Sağlık Bakanı Recep Akdağ Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin, Ekonomi Müdürü Özlem Dalga ve Yayın Koordinatörü Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin sağlık reformunun sürdürülebilirliğinin sağlandığını söyleyen Akdağ, kişi başına 350 dolar kamu sağlık harcaması yaptıklarını belirtti.
Özellkle büyük şehirlerde daha fazla ek ödeme dağıtabilmek için yeni düzenlemeler yaptıklarını belirten Akdağ, "Eğitim hastanelerinde klinik şefi, şef yardımcısı, baş asistan olarak çalışan arkadaşlar var. Bunların performans puanlarını 20-30 civarında artıracak düzenlemeler yaptık" dedi.
"Kamuda çalışan hekimler ilerleyen yıllarda bugünün alım gücüyle daha az kazanmayacak, daha çok kazanacaklardır" diyen Bakan Akdağ, "Rakam telaffuz etmek istemiyorum ama örneğin şu anda 12 bin TL kazanan hoca daha önce hastanede 5-6 bin kazanıyordu. Bu şekilde gelişecek" dedi.
Türkiye'de doktor sayısının çok eksik olduğunu vurgulayan Akdağ, son bir kaç senede bunun tersine döndüğünü ve tıp fakültesi öğrencileri için kontenjanların arttığını bildirdi. Akdağ 120 bin olan hekim sayısını 200 bine çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi.
Sağlıkta eski sistemi eleştiren Bakan, "Tartışacaksak performans sistemi nasıl daha işler ve nasıl daha adaletli hale gelir, bunları konuşalım, ama bu sistemi değişemeyiz" diye konuştu. Akdağ, yeni sistemden şikayet edenlerin sayısının yüzlerle sınırlı kaldığını da vurguladı.
"HALKA ARZA HAZIRLANAN SAĞLIK KURUMLARI VAR"
Akdağ, yeni halka arz olup olmayacağına dair soruya, "Yeni halka arzlar var. Olmaya da devam edecek çünkü sektörün geleceğinin yüksek olduğunu yatırımcı da, vatandaş da görmeye başladı. Geçen yıl 500 bin hasta yurt dışından gelerek burada tedavi oldu. Bu sayı daha da artacaktır" yanıtını verdi.
Hemen hemen her yatırımda yabancı ortak olduğunu bildiren Akdağ, "Cari açığa da bu şekilde olumlu katkımız oluyor" diye konuştu.