15 Mayıs 2014 tarihinden sonra vefat eden ve üzerinde tarım arazisi bulunan murislerin mirasçılarının vefattan sonraki 1 yıl içerisinde mirasa konu tarım arazilerinin intikalini yaptırmalarının kanuni zorunluluk olduğunu ifade eden Düzgün, vefattan sonra 1 yıl geçmesine rağmen henüz intikali yapılmamış olan tarım arazilerinin mirasçılarına tebligat yapılmaya başlanacağını, bu durumdaki mirasçılara intikal için Kanun gereği 3 aylık ek süre verileceğini, yapılacak tebligata rağmen intikali yapılmayan tarım arazileri için dava sürecinin başlatılacağını ifade etti.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün: “15 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren "6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile tarım arazilerinin, devir işlemleri ile miras yolu ile intikal işlemleri İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından yapılmaktadır. İlimizde 2.000 civarında bu durumda olan vatandaşımız bulunmaktadır. Mirasçılar; Asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeter gelirli arazi büyüklüğü kriterleri dikkate alınarak bir veya birden fazla mirasçıya devrini kararlaştırabilir. 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 ila 385 inci maddelerine göre noter senedi ile aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurabilirler. Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre limitet şirketi kurabilirler. Mirasçılar, mirasa konu tarım arazilerinin üçüncü kişilere satışını gerçekleştirebilirler. ”dedi.
Hüseyin Düzgün, konuya ilişkin son olarak şu ifadeleri kullandı; “Mirasçılar tarafından tarımsal arazilere ilişkin mülkiyet devirlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açılmaması durumunda, Bakanlık tarafından mirasçılara Kanun hükümlerinin uygulanması için üç aylık süre verilir. Bu süre sonunda da devir işlemlerinin tamamlanmaması durumunda, Bakanlık resen veya bildirim üzerine bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devri, aksi hâlde üçüncü kişilere satılması için ilgili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilir.” kha