Sokaktaki canlara sadık dostlara barınakta çiçek gibi bakılıyor

Sokaktaki canlar, sadık dostlar Bayburt Belediyesi Hayvan Bakımevi bünyesinde özenle bakılıyor.

Sokaktaki canlar, sadık dostlar Bayburt Belediyesi Hayvan Bakımevi bünyesinde özenle bakılıyor.

Sokak hayvanlarının yeme, içme, barınma ihtiyaçlarının karşılandığı barınakta hayvanların dışarıda kalmamaları sağlanırken, sokaktan barınağa getirilen hayvanlara el bebek gül bebek bakılıyor. Sağlık problemi bulunan, hastalanan, yaralanan hayvanlara da müdahale edilen barınakta, hayvanların her türlü ihtiyacı barınak görevlileri tarafından gideriliyor.

Bayburt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından şehirdeki sahipsiz sokak hayvanlar toplanıyor, sağlık ve beslenme sorunları belediyeye ait hayvan barınağında gideriliyor.

Şehir merkezi ve kenar mahallelerde başıboş şekilde dolaşan sokak hayvanları toplanarak, belediyeye ait hayvan barınağına belediye ekiplerince götürülüyor. Hayvanların barınakta veteriner hekim kontrolünde bakımları gerçekleştiriliyor.

İlk olarak iç ve dış parazit ilaçları ile kuduz aşıları uygulanan sokak hayvanlarının beslenmeleri burada sağlanıyor. Ayrıca sokakta yakalandıktan sonra gerekli sağlık kontrolleri yapılan sokak hayvanları, isteyen vatandaşlar tarafından da sahiplendiriliyor.

Trafikte yaralanan, bir başka hayvan saldırısına uğrayan yaralı hayvanlara ihbar üzerine müdahale ettiklerini söyleyen barınakta görevli Veteriner Hekim Mesut Çavdar, "Bayburt Belediyesi hayvan barınağı, yaklaşık 6 yıl önce açılmış olup tam faaliyetli, 150 köpek kapasiteli, açıldığı yıldan beri Bayburt'ta bulunan sokak hayvanlarının ihtiyaçlarına yetişen 2 personel ile 2 araçla hizmet veren bir barınaktır.

Bu süre zarfında yapmış olduğumuz en büyük hizmetlerin başında yaralı köpeklere müdahale etmek geliyor. Trafik kazalarında, sokakta yaralanan tüm hayvanlara müdahalelerimiz oluyor. Bu hayvanların içerisinde kediler, köpekler, kuşlar, tavşanlar, balıkçıl gibi hayvanlar yer alıyor. Bizlere gelen ihbarlar üzerine bizler de her tür hayvana müdahale edebiliyoruz" dedi.

"Günün 5 saatini temizlik ve yeme işlerine ayırıyoruz"

Mesai saatinin başlamasıyla birlikte temizliğe koyulduklarını belirten Çavdar, günün 5 saatinin temizlik ve hayvanların yeme işlerine ayırıldığını belirtti. İnsanlara saldıran, saldırgan davranışlar sergileyen hayvanları ihbar üzerine topladıklarını, barınakta baktıklarını ifade eden Çavdar, "Sabah saat 08.30'dan itibaren 5 saatimiz hayvanların beslenmesi ve barınak temizliğiyle geçiyor. Bu standart bir iş, her günün 5 saatini temizliğe ve mama işine ayırıyoruz. 24 saat çalışıyoruz ama mesai saati içerisinde kalan 3 saatimizi de ihbarlara ayırıyoruz. Genelde ihbarlar insanlara zarar veren, aşırı derecede saldırgan olan köpekler üzerine oluyor. Bizler de bu türdeki sokak hayvanlarını alıyoruz. Bunun yanında trafikte yaralanan hayvan ihbarları bir hayli geliyor. Az önce arabanın köpeğe çarptığı ihbarı bizlere ulaştı. Çarpmanın şiddetiyle köpek orada ölmüş. Biz yine ihbar üzerine olay yerine gittik, öldüğü için onu gömdük ama eğer ölmemiş olsaydı, yaralı olsaydı onu buraya getirecektik ve gerekli müdahalelerimizi yapacaktık" diyerek konuştu.

"Her yaştan vatandaşlar 7 gün 24 saat hayvan sevmeye gelebilirler"

Hayvanlardan korkan vatandaşlara eşlik ederek, hayvan korkularının yenmesine aracılık ettiklerini ifade eden Çavdar, barınağa zaman fark etmeksizin herkesin gelebileceğini söyledi. Küçük yaştaki çocukların aileleriyle hayvan sevmeye gelebileceğini hatırlatan Çavdar, "Anasınıfı, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite öğrencileri burada 7 gün 24 saat vakit geçirebiliyorlar. Zaman hiç önemli değil. Mesai saatleri içerisinde olabilir, hafta sonu olabilir, bayram tatilleri olabilir vatandaşların her gün, ger saat gezmelerini, köpeklerle arkadaşlık etmelerini, onları sevmelerini, eğer korkuyorlarsa hayvanlardan nasıl korkmamaları gerektiğini bizler eşlik ederek öğretiyoruz. Vatandaşları sokak hayvanlarıyla biraz daha haşır neşir edebilmek, o korkuyu üzerlerinden atabilmek için eğitim faaliyetlerimiz, eğitim çalışmalarımız oluyor. Hayvanlarımızın ilk önce yeme, içme, barınma ve sağlıkları önde geliyor. 5 sene, 5 seneden biraz daha fazla bir süredir Bayburt'ta bu hususta görev yapıyoruz, bu hususta yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Türkiye Gündem Haberleri