Pistlerde yeterli kar kalınlığının olması, kayak severlerin yanı sıra otel işletmecilerini de yüzünü güldürüyor.
Ülkemiz bahar aylarının hazırlıklarını yaparken, Kars Sarıkamış’ta bulunan kayak merkezi 1 metreyi bulan kar kalınlığıyla güneşli havada, doğanın güzellikleri içerisinde kayak keyfi yapmaya imkan tanıyor.
Kayak severler her fırsatta soluğu Sarıkamış’ta alarak kayak yaparken, kayak yapmayanlar ise mükemmel manzara eşliğinde telesiyejle güneşin ve doğanın tadını çıkarıyor.
Kayak yapmak için Sarıkamış’a gelen yerli ve yabancı turistler, Sarıkamış’ın havasından, doğasından ve kar kalitesinden oldukça memnun olduklarını belirtirken, Hafta sonunu değerlendirmek için kaymaya gelen Kars Valisi Ahmet kara ise bu tesislerle ilgili ileriki tarihlerde nelerin yapılacağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Vali Kara, “Sarıkamış Türkiye’nin çatısı. Belki insanlar denize gitmek için hazırlık yaparken Sarıkamış’ta hala kayak yapmak mümkün. Bu mevsimde kayak olur mu diye düşünürler ama gördüğünüz gibi burada Nisan 15, Mayıs sonuna kadar kayak yapılabiliyor. Burada kayak mevsimi son sürat devam ediyor. Türkiye’de bundan daha kaliteli kar bulamasınız, doğal güzelliği ile çok güzel bir yer. Biz yerli ya da yabancı turistlere, kıştan keyifli bir gün geçirmek isteyenleri Sarıkamış’ımıza bekliyoruz.” dedi.
Vali Kara ayrıca, “Ben dünyanın birçok yerindeki pistleri de gördüm özellikle kayakta iddialı olan Slovenya’ yı da gördüm, orada ki pistler bile bu pistler kadar güzel değil. Çam ağaçları arasında ve zemin çim olduğu için hem güvenli hemde süper bir manzarası var. Kayak sporunun çok pahalı bir spor olmadığını vurgulayan vali kara “ bu spor birçok spor branşına göre pahalı bir spor değil. Pahalı bile olsa bu keyif ve güzellik emin olun her şeye değer. 1500 ile 2000 TL arasında bir harcama yaptığınızda hayatınız boyunca başka bir masraf yapmadan bu sporu yapma imkanına sahipsiniz” diye konuştu.
Önümüzdeki 5 yılda Sarıkamış’la ilgili yapılacak çok şey olduğunu belirten Kara, şunları söyledi:
“Kültür Bakanlığı şuanda bu bölgenin, Allah-u Ekber Dağları tüm şehitlik ve bu tesislerin envanterini çıkartıyor. Mülkiyet durumunu belirliyor. 2015 yılında Erzurum palandökende ne varsa burada da aynıları olacak şekilde bir proje başlatıldı. Daha önce proje yarışması yapılmış. Ancak hayata geçirilmediği için olmamış. Ama sayın Başbakanımızın talimatı sonrası Kültür bakanlığı hemen harekete geçti. Biz valilik olarak ta, SARKAY diye ( Sarıkamış Kayağı ) veya yaz kayağı diyebileceğimiz bir monoray döşeme şeklinde bir projemiz vardı. SERKA’ya verdik bu projeyi desteklesin diye ama henüz bu netleşmiş değil. Ama biz şuanda 600 bin tl ayırmış durumdayız 500 bin TL de Kültür bakanımız söz verdi. Ankara’ya gittiğimde bu parayı da getirdik mi, SERKA bu projeyi desteklese de desteklemese de bu yazın burada döşenmiş bir monoray göreceksiniz. Ağustos ayında bu monoray üzerinde küçük kızak büyüklüğünde arabalarla gençlerimizin adrenalin tutkularını tattıklarını, adrenalin tutkusu olan gençlerimizin bu monoraydan aşağı kaydığını göreceksiniz. Onun yanında SERKA projemizi kabul ederse bu pistler ışıklandırılacak. Işıklandırmanın anlamı şudur, gecede kayılabilecek. Ayrıca 2 tane spor sahası yapılacak. En önemlisi ise anayoldan pistlere doğru gelen asfalt yollarımız olacak bu yazın. Onu planladık özel idare olarak biz yapacağız. Ayrıca asıl önemli olan birde araç parkı yapacağız ve araçlar gelişi güzel park etmeyecek. Çevre düzenlemesini de yapacağız. Yoları da sıcak asfalt yapacağız. Bizim artık sıcak asfalt yapma imkanımız da olacak. 1,5 milyon verdik bir sıcak asfalt yapma tesisi kuracağız. Böyle bir imkana kavuştuğumuzda köy yollarını da asfaltlama imkanımız olacak. Kısaca güzün burada birçok şey değişmiş olacak. Ama 4 yıl sonra Erzurum’da ne varsa burada da o olacak”
Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş de, “Sarıkamış yüksek bir rakıma sahip. Şuan bulunduğumuz yer 2500 rakım. Dolayısıyla burada kar yağışı çok fazla oluyor. Şuanda Kars merkez ve çevresinde kar yokken burada 1 metreden fazla kar var. Tabi bu yükseklik ve kar yağışı uzun süre kayak yapma şansı tanıyor bize. Kayak merkezinin orman içerisinde olması karın erimesini de geciktiriyor. Nemin olmamsı ve karın kristal olması erimeyi de geciktiriyor. Kuş sesleri, ağaçtan ağaca atlayan sincaplar eşliğinde kayak yapıyoruz. Sarıkamış kayak merkezi çok fazla tanınmıyor ancak gelenler Sarıkamış’tan da vazgeçemiyorlar. O yüzden istiyoruz ki herkes kendine şans tanısın Sarıkamış’a gelsin ve burada kaymanın keyfini yaşasın. Bu temiz havada kayak yapmak insanda bağımlılık yapıyor. Onun için her hafta buraya gelip kaymak istiyoruz” dedi.
Çamkar Otel Müdürü Kamuran Eroğlu ise, “Şuanda Sarıkamış’ta kar durumu umduğumuzun ötesinde çok iyi durumda. 1 metreyle 1.5 metre arasında bir kar kalınlığı söz konusu. Karın nitelik olarak kristal olması, aynı zamanda havanında soğuk olması dolayısıyla kayak keyfi oldukça iyi diyebiliriz. Şuanda doluluk oranı yüzde 50 civarında. Bu güzel doğanın içinde kayak yapmak büyük keyif. Bütün misafirlerimizi Sarıkamış’a bekliyoruz” diye konuştu.