Sarıkamış’ta, SABESYO Beden Eğitimi Öğretmenliği 4. Sınıf öğrencileri Ferit Doğan Şur, Kasım Öyürtay, Kasım Çelik, Şevket Ulus, İdris Akarsu ve Mehmet Salih Erol, ‘Topluma Hizmet Uygulamaları’ dersi kapsamında Ortaöğretim öğrencilerine ‘Sporun Faydaları’ konulu bir sunum yaptı.
Sarıkamış Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen programa; Sarıkamış Milli Eğitim Şube Müdürü Yener Kamiloğlu, SABESYO Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ali Dursun Aydın, SABESYO öğrencileri ve Ortaöğretim öğrencileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yener Kamiloğlu yaptı. Beden Eğitimi Milli Eğitimin temel ilkelerine uygun olarak kişinin beden ruh ve fikir gelişimini sağladığını belirten Kamiloğlu, “İnsanın toplum kurallarına uygun olarak yaşaması, birbiriyle olan ilişkilerinin iyi örneğini verebilmesi, yardımsever, insan haklarına saygılı, dürüst davranması, zeki ruhsal ve bedensel yapı itibariyle sağlıklı olmasıyla bağlantılıdır. Beden eğitimi insanın sosyalleşebilmesi ve kişiliğini bulup doğru bir çizgi üzerinde yol almasında büyük rol oynar” dedi.
Konuşmasın da bir de müjde veren Kamiloğlu, AK Parti Kars Milletvekilleri Prof. Dr. Yunus Kılıç ve Ahmet Arslan’ın girişimleriyle, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yapılacak olan 2012 Kış Olimpiyatları’nın Sarıkamış’ta yapılacağını, bunun da Sarıkamış için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Beden Eğitimi Öğretmenliği 4. Sınıf öğrencisi Ferit Doğan Şur da, slayt gösterimi eşliğinde sporun tarihçesini anlattı. Şur, “Çocukların, ilkçağlardan bu yana oyunlarında koşular düzenleyerek yarıştıkları ya da güreştikleri söylenebilir. Büyükler arasında ise, fiziksel yarışma anlamında sporun ne zaman başladığı kesin olarak bilinmemektedir. Arkeolojik buluntular Eski Çin’de top oyunlarının yaygın biçimde oynandığını göstermiştir. Eğer bu oyunlar dinsel bir gösteri değil de bir yarışma özelliği taşıyorsa, sporun ilk biçimlerinden biri olarak ele alınabilir. Eski Yunan ve Roma’da da top oyunları boş zamanların sağlıklı bir biçimde değerlendirilmesi amacıyla oynanırdı. Eski Mısır’da spor oldukça yaygındı. Firavunlar, ülkeyi yönetecek yetenekte olduklarını, avcılıkta ve ok atmadaki üstünlüklerini göstererek kanıtlardı. Ortaçağın soyluları arasında okçuluk en gözde spordu. Bazen bir şenliğe dönüşen okçuluk yarışmaları aylar öncesinden tasarlanırdı. Kasabalar arası yarışmalardaki törenlerde okçular, sporun koruyucu azizlerinin resimleri ve heykellerinin ardında yürürlerdi. Kasaba halkı, soylular arasında düzenlenen bu okçuluk turnuvalarına alınmaz, yalnızca izleyici olabilirdi. Genellikle, yarışmaları izlemeye gelen halk için koşu, atlama ve güreş karşılaşmaları düzenlenirdi.” dedi.
Ortaçağda köylü kadınların koşulara ve top oyunlarına serbestçe katıldıklarını, soylu kadınların da ava çıkıp, şahin beslediklerini de anlatan Şur, “Modern sporlara geçişin ardında Sanayi Devrimi’nce desteklenen bilimsel gelişmeler yatar. Bu dönemden sonra, atletler, fiziksel olarak en yüksek düzeylerine ulaştırılmak üzere sistemli bir biçimde çalıştırıldı. Basketbol, voleybol gibi yeni sporlar, pazara sürülen yeni bir mal gibi, istenen özellikleri karşılayacak biçimde özel olarak geliştirildi. Kapitalist girişimcilik, sporların pazarlana bilir bir ürün olarak modernleştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Boş zamanı değerlendirmek için oynanan geleneksel oyunların modern spor dallarına dönüştürülmesinde okulların ve üniversitelerin de önemli katkıları oldu. Modern futbol İngiltere’de Victoria döneminde seçkin gençler tarafından geliştirildi. Kürek sporu ile pist ve alan atletizmi ise modern biçimlerini İngiliz ve ABD üniversitelerinde aldı.” diye konuştu.
Daha sonra Beden Eğitimi Öğretmenliği 4. Sınıf öğrencileri sırasıyla, sporun tanımı, Türkiye’de Spor, sporun faydaları, insan sağlığı üzerinde etkisi ve sosyal ekonomik faydaları konularını Ortaöğretim öğrencilerine anlattılar.
(EY-BA-S) KARS / SARIKAMIŞ (KHA) – EREN YANAR