Selim'de silajlık mısır hasadı başladı

Kars’ın Selim ilçesinde silajlık mısırın hasadına başlandı. Hasat yapan çiftçiler verimin bu sene iyi olduğunu söylediler.

Özellikle büyükbaş hayvancılıkta kaba yem ihtiyacının karşılanması için kullanılan silajlık mısır son yıllarda çiftçilerin gözdesi olmaya devam ediyor. Kars’ta tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin vazgeçilmez ürünü mısır silajında ilk hasat başladı. Çiftçiler hayvanlarının kış aylarında kaba yem ihtiyacını karşılamak için ektikleri mısırları biçmeye başladı.
Selim İlçesi Yukarı Kotanlı köyünde mısır silajı hasadı yapan çiftçi Süreyya Kılıç’ı ziyaret etti. Yetkililer, 1831 metre rakımlı Selim Ovası Yukarı Kotanlı köyünde yaklaşık 3 yıldır silajlık mısır üretimini artırmaya gayret ettiklerini söylediler.
Yüzde 38-42 arasında değişen protein değerleriyle silajlık mısırın büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslemede çok önemli olduğunu bölgede, “Özellikle silajlık mısır hayvan beslemede oldukça önemli. Çünkü tek koçanda mısır ürünleri yaklaşık 90 ila 120 günde yetişirler. Kaba yem olarak büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslemede çok önemlidir ve yüzde 38-42 arasında değişen protein değerleriyle beslenmeler oldukça önemli bir yer tutar.
“Türkiye'nin birçok yerinde kullanılan bu metotla beraber üreticiler aslında kaba yem maliyetlerini, dışarıdan alım maliyetlerini azaltmış oluyorlar. Bu anlamda bu üretimin tüm Kars'a ve Doğu Anadolu'ya yayılmasının önemli olduğu vurgulanmakta.
Silajlık mısır ektiği 20 dönümlük tarladan yaklaşık 160 ton silajlık mısır elde edeceklerini söyleyen üreticilerden Süreyya Kılıç ise, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bünyesinde hep beraber iş birliği yaparak bu sene silajlık mısır ektik. Bu silajlık mısırı ilk başta yaptığımız zaman başarırmıyız, başaramayız diye bir endişelerimiz vardı. Ektik, çok da başarılı olduk aslında, güzel de bir verim alıyoruz. Bize de bir verim alıyoruz. 20 dönümde yaklaşık 140-160 ton arası silaj elde edeceğimizi hedefliyoruz. Hayvanlarımız kışın ortasında yeşillik yiyor, katkı olarak da arpa kırması ve yem de yediriyoruz. Kışın hayvanlarımız aynı yaz gibi süt veriyor, hiçbir sıkıntımız yok. Herkese tavsiye ederim silajlık mısır eksinler.” ifadesini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Kars Haber Haberleri