Şehadetinin 99. Yılında Kağızmanlı Hıfzı Anıldı

Kurtuluş Savaşı yıllarında Kağızman’ı işgal eden Rus birliklerinin geri çekildiği dönemde Ermeniler tarafından henüz 25 yaşındayken şehit edilen büyük ozan Kağızmanlı Hıfzı, şehadetinin 99. yıl dönümünde İstanbul’da anıldı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

1893 yılında Kağızman’da doğmuş, küçük yaşlardan itibaren çok ustaca şiirler söylemiş ve özellikle Sefil Baykuş ağıtı ile edebiyatımızda çok önemli bir yer edinmiş olan Kağızmanlı Hıfzı, 99. ölüm yıl dönümünde iki ayrı törenle anıldı. Türk Halk Edebiyatı tarihinin en önemli ağıt yazan şairlerinden olan Hıfzı, çok uzun soluklu şiirleri, dildeki sadelik ve ustalığı ile tanınıyor. 15 yaşında ilk şiirini yazmış, 25 yaşında şehit edilmiş olan Kağızmanlı Hıfzı, 10 yıllık sanat hayatı süresinde hüsn-i talil, tecaül-i arif, teşhis ve intak sanatlarını halk edebiyatında en ustaca kullanan şairimiz. İlk olarak Fahrettin Kırzıoğlu, Mahir Baranseli, Nejat Birdoğan ve Nihat Sami Banarlı tarafından edebiyat dünyasına tanıtılan Kağızmanlı Hıfzı, çok genç yaşta hayatını kaybetmiş olmasına rağmen aşk, tabiat, din, kahramanlık konularını sade bir dille ve içten söyleyişle işlediği şiirleriyle Türk Halk Edebiyatı’nda önemli bir yere sahip olmuştur.  

Kağızman’ı işgal eden Rusların Kurtuluş Savaşı yıllarında geri çekildiği dönemde 8 Nisan 1918 günü yaralanan ve 9 Nisan 1918’de şehit düşen büyük ozan Kağızmanlı Hıfzı, şehit edilişinin 99. yıl dönümünde İstanbul ve Kağızman’da yapılacak iki ayrı programla anılıyor.

İlk anma programı geçtiğimiz gün İstanbul Fatih’teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile Kağızmanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin işbirliğiyle hazırlanan programda halk müziği sanatçısı, halk edebiyatı araştırmacısı ve MESAM Yönetim Kurulu Üyesi Recep Ergül, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği Başkanı gazeteci yazar Bican Veysel Yıldız ve halk edebiyatı araştırmacısı gazeteci yazar Ahmet Özdemir tarafından Hıfzı’nın hayatı, sanatı, kişiliği ve şiirlerinin Türk edebiyatındaki yeri anlatıldı.

Halk ozanları Mahmut Işık, Mustafa Aladağ ve Mahmut Kağızmanlı tarafından Hıfzı’nın türküleri seslendirildi. Recep Ergül tarafından Hıfzı türküleri yorumlandı. Kağızmanlı Hıfzı’nın üçüncü kuşak torunlarından Elif Dursunüst dedesini anlatan bir konuşma yaptı.

Kağızmanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından Hıfzı’nın yaşadığı ve mezarının bulunduğu Kars’ın Kağızman ilçesinde düzenlenecek ikinci program, 9 Nisan 1918’de şehit düşen Kağızmanlı Hıfzı’nın şehit edildiği günün yıl dönümünde 9 Nisan 2017 Pazar günü, protokol ve katılımcıların Kağızman Şehitler Mezarlığı’nda Hıfzı’nın kabrini ziyaretinin ardından saat 14.00’te Kağızman Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda yapılacak.

Kağızmanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenecek olan Kağızman’daki programda Bican Veysel Yıldız ve halk edebiyatı araştırmacısı Sait Küçük tarafından Hıfzı’nın hayatı, sanatı ve kişiliği anlatılacak. Ardından ozanlar Mahmut Işık, Mustafa Aladağ, Mahmut Kağızmanlı ve Turgut Turani tarafından Hıfzı’nın türküleri söylenecek. Fahrettin Çolak, Hıfzı türkülerini seslendirecek. Ayrıca Kağızmanlı şairler Hıfzı’yı anlatan birer şiir okuyacaklar.

Kağızmanhaber Haberleri