Sarıkamış'ta Buzağılar Güzelliğe Yarıştı!

Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Karaurgan köyünde 8. Geleneksel Güzel Buzağı yarışması yapıldı.

 

Sarıkamış'ta Buzağılar Güzelliğe Yarıştı!

Kars’ın Sarıkamış ilçesine bağlı Karaurgan köyünde 8. Geleneksel Güzel Buzağı yarışması yapıldı.

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Şirketi ile Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) tarafından ortaklaşa düzenlenen “8. Geleneksel Güzel Buzağı Yarışması”na bu sene suni tohumlamayla doğan 2-5 aylık simental ve montofon ırkından 22 buzağı katıldı.

Yarışmada simental ırkında Kahraman Yılmaz’a ait “Paşa” isimli buzağı birinci, Uğur Bayır’ın “Fatoş” adlı buzağısı ikinci, Zeki Polat’a ait” Kadife “ isimli buzağı da üçüncü oldu.

Montofon ırkında ise, Fahrettin Yenice’nin “Yaren” adlı buzağısı birinci, Abdurrahman Öztürk’e ait “Poyraz” adlı buzağı ikinci, Adil Alpsay’ın “Bilet” isimli buzağısı üçüncü oldu.

Yarışmada ilk üç sırada yer alan buzağı sahiplerine birer altın ile 1 torba yem verildi. Ayrıca yarışmaya katılan tüm buzağı sahiplerine birer torba yem dağıtıldı.

Dereceye giren buzağıların sahiplerine ödülleri, Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, BTC Erzurum, Kars, Ardahan saha sorumlusu Prof. Dr. Mükerrem Kaya, Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Fevzi Kaya tarafından verildi. Ayrıca ( KDSYB) tarafından yarışmaya katkı sağlayan kurum temsilcilerine plaket verildi.

HEDEF DAHA GÜZELİNİ BULMAK BUNUN DA YOLU SUNİ TOHUMLAMADAN GEÇİYOR

Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr.Hüseyin Düzgün, burada yaptığı konuşmada, amaçlarının müdürlük olarak, bakanlık olarak, hatta daha ötesi insan olarak hep güzeli bulmak, iyiyi bulmak olduğunu söyledi. Kars bölgesinde hem et verimi olarak, hem süt verimi olarak, hayvan başı doğan buzağı sayısı olarak, her halükarda verimde bir düşüklülük olduğunu vurgulayan Düzgün,”Hocalarımız burada, meslektaşlarımız bunu biliyor. Çiftçilik yapan siz yetiştiricilerimiz çok iyi biliyorsunuz ki, eğer verimde bir ilerleme kaydetmek istiyorsak, seleksiyon ve suni tohumlama, yapacağımız başka bir şey yok” dedi.

SUNİ TOHUMLAMA ÇOK ÖNEMLİ

BTC Erzurum, Kars, Ardahan saha sorumlusu Prof. Dr. Mükerrem Kaya, da BTC’nin bu bölgede başlattığı ve daha sonra damızlık sığır yetiştiriciliği birliğinin sürdürdüğü bu çalışmalar gerçekten bu bölgede önemli bir geçim kaynağı olan hayvancılığa hız kazandırdığını ifade etti. Hayvancılığın bilimsel ve teknik kurallara göre yapılmasının ve bu faaliyetin ekonomik olması açısından önem arz ettiğini belirten Kaya,” Hem hastalıkların önlenmesi hem de verimli ve kaliteli hayvanlar elde edilmesi açısından suni tohumlama çok önemli” diye konuştu.

SUNİ TOHUMLAMA SAYISI DAHA DA ARTIRILMALI

Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KDSYB) Başkanı Fevzi Kaya ise, Birliğin 2005 yılında kurulduğunu belirterek,” 2005 Yılında suni tohumlama sıfır iken 2013 yılında yaklaşık 15 bin civarında suni tohumlama yapılmaktadır. Temennim odur ki bu suni tohumlama sayısının daha da artmasıdır” dedi.

MİNİK BAKICILAR

Konuşmaların ardından Program, davul zurna eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

Buzağılarını süsleyen, besleyip büyüten minik emektarlardan Emrah Kaçköy, “Yem, saman ve sütle besledim. Güzelleşmesi için de taradım, tımar ettim. Kazanmayı düşünüyorum.” dedi, Arif Kanlı, “Buzağımın ismi Hasret. Ödüle hasret kaldığımız için adını Hasret koyduk. Saman, ot ve yemle besledim. İnşallah kazanacağım.” ifadesine yer verdi, Ahmet Bulut, “Buzağımızı emdirdik ve saman verdik.  Set de verdik, saçlarını da taradık ve kazanacak.” diyerek yarışmaya ne kadar iyi hazırlandıklarını ifade ettiler.

BİRİNCİLER MUTLU

Her yıl katıldığı yarışmalarda dereceye giremeyen ve bu yıl da 2.5 aylık simental ırkı suni tohumlama ile elde edilen buzağısıyla yarışmaya katılan Kahraman Yılmaz, “Bu dördüncü katılışım ama hiç dereceye giremedim. Hep dördüncü, beşinci, altıncı sıralarda gitti. İnşallah bu sene kazanırız. Kriterlerde de ırkına önem veriyorlar. Büyüklüğüne, küçüklüğüne önem vermiyorlar. Simentalda, montofonda da aynı. Bizimkisi simental. Annesi melez. Suni tohumlama buzağısı ve kendisi de 2.5 aylık. Jürinin dikkatini çekmeğe gerek yok çünkü çok iyi baktık ve görüyorsunuz. Ama yine de jürinin dikkatini çekmek lazım.” dedi.

Simental dalında birinci olan Kahraman Yılmaz, yarışma sonrasında da, “İlk defa yarışmada birinci oluyorum. Birazda heyecan var birincilik dolayısıyla. Aslında ikincilik bekliyordum o da arkadaşın oldu. Ben onu tahmin etmiştim ama bu oldu. İnsan ister istemez duygulanıyor çünkü böyle bir nahiyede birinci oluyorsun, köyler arası yarışma olduğu için. İyiydi yani.” şeklinde duygularını dile getirdi.

Montofon dalında birinci olan Fahrettin Yenice de, “Biz biraz yem hususuna dikkat ettik. Birde suni aşının bize çok büyük faydası oldu. Hayvanlarımızı damızlık birliğinden dolayı cinsleştirdik. Hayvana bakmakta önemli, temizliği önemli birde yem bitkisine dikkat etmek lazım. Hayvanlarımız güzel. Damızlık birliğinden hayvanlarımıza her zaman böyle yardımlarını bekliyoruz.” diye konuştu.  

Programa; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fevzi Kaya, BTC Erzurum-Kars-Ardahan Saha Sorumlusu Prof. Dr. Mükerrem Kaya, BTC Yetkisi Ali Kapucu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Sarıkamış İlçe Müdürü Ali Yalçın, Kars Kafkas Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Sadık Yayla, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Müdürü Esra Yerdelen, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkar yardımcısı Mecit Boran, Kars Milli Eğitim Şube Müdürleri Harun Yenice, Yener Kaya, köy muhtarı ve vatandaşlar katıldı. kha

 

Sarıkamış Haber Haberleri