İlçeye yapılan dev tesislerde çalışan uzman personel ise ilçe halkının arıtılmış sudan en iyi şekilde istifade etmesi için geceli-gündüzlü çalışıyor. Önümüzdeki sezon Kızılçubuk Barajının da faaliyete geçirilmesiyle su hizmetinin daha sağlıklı şekilde verileceğini söyleyen Belediye Başkanı İlhan Özbilen, ilçede 50 yıllık su sorunu çözdüklerini ve suların kesintisiz şekilde ilçe halkına verildiğini belirtti.
Su Arıtma Tesisi, 2005 yılında su alımına başladı ve tam kapasite 200 l/sn debi ile hizmet veriyor. Kızılçubuk Deresi ve Çataldere kaynaklarından alınan kaynak suları tesise çelik borularla taşınıp arıtma işlemine tabii tutuluyor. Tesiste giriş kaskat ünitesi, hızlı-yavaş karıştıcılar, durultma havuzları, hızlı kum filtreleri, klor temas tankları ve 2 bin 500 ton su kapasiteli depomuzdan oluşan ana üniteler; idari bina, kimya binası, filtre press ünitesi, geri kazanım tankları, jeneretör binası, klor üniteleri, kazan dairesi ve lojmandan oluşan yardımcı üniteler bulunuyor.
Tesise alınan su kaskat havalandırma ünitesinde havalandırılır ön klorlama yapıldıktan sonra hızlı karıştırıcı ünitesine alınır orda alüminyum sülfat ilavesi yapılarak arıtma işlemi başlıyor. Ardından yavaş karıştırıcıda sudan uzaklaştırılmak istenen çamurun olgunlaşarak durultucu havuzlarında çökecek olgunluğa erişmesi sağlanıyor. Durultucu ünitesinde çöken çamur bertaraf edilirken suda askılı kalan çamurun bertaraf edilmesi için su filtre ünitesine iletiliyor. Burada da kalan çamur tutularak çamurdan arıtılmış su son klorlama işlemine tabii tutulup şehre dağıtımı sağlanmak amacıyla 2 bin 500 tonluk su deposuna iletiliyor. Buradan da şehrin farklı bölgelerine aktarılıyor.
Yardımcı ünitelerinde de işlemler şu şekilde yürütülüyor. Klor ünitesi 2 ana unsurdan oluşuyor. Ön klorlama kaskat ünitesinde suya kloru veren ünite olduğu için buradaki amaç tesis içinde bakteri atığı olan yosun ve alglerin oluşumunu önlemek, sudaki demir ve manganın tutulmasını kolaylaştırmak oluyor. Son klorlama da yapılan işlem şehir şebekesine verilecek suda içme suyu standartlarına uygun miktarda bakiye klor bırakıp hem suyun bakteriyolojik olarak içilebilir olmasını sağlıyor hem de dağıtım şebekesinin korunmasını sağlıyor.
Kimya binasında suyun fiziksel arıtımı için kullanılan alüminyum sülfat çözeltisinin hazırlanması, sahaya sozlanması ve alüminyum sülfatın stoklanması gerçekleştiriliyor. Jeneratör merkezinde elektrik kesilmesine karşı tesis içindeki motorların sürekli çalışmasını sağlamak amacıyla ihtiyaca uygun değerlerde jeneratör ve tesisteki elektrik sayaçlar bulunduruluyor.
Filtre press ünitesinde sudan uzaklaştırılan çamurun direk olarak doğaya verilmesini önlemek amacıyla çamurun kıvamının koyulaştırılıp kalıplar hali bertaraf edilmesi, geri kazanım tanklarında filtrelerin geri yıkanması esnasında kullanılan suyun tesise geri kazandırılıp su israfının minimuma indirilmesi sağlanıyor.
Kimyager Rıdvan Sağdıç ve Elektrik Teknisyeni Fatih Gül kontrolündeki tesisler 24 saat kameralarla izleniyor ve alan sürekli kayıt altında tutuluyor. Giriş-çıkışların kontrollü olarak sağlandığı tesislerdeki tüm malzemeler titizlikle korunuyor ve bakımları yapılıyor. Çalışanların can güvenliği de en iyi şekilde sağlanıyor. Olası gaz sızıntıları ve tehlikelere karşı da önlemler alınmış durumda. Tesislerin bütün bölümleri sürekli temizleniyor ve kontrollerde sık sık yapılıyor.
Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen de, Sarıkamış İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni sık sık ziyaret ederek çalışmaları kontrol ediyor ve yetkililerden bilgi alıyor. İlçe halkının suyu en hijyen koşullarda, sağlıklı şekilde alabilmesi tüm görevlerin harfiyen yerine getirilmesini isteyen Başkan Özbilen, 210 litre kapasiteli arıtma tesisinde, ilçenin günlük su tüketimi olan 125 litrenin rahatlıkla verildiğini söyledi. Başkan Özbilen, “Şu anda yaz mevsimini olduğu için halı-kilim yıkama, bostan sulama gibi temizlikler yapıldığı için sarfiyatta oluyor. Şu anda Arıtma Tesisimiz ilçemizin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak seviyededir. 1-2 ay sonra ister istemez su kaynakları azalacaktır. ‘Kışın ayaz suyu çekiyor” denilir. Böyle olunca da kaynaklar azalıyor. Böylelikle de kış aylarında su sıkıntısı çekiyoruz ve bir-iki mahallemize arıtılmış suyu veremiyoruz. İnşallah su İşleri Bakanımızın da Kızılçubuk’ta yapacağı Gölet neticesinde 28 metre yüksekliğindeki Baraj Göl faaliyete geçtiği zaman Sarıkamış’ın içme suyu bu defa yaz-kış kesintisiz olarak 50 yıl temin edilebilecektir. Sularda arıtılarak verilecektir.” dedi.
Özbilen daha sonra şunları söyledi:
“Sarıkamış daha önce göç veren bir bölgeydi. Ama iki yıldan beri de göç almaya başladı. Eskiden nüfusumuz 17 bin 600 iken şu anda 19 bin 700 oldu. İnşallah eski nüfusumuz olan 21 binlere doğru yaklaşıyoruz. Artık değişken bir nüfusa sahip olduğumuzu fark ettik. Özellikle batıya göç eden Sarıkamışlıların yaz aylarında gelerek özellikle de Ramazan ayında oruçlarını ilçelerinde tuttuklarını görüyoruz. Yaz aylarındaki aşırı hava sıcaklığı nedeniyle yaşlıların ve çocukların Sarıkamış’a gelerek serinledikleri biliniyor. Her gelişlerinde de eski evlerini onarmaları geriye dönüşün bir ispatıdır. Bundan sonra Sarıkamış’a artık göç geriye doğru başladı diyebiliriz. Gelen insanları mutlu etmek içinde bizim belediye olarak bir çok şeye hız vermemiz gerek. Sarıkamış’ın değişken nüfusunun belli bir kısmı da inanç turizminden dolayı otobüslerle Sarıkamış şehitlerini ziyarete gelmelerinden de görüyoruz. Bunun dışında kış aylarında kayak mevsiminin başlamasıyla birlikte ilçemiz yine bu değişken nüfusla tanışıyor. Bu da bizim yaz-kış turizmimizin her yıl artarak devam edeceğini gösteriyor. Bizde belediye olarak bunları hazırlıklıyız ve çalışmalarımızda bu yönde ilerlemektedir. Öncelikli olarak da bu insanlarımıza arıtılmış su vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. 2005 yılından bu yana da ilçemize arıtılmış suyu veriyoruz. Kış aylarında suyumuz azalsa bile kayna sularıyla bunları beslemekteyiz. Su sorunumuz yoktur ve 24 saat suyumuz akmaktadır. Otellerin yoğun olduğu turizm bölgesine de arıtılmış su vermekteyiz. Vatandaşlarımızın da turistlere yönelik çalışmaları olduğu müddetçe turizmde daha ön plana çıkılacaktır.”
kha