
Geçen yıl pilot bölge olarak Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Tomarlı Köyünde ekilen, oldukça verimli geçen ve hayvansal üretimde besin değeri olarak önemli yeri olan silajlık mısır bu yıl Değirmenköprü, Akçalar, Kümbet ve Bozyiğit köylerinde ekildi. Ekilen silajlık mısırların hasadı ise Değirmenköprü Köyünde düzenlenen tarla günü etkinliğiyle yapıldı.
İlçede son yıllarda üretimine başlanılan silajlık mısır, ilk olarak 2013 yılında Tomarlı köyünde deneme amaçlı 5 dönüm arazide ekilirken, bu yıl yapılan çiftçi bilinçlendirme çalışmalarıyla 2014 yılında Değirmenköprü, Akçalar, Bozyiğit ve Kümbet köylerinde ekildi. Proje kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde önemli büyümeler sağlanarak 2014 yılında ilçe sınırları içerisinde 500 dönüm arazide silajlık mısır üretimi gerçekleştirildi. Alet, ekipman, tohum, gübre ve teknik desteklerin tamamının İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Arpaçay Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve AKAK (Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi) tarafından karşılandığı projede, gelecek yıl ekim sahasının 1.000 dönümü geçmesi hedefleniyor.
Değirmenköprü Köyünde yapılan tarla günü etkinliklerine Vali Yardımcısı Musa Evin, Kaymakam Faruk Erdem, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün, Belediye Başkanı Erçetin Altay, İlçe Müdürleri, Birlik Başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Protokol konuşmaları sonrasında ekilen mısırlar misafirler için pişirilerek katılımcılara dağıtılırken, temsili olarak mısır hasadı da gerçekleştirildi. Projede başarıya ulaşan ve 90 dönüm mısır ekilişi yapan çiftçi Taner Erdağı’na plaketini Vali Yardımcısı Musa Evin verdi.
Dr. Hüseyin Düzgün burada yaptığı konuşmada, bölgedeki silajlık mısırın yaygınlaştırılması amacıyla Arpaçay İlçesi Demirköprü köyünde Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi(AKAK) kapsamında toplam 180 dekara kurulan demonstrasyon ile tarla günü düzenlendiğini söyledi.
Düzgün daha sonra şunları söyledi:
“İlimiz hayvancılığının tarımsal faaliyetler içerisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Hayvancılığın temel girdisi olan yem, ekonomik ve karlı bir hayvancılık faaliyeti yürütmede en önemli etkendir. Hayvancılık işletmeleri kaba yem ihtiyaçlarını yem bitkilerinden sağlamaktadırlar. İlimizdeki hayvancılık işletmelerinde üretilen en önemli yem bitkisi ise silajlık mısırdır. silajlık mısır, yüksek verim yüksek metobolik enerjiye sahip, süt hayvancılığı yapan üreticilere süt verimlerinde artış sağlayabilecek bir üründür. Tarımsal üretimde temel amaç, birim alandan uygun şartlarda uygun girdileri kullanarak en yüksek verimi almaktır. Bu nedenle karlı bir hayvancılık için ucuz, verimi yüksek bir yem bitkisi olan silajlık mısır tarımına önem vermemiz gerekmektedir. Bugün İlimiz Arpaçay İlçesi Demirköprü köyünde Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi(AKAK) kapsamında toplam 180 dekara kurulan bu demonstrasyon, bunun en güzel örneğidir. Bakanlığımızda Yem Bitkileri üretiminin hayvancılıkta ki önemine istinaden 2014 yılı için Silajlık Mısır üretiminde dekara 75 TL destek verilmektedir. Bakanlığımızın çiftçimize verdiği yem bitkileri destekleri ile Yem Bitkileri üretimimiz 2002 yılından beri artmaktadır. Daha da artacaktır, eğer ekonomik anlamda bir hayvancılık yapmak istiyorsak yem bitkileri üretimine önem vereceğiz, Kars çiftçimiz bu önemin farkındadır.” dedi.
Etkinlik saz dinletisi, slayt sunumu ve çeşitli programların düzenlenmesinin ardından sonlandırıldı.