Kars Ticaret ve Sanayi Odası 6. Meslek Komitesi Sigorta Acenteleri Grubu Üyeleri 9 Mayıs 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Mesafeli Satış Sözleşmelerine getirilen düzenlemenin ivedilikle iptal edilmesi çağrısında bulunarak, “Bu düzenlemenin 12 yıldır düzene giren mesleğimize darbe vuracağı aşikardır” açıklaması yaptı.
Basın açıklaması öncesinde Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu’nu ziyaret eden Meslek Komitesi üyeleri Başkan Alibeyoğlu’ndan yönetmeliğin iptali konusunda destek istedi.
Sigorta Acentesi temsilcileri Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘sigorta pazarını büyütmek’ adı altında 9 Mayıs 2020 tarihinde uygulamaya aldığı “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigortacılık Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe girmesiyle birlikte sektörün zarara uğrayacağını belirterek Başkan Ertuğrul Alibeyoğlun’dan yönetmeliğin iptali için destek istediler.
Başkan Ertuğrul Alibeyoğlu Acente sahibi üyelerin taleplerine sessiz kalmayacağını belirterek; “Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak konu hakkında gerekli araştırmaları yapacağız ve sektöre zarar veren bu durumun takipçisi olacağız. Çıkan yönetmeliğin acentelerimize ne tür sorun yarattığı hakkında henüz malumatımız bulunmamakla birlikte, acentelerimizin ve üyelerimizin talepleri bizler için çok kıymetlidir. Bundan dolayı konunun takipçisi olacağız ve acentelerimizin sorunlarının çözümü için Oda olarak üzerimize düşen vazifeleri yerine getireceğiz.” Sözlerine yer verdi.
Başkan Alibeyoğlu’nun ziyaretinin ardından Sigorta Acenteleri Meslek Komitesi ortak basın açıklaması yaptı.
Kars Ticaret ve Sanayi Odası 6. Meslek Komitesi’nden yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Ülkemiz genelinde toplam 16 bin 97 sigorta acentesi faaliyet göstermekte, çalışan personellerimiz ile birlikte profesyonel sayımız yaklaşık 60 bine ulaşmakta, ailelerimiz de dahil edildiğinde, sektörümüz 200 bin kişi ile temsil edilen dev bir iş koluna dönüşmektedir.
2007 yılında çıkarılan 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu ile birlikte sektörümüzün temel çizgileri belirlenmiş, başka bir iş kolunda ek faaliyet göstermemiz kat’i suretle yasaklanmış, kazancımız yalnızca acentelik faaliyetleriyle sınırlandırılmıştır.
Bununla birlikte, sektörde faaliyet gösterecek olanların, 4 yıllık üniversite yada en az 2 yıllık Sigortacılık Bölümü mezunu olması, sektörde en az 2 yıl tecrübesi bulunması, ilgili kanunlara tam hakim olması şartları uygulanmaktadır.
KALİTENİN DÜŞMESİNE YOL AÇACAKTIR
Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ‘sigorta pazarını büyütmek’ adı altında 9 Mayıs 2020 tarihinde uygulamaya aldığı “Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigortacılık Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yürürlükte olan 5684 sayılı kanuna aykırıdır.
Yetkisiz ve mesleki bilgilere sahip olmayan kişi yada kurumların da poliçe düzenlemesine, sektöre 2007 yılından bu yana getiren kalitenin düşmesine yol açar niteliktedir.
Acente yetkisi olmayan kişi veya kurumlara gayri resmi olarak ekran link ve şifreleri verilerek, farklı alternatif satış kanallarının önünün açılıyor olması 5684 sayılı kanunun çıkması ile birlikte 12 yıldır düzene giren mesleğimize darbe vuracağı aşikardır.
DÜZENLEME KABUL EDİLEMEZ
Bu nedenle taşıma kapasite raporunda bile acente fazlası olan sektörümüzde acente dışında başka kanal aramaya gerek yoktur. Bunun yerine kanunun doğru bir şekilde uygulatılarak acentelere destek olunması sektörün güçlenmesi için daha doğru olacaktır.
Şu bilinmelidir ki; biz Sigorta Acenteleri sadece sigorta poliçeleri üreten kişiler değiliz.
Bizler ülkemizdeki tüm kişi ve kurumların yüzlerce farklı riskine teminat sunulmasına aracılık eden ve bu faaliyeti yaparken de Risk Yönetimi, Kriz Yönetimi, Halkla İlişkiler, Finans Yönetimi, Hukuk ve daha birçok konuda bilgi ve donanıma sahip olan kişileriz.
Tüm kişi ve Kurumların en önemli ve hayati risklerine teminat sağlanmasına aracılık eden mesleğiz.
Bu kadar önemli ve hassas ve uzun yıllar harcayarak emek verdiğimiz bu mesleği çıkarılan yönetmelik ile herkesin yapabilir hale getirilmesi, bizler tarafından kabul edilemezdir.
İVEDİLİKLE İPTALİNİ BEKLİYORUZ
Bakanlıklar tarafından çıkarılan tüm yönetmelikler, genelgeler, tebliğler ilgili kanun maddelerini dayanak almak ve o kanuna uygun olmak zorundadır. Bu durum Anayasal bir zorunluluk olduğu halde, Bakanlık tarafından çıkarılan bu yönetmelik 5684 Sayılı kanun ile ilintili başka birçok kanuna da aykırılıklarla doludur.
Yönetmelik hükümleri ile bir taraftan hukuk devleti olmanın gerekleri görmezden gelinmiş diğer taraftan anayasal ilkeler açıkça çiğnenmiştir.
09 Mayıs 2020 tarihinde çıkarılmış olan söz konusu Yönetmeliğin iptalini talep ediyoruz. Yönetmeliğin iptali ile Türk hukuku için birçok bakımdan hukuka aykırılık ve hatalı düzenlemeleri içeren durum ortadan kalkmış olacaktır.
Tüm bu nedenler ile biz Sigorta Acenteleri olarak, mesleğimizin geleceğini olumsuz yönde etkileyecek olan ve hukuki açıdan yasal olmayan bu yönetmeliğin acilen iptalini bekliyor, bakanlığımızın bu çağrımıza kayıtsız kalmayacağına yürekten inanıyor, bu çağrımızı bir kez daha kamuoyu önünde tekrarlıyoruz.
Saygılarımızla.”