47. Kütüphaneler Haftası, Kars’ın Sarıkamış İlçesi’nde çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Sarıkamış Kazım Karabekir İlköğretim Okulu’ndaki programa; Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, Belediye Başkanı İlhan Özbilen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen, İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Hilmi Özgönül, İlçe Müftüsü Hamdi Uzunharman, Nüfus Müdürü Temel Doğan, Kütüphane Müdürü Ülkü Gün, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Özgür Yayın, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Program; kalemi kılıçtan üstün olan tüm merhum yazarlar, başöğretmen yüce Önder Atatürk ve tüm şehitlerin huzurunda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve akabinde İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Ardından İlçe Halk Kütüphanesi Müdiresi Ülkü Gün, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.
Gün, “İnsanın eğitimini ve gelişimini sağlayan, ufkunu ve geleceğini aydınlatan kurumlarımızdan bir tanesi de kütüphanelerdir. Kütüphaneler çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Dünya medeniyetine ilk kütüphaneyi Asurlular armağan etmiş; Atalarımızda Kütüphanelere gereken önemi ehemmiyetle vermişlerdir. Kitabın değerini bilen bir medeniyetten geliyoruz.” dedi.
“Kitaba kütüphaneye yapılan hizmetin bir anlamda ibadet, inanç ve kutsal olduğunu düşünen, oku emriyle hayata başlayan bir inançtan geliyoruz.” diyen Gün, şunları söyledi:
“Eski Türk devletlerinden Uygurlar, Gazneliler, Büyük Selçuklular ve Osmanlıların kitap ve kütüphaneye verdikleri önemi anlamak için, o devir kaynaklarından başka, bugünkü izler de bunun en büyük şahidi ve tercümanıdır. Çünkü, Kaşkarlı Mahmut denilince akla hemen ‘Divanı Lügati Türk’ gelir. Yusuf Has Hacip ismi ‘Kutad gu Biligi’ çağrıştırır. Yunustan dem vursak ‘Divanını’ hatırlarız. Mevlana ile mesnevisi kolkola yürür. Sadinin adı geçse hemen ‘Gülistan’ canlanır hafızamızda. Fuzuli su kasidesiyle öyle yücelir ki yürürken yıldızlar takılır ayaklarına. Evliya Çelebi, seyahatnamesiyle özdeşleşmiştir. İbn-i Sinayı yad etsek el-kanunun Avrupa’yı aydınlattığını görür gibi oluruz. Asım Köksal’ın İslam tarihinde asr-ı saadetin muştusunu duyar gibi oluruz. Gazzaliyi zikretsek ihyasının dünyayı ihata ettiğini temaşa ederiz. Mehmet Akif’le safahatı ikiz kardeş gibidir. Cemil Meriç adı bu ülke ile zirveleşmiştir. Arif Nihat asya Bayrakla pervaz etmiştir göklere. Yaşar Kemal’in ölmez eseri İnce Memed’ini bilmeyenimiz yoktur. Ali Fuat Başgil gençlerle baş başasın da ebedileşmiş ve abideleşmiştir. Necip Fazıl ismi Sakarya ile kucaklaşmış çile ile ölümsüzleşmiştir. Cahit Sıtkı 35 yaş’ıyla oturmuştur edebiyatımızın zirvelerine. Necati Cerrah’ın güle hasret duygulandırıp kanatlandırır ve boğar bizi gözyaşlarına. Oktay Sinanoğlu’nun ‘Hedef Türkiye’si bizi rihteri yüksek bir depremle sarsar. Bizim güçlü medeniyetimize kitap medeniyeti de denilir. Osman Gazi ilk Osmanlı Kütüphanesini İznik’te kurmuş, Fatih fetihten sonra İstanbul’da ilk kütüphaneyi kurmuş, Büyük Türk Hakanı Yavuz Sultan Selim Han savaş meydanlarına kütüphanelerini de götürmüş her gün yedi sekiz saat kitap okumuştur. Günde bir öğün yemek yemiş ve çok az uyumuş. Bu sayede seksen senede olacak işleri sekiz seneye sığdırmıştır. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir diyen Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’te okumak, araştırmak, bir tutkuya dönüşmüştür. Geniş bir kültüre ve pek çok eserden oluşan zengin bir kütüphaneye sahip olan Ulu Önder; ‘İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eyer böyle olmasaydı bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.’ demiştir.”
Kütüphanelerin önemine de değinen Gün, “Okullara, evlere, işyerlerine ve topluma kütüphanelerin eşiğinden atlayarak girdiğimiz ve kahvehaneleri kıraathanelere dönüştürdüğümüz gün yeniden şahlanarak dünya medeniyetlerine yön verip; bayram yapacağımız gün olacaktır. Unutmayalım ki; kitap okumayan medeniyetler belli bir noktada durmuş saate benzerler. Zaman ilerledikçe onlar gerilerler.” diye konuştu.
Gün, Sarıkamış Kaymakamlığı İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğünde halka 15 bin 992 adet kitap, 35 adet süreli yayınla hizmet verildiğini de hatırlatan Gün, “Kütüphanemizde belirli gün ve haftalarda kullanıcılara kültürel etkinlikler düzenlenmekte ve kitap sergisi, anma köşeleri oluşturulmaktadır. Kitapların elektronik ortamda kataloglama çalışmaları devam etmektedir. 2010 yılında 7 bin 331 kullanıcı kütüphanemizden yararlanmış, bin 732 adet ödünç kitap verilmiştir. 400 kayıtlı üyemizin mevcut olduğu kütüphanemizde ayrıca 20 kişilik ücretsiz hizmet veren bir internet salonumuz mevcuttur. Her şeyi tecrübe ile söyleyen büyüklerimizin de dedikleri gibi ‘Günümüzün gerçek üniversitesi zengin kütüphanelerdir.’ Hepinize kitap ve kütüphaneli bir yaşam diliyorum.” diye konuştu.
1/A sınıfı öğrencileri Rümeysa Kamış ve Umut Emre Yıldırım, ‘Kitap Sevgisi’ adlı şiiri birlikte okudular. Öğrenciler Sevgi Bilgin ve Baran Çıngılıoğlu’nun, kitap okumayı seven Hülya ile kitap okumayan Ali’nin yaşadığı bir olayı anlatan oyunu ise katılımcıları hem güldürdü hem de düşündürdü.
Öğrenciler Gülşen Beyzanur Önal ve Elvan Cihangir, ‘Kütüphane’ adlı şiirleri okurken, Batuhan Dana, Alişan Yıldırım, Hilal Buse Saçaklı ve arkadaşları, ‘Kütüphane’ adlı oyunu sahnelediler.
Ardından Kütüphaneler Haftası ile ilgili Resim, Şiir ve Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler Kaymakam Ermiş, Başkan Özbilen ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Dağdelen tarafından çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.
Program, Mart ayının Kitap Kurdu 1. Kademeden Sinem Çıngılıoğlu ve 2. Kademeden İlayda Bulut’a, İlçe Halk Kütüphanesi Müdiresi Ülkü Gün tarafından hediyelerinin verilmesiyle sona erdi.
Kutlamalarda; Kütüphane ve kitapla öğrenciyi kaynaştırarak, kütüphane ve kitap hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olmak, öğrencilerin milli, ahlaki, insani değerlere sahip, demokrasi ilkelerini benimsemiş yapıcı, yaratıcı, özgür bilimsel düşünce ve sorumluluk duygusuna sahip kişiler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak, öğrencilerin araştırma, inceleme ve not tutma yeteneklerini geliştirerek, milli ve sosyal hayata etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak amaçlandı.