Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi’nde, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2009 yılı uygulamaları ve 2010 yılında yapılacak desteklemeler” konulu tanıtım toplantısı yapıldı.
Halk Eğitimi Merkezi’nde yapılan toplantıya İl Tarım Müdürü Yusuf Yurdalan, Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Turgay Şişman, Kontrol Şube Müdürü Gültekin Şekerci, Sarıkamış İlçe Tarım Müdürü Sevda Özkan, İlçe Tarım Müdürlüğü personeli, köy ve mahalle muhtarlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Sarıkamış İlçe Tarım Müdürü Sevda Özkan, “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın tarım stratejisi ve yapılan desteklemeler ile bu desteklemeler kapsamında İlçe Tarım Müdürlüğü olarak yaptıkları faaliyetleri” anlatan bir konuşma yaptı.
İlçe Tarım Müdürü Sevda Özkan, “Ülkemizde 1950’li yıllarda ortaya çıkan köyden kente göç süreci halen devam etmektedir. Tarımda artan nüfusun, aynı oranda artmayan tarım arazisine getirdiği baskı ve tarımın makineleşmesi köylerde işgücü fazlalığına neden olmuştur. Bunun sonucu olarak çekim unsuru olarak gelişmekte olan kentlere göç hızlı bir şekilde ivme kazanmıştır. Tarım istihdamındaki düşüşe rağmen tarım, ülkemiz kırsalında önemli bir ekonomik faaliyet olma özelliğini korumaktadır. Gerek kırsal kesimden kentlere göçü önlemek, gerekse tarımdaki istihdamı arttırmak adına Bakanlığımızca tarım stratejisi belirlenirken, üreticilerin tarımsal katma değerden daha fazla pay alması için tarımsal desteklere büyük önem verilmiştir. Bu amaçla kırsal kesimde tarımsal üretimin teşvik ve verimliliğinin arttırılması amacıyla, üreticilere mali destek olarak çeşitli tarımsal destek ve tarımsal krediler sağlanmıştır. Bu desteklemelerden Alan Bazlı Desteklemeler içinde Mazot Kimyevi Gübre ve Toprak analizi desteği ilçemizde en yaygın olarak bilinen desteklemedir. 2009 yılında 5.212 çiftçimiz destekleme ödemesine hak kazanmış ve ödeme icmalleri hazırlanmıştır” dedi.
İlçe Tarım Müdürü Sevda Özkan şunları söyledi:
“Fark Ödemesi desteklemeleri adı altında da Hayvancılık Desteğinden Sarıkamış’ta birçok yem bitkisi üreticimiz ve hayvan yetiştiricilerimiz yararlanmıştır. Bu sayede DSYB kayıtlı anaç sığır yetiştiricilerine, uygulaması ilk olarak 2009 da yapılan, dişi buzağıları olup Brucella aşısı yapan yetiştiricilere, DKKYB kayıtlı anaç koyun-keçi yetiştiricilerine, Arıcılar Birliğine üye arı yetiştiricilerine, yem bitkisi ekilişi yapan Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilerimize, Tarım Kredi Kooperatifi ile Et Balık Kurumu arasında yapılan protokole göre sözleşmeli besicilik yapan hayvan yetiştiricilerimize destek ödemesi yapılacaktır. Bahsedilen desteklerle ilgili olarak yem bitkisi desteğinden ilçemizde 2.378 çiftçimiz yararlanacak olup, bu kişilere toplam 2.577.955,54 TL destek ödemesi yapılacaktır. İlçe Müdürlüğümüze başvuran 40 arı yetiştiricimiz 2009 yılı Arıcılık Desteğinden yararlandırılacaktır. Koyun-Keçi desteğinden yararlanacak olan 62 yetiştiricimizin çalışmaları tamamlanmıştır. Dişi buzağılara yapılacak olan desteklemelerle ilgili çalışmalarımız ise bitirilme aşamasına gelmiştir.Kırsal Kalkınma Destekleri adı altında TEDGEM tarafından uygulanan hibe programı çerçevesinde tarıma dayalı yatırımlar ile makine ekipman alımı desteklemeleri yapılmaktadır. İlçemizde de makine ekipman desteğinden yararlanan çiftçilerimiz olmuştur. Tarımsal amaçlı kurulmuş kooperatiflerimizde Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında hayvancılık projeleri uygulanmak suretiyle desteklenmekte olup bu amaçla ilçemizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı işbirliği ile 1 kooperatifimize (Karakurt) (50 Aile x 25 koyun) 1250 başlık Koyunculuk projesi uygulatılmıştır. Bunun dışında Bakanlığımızca uygulanan hayvancılık projelerinden koyunculuk ve süt inekçiliği projeleri 9 kooperatifimiz (Hamamlı, Boyalı, İsısu, Parmakdere, Akören, İnkaya, Yeniköy, Şehitemin ve Handere) tarafından uygulanmıştır. Bahsedilen desteklemelerin yanında Telafi Edici Ödemeler Kapsamında yapılan destekler, faiz indirimli krediler ve diğer tarımsal krediler çiftçilerimizin ekonomik seviyesinin yükseltilmesini amaçlayın, zarar eden değil kar eden bir üretici olmasını sağlayan diğer desteklemelerdir”
Özkan ayrıca, “İlçemiz geneline bakıldığında gerek iklim yapısı gerekse de rakım özellikleri bölgemizin tarım desenini belirlemekte olup, mera alanlarımızın zenginliği de göz önüne alındığında bitkisel üretimden ziyade hayvansal üretime doğru bir eğilimin olduğu göze çarpmaktadır. İlçemizde 62.261 büyükbaş, 22.500 küçükbaş hayvan mevcudu bulunmaktadır. Bizim amacımız gerek hayvansal üretimde gerekse bitkisel üretimde küçük aile işletmelerini büyük aile işletmelerine dönüştürerek çiftçinin ekonomik seviyesinin yükseltilmesini sağlamaktır. Köylü ve çiftçi kalkınmadan, bilinçli ve modern bir tarım uygulaması olmadan, kalkınma olmayacağının bilincindeyiz. Tüm gelişmiş dünya ülkeleri petrolsüz yaşayabileceklerini bilerek farklı enerji kaynaklarını keşfetmeye çalışırken, buğdayın yerini ya da topraktan yetişen bir bitkinin yerini ya da canlı bir hayvanın yerini kolay kolay hiçbir şeyin alamayacağını bilirler. Bu yüzden tarım bizim için önemlidir. Kendi bilgi ve deneyimlerimizi çiftçilerimizle paylaşmayı sorumluluk olarak benimsediğimizi belirtir, bu duygu ve düşüncelerle düzenlenen toplantının Türk çiftçisi ve tarımımıza faydalı olmasını diler, saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.
Ardından İl Tarım Müdürü Yusuf Yurdalan il genelinde bitkisel üretim ve hayvansal üretimle ilgili istatistiki rakamları vererek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca Kars’a yapılan desteklemeleri anlattı.
Yusuf Yurdalan, desteklemelerden yararlanmak isteyen çiftçilerimize mağdur olmamaları için yapacakları işlemleri söylerken, halkımızın bu konuda duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.
Yurdalan, özellikle Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü’nce uygulanan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” çerçevesinde Kars il merkezinde Süt İşleme Tesisi v.b. tarzında tarımsal sanayi tesisleri yapıldığını, bu tesislerin Sarıkamış’a da yapılmasını temenni ettiğini sözlerine ekledi.
Toplantıda ayrıca bu yıl uygulanacak olan “Doğu Anadolu Projesi” hakkında da bilgi verildi. Proje katılımcıların büyük ilgisini topladı.
Toplantının sonunda vatandaşların sorularına da cevap verilirken, en çok hayvancılık desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşların bu konuya ilgi gösterdiği gözlemlendi.