Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan, “Bugünün Öğrencisi, Yarının Annesiyim” Projesi çalışmaları düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı çerçevesinde uygulamaya konulan, Sabancı Vakfı Hibe Programı’ndan hibe almaya hak kazanan, “Bugünün Öğrencisi, Yarının Annesiyim” Projesi çalışmaları için düzenlenen toplantı, Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasında yapıldı.
Toplantıya, Proje Sorumlusu İlçe Milli Eğitim Müdürü Orhan Ekinci, Proje Koordinatörü İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Atakan Karabağ, Proje Yürütücüleri öğretmen Burcu Yel, öğretmen Yeşim Al ve öğretmen Tevfik Yıldız, AB Koordinatörü öğretmen Özge Dişçi’nin yanısıra Yerel ve Ulusal basın temsilcileri katıldı.
Proje Sorumlusu İlçe Milli eğitim Müdürü Orhan Ekinci, “Bugünün Öğrencisi, Yarının Annesiyim” Projesi çalışmaları hakkında şunları söyledi:
“Eğitimin önemli amaçları arasında; bireyi içinde bulunduğu toplumun etkin bir üyesi haline getirme ve kültürünü kazandırma, toplumu kalkındıracak, bedensel, zihinsel, duygusal vb. yönlerden gelişmiş bireyler yetiştirme bulunmaktadır. Bizler bu projemizle, eğitimin bu hedeflerine ulaşabilmede fırsat eşitliği ilkesini göz önünde bulundurarak yöremiz kızlarının eğitim imkanlarından faydalanmalarını amaçlıyoruz. Bu amaçla; İlçemizdeki öğrencilerimize Türk Milli Eğitiminin Temel ilkelerinden olan fırsat eşitliğini sağlayacak imkanı sunmak. İlçemizde orta öğretime devam eden kız öğrenci sayısında artış sağlamak (en az 200 kız öğrencinin orta öğretime devamını sağlamak ve gelecek yıllarda bu sayının artmasına katkıda bulunmak). İçin Sabancı Vakfı Hibe Programına başvurmuş, hibe almaya hak kazanmış bulunmaktayız. Sabancı Vakfı proje bütçesinde belirtilen toplam hibe tutarı olan 25 bin 200 TL’nin yüzde 60’ını, 15 bin 120 TL’yi Kars ili Sarıkamış ilçesi köylere hizmet götürme birliği hesabına ödemiş bulunmaktadır”
Ekinci, projenin Hedef Kitlesini, Sarıkamış İlçe merkezi ve bağlı köylerde yaşayan ve İlköğretimden sonra Ortaöğretime devam etmeyen/edemeyen, sosyo-ekonomik durumu zayıf olan 200 kız öğrenci ve velileri ve İlçe merkezi ve bağlı köylerde bulunan ilköğretim son sınıfta okuyan 450 kız öğrenci ve velilerinin oluşturduğunu söyledi.
Ekinci, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkemizde kız çocuklarının yüzde 50 den fazlası orta öğrenime hiç kaydolmamıştır. Toplumumuzda cinsiyete bağlı eşitsizlikler, kırsal alanlarda kentsel alanlara göre daha belirgin biçimde ortaya çıkmaktadır. Okuma yazma oranlarına bakıldığında; okuryazar olmayan kadınların oranının kentsel alanlarda yüzde 16.59 olmasına karşılık, bu oranın kırsal alanlarda yüzde 30.76 oranına çıktığı görülmektedir. Erkekler için aynı oranlar kentsel alanlarda yüzde 3.86, kırsal alanlarda ise yüzde 8.98 düzeyindedir. Hala devam etmekte olan kırdan kente ve doğudan batıya göç nedeniyle okuryazar olmama ve düşük eğitim düzeyi sorunu kentlere taşınmaktadır. Göç alan kentlerde ve metropoliten alanlarında, özellikle de gecekondu alanlarında kadınların okuryazar olmaması ve eğitime erişim olanaklarına sahip olamamaları ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Okur-yazar olmayan kadınların bölgesel dağılımı da dikkatle üzerinde durulması gereken diğer bir önemli noktadır. Bu göstergeler, kadınlara eşit eğitim imkânı sağlanmasını öngören İnsan Hakları Beyannamesi, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW), Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Herkes için Eğitim (EFA) gibi uluslararası taahhütlerin yeterince yerine getirilemediğini göstermektedir. İlçemiz genelindeki kız çocuklarının birçoğu da, hem sosyo-ekonomik koşullardan hem ‘okumamaları gerektiği’ yönündeki geleneksel düşünceden dolayı okula gönderilmemektedirler. Birçok aile, kız çocuklarının okumasının onlara fayda sağlamayacağı görüşündedir. Bu sebepten, okula kayıt yaptırılsa da birkaç yıl sonra bu çocuklar, okula devam etmemektedir”
2007–2008 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İSTATİSTİKLERİNE GÖRE İLKÖĞRETİMDEN MEZUN 412 KIZ ÖĞRENCİDEN 284’Ü ORTAÖĞRETİME DEVAM ETTİ
Ekinci, ilçedeki eğitim faaliyetleri de şöyle sıraladı:
“İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 2007–2008 eğitim-öğretim yılı istatistiklerine göre, ilköğretimden mezun 412 kız öğrenciden 284’ü ortaöğretime devam etti. Proje çalışması, bu sayısal verilerden yola çıkarak, ilköğretimden mezun olmuş kız öğrencilerinin hepsinin neden ortaöğretime devam etmediği sorunu üzerine yoğunlaştı. Bizler bu geleneksel yaklaşımı yıkma yolunda, Sarıkamış ilçe merkezi ve köylerinde bulunan bugünün kız öğrencisi, geleceğin annesi olan çocuklarımıza eğitimlerine devam etme imkanı tanıyarak, bilinçli ve topluma faydalı anneler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak ve öğretimde cinsiyetler arasındaki eşitliği sağlamak için bu projeye başladık. Projemiz, bu yönleriyle Yerel Eşitlik Eylem Planının ana başlıklarından 3.1.5 madde numaralı ‘Eğitim ve Sağlık Hizmetleri’ ile 3.1.7 madde numaralı ‘Zihniyet Değişikliği ve Farkındalık Yaratma’ başlıklarıyla örtüşmektedir”
PROJEDEKİ FAALİYETLER:
Kız öğrencilerin hayat boyu eğitimlerini konu alan 1000 broşür basılacak, öğrenci ve velilere ulaştırılması.
Kız öğrencilerin eğitimlerine devamını konu alan 2 bez afiş, İlçenin en kalabalık yerlerine asıldı.
İlçedeki tüm okulların panolarına, proje ile ilgili çalışmaların asıldı.
Projenin içeriğinin ve eğitimin öneminin yer alacağı yerel gazeteler, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, esnaflara, köy kahvelerine dağıtıldı (milli eğitim personeli tarafından)
200 kız öğrencinin velilerine tanıtıcı filmler eşliğinde bilgilendirme seminerleri verilecek.
Proje çalışanı olan 5 kişi, İlçenin 40 köyüne gidip ortaöğretime devam etmeyen/edemeyen 200 kız öğrenci ve velileriyle görüşecek.
Proje çalışanı 5 kişi tarafından, İlçe merkezinde ilköğretim son sınıfta okuyan 450, ortaöğretime devam etmeyen 200 kız öğrencinin ortaöğretime devamlarını sağlamak için rehberlik çalışmaları ( eğitsel, yöneltici ve mesleki) yapılacak.
Proje 01.12.2009 tarihi itibari ile başladı ve 30.09.2010 tarihinde sona erecek.