Profesör Dr. Fikret Berkes Kars'ta

Profesör Berkes ve eşi Doçent Dr. Mine Berkes, KuzeyDoğa ve HasNa Derneklerinin Düzenlediği Kuyucuk Gölü Ekoturizm Eğitimine de katıldı
Profesör Berkes ve eşi Doçent Dr. Mine Berkes, KuzeyDoğa ve HasNa Derneklerinin Düzenlediği Kuyucuk Gölü Ekoturizm Eğitimine de katıldı.
Kanada’nın Manitoba Üniversitesi’ndeki Doğal Kaynaklar Enstitüsü’nde Distinguished Profesör (Seçkin Profesör) ünvanına sahip olan Profesör Dr. Fikret Berkes ve eşi Doçent Dr. Mine Berkes, KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Stanford Üniversitesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun misafiri olarak Kars’a geldi.
Fikret ve Mine Berkes’in, biyoçeşitlik ve ekoloji üzerine yayınları arasında, Ekoloji ve Çevre Bilimleri, Biyolojik Çeşitlilik, Çevre ve Ekoloji gibi önemli kitapları da bulunuyor.
Yoğun programına rağmen Türkiye tatilini bölüp Kars’a gelen Profesör Berkes, Kafkas Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık’ın daveti üzerine, Kafkas Üniversitesi Necdet Leloğlu Konferans Salonu’nda, “Doğal Kaynakların Kullanımında Yöre Halkının Önemi” konulu bir konuşma yaptı.
2010 Dünya Biyoçeşitlilik Yılı münasebetiyle düzenlenen ve yoğun ilginin olduğu konuşmaya, başta biyoloji bölümünden olmak üzere, 177 öğrenci ve öğretim üyesi katıldı.
Prof. Dr. Berkes konuşmasına, doğa korumada yerel halkın katılımı ve işbirliğinin önemini vurgulayarak başladı.
Yöre halkını gözardı eden doğa koruma projelerinin genellikle başarısızlığa mahkum olduğunu belirten Berkes, bu kısırdöngüyü kırmak için, doğa korumadan yöre halkının da fayda görmesini sağlayan ve doğaya zarar vermeyen ekoturizm gibi faaliyetlerin öneminin altını çizdi.
Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yöre halkıyla işbirliğiyle doğa koruma projelerinden örnekler veren Berkes, 13 Mayıs’da ziyaret ettiği Kuyucuk Gölü Ramsar Alanı ve Yaban Hayata Geliştirme Sahası’ndaki “Doğa Koruma, Araştırma, Restorasyon ve Ekoturizm” projesinin Kars ve Türkiye için önemini vurguladı.
Bu tip projelere yerel kurumlar, üniversite, öğrenciler ve halkın katılımının başarı için şart olduğunu belirtti.
Dünyada doğa koruma projelerinin çok emek gerektirdiğine ve başarıya ulaşmalarının onlarca yıl sürebildiğine dikkat çeken Berkes, Kuyucuk Gölü projesinin sadece üç yıl içerisinde, İngiltere Whitley Gold ve Avrupa Birliği Seçkin Turizm Cennetleri (EDEN) ödüllerini alma, Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı olma ve Türkiye’de doğa koruma için ilk adanın yapılması gibi başarılara imza atmasından çok etkilendiğini belirtti.
Bu başarılar için ortak çalışmanın çok önemli olduğunu söyleyen Berkes, KuzeyDoğa Derneği, Kafkas Üniversitesi, Kars Çevre Orman İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Kars valiliği, Kars belediyesi, kaymakamlıklar, çevre köyler ve yöre halkının işbirliği içinde çalışmasının önemine de değindi.
Konuşmasını takiben bir saat boyunca doğa koruma ve çevre bilimle ilgili soruları cevaplayan Berkes, gösterilen ilgi için Kafkas Üniversitesi’ne teşekkür etti.
Fikret ve Mine Berkes, KuzeyDoğa ve HasNa derneklerinin Kuyucuk Gölü çevresindeki köyler için düzenlediği Kuyucuk Gölü Sürdürülebilir Ekoturizm Eğitimi programına katıldıktan sonra Cumartesi günü İstanbul’a dönecekler.
PROFESÖR DR. FİKRET BERKES KİMDİR?
Dünyada, ekoloji ve çevre bilim dallarında en çok yayın sahibi Türk bilim insani olan Profesör Dr. Fikret Berkes, 1945 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokulu İstanbul Robert Kolej’de okuyan Berkes, 1960’dan bu yana Kanada’da yaşıyor. Lisans ve doktora öğrenimini Kanada’nın McGill Üniversitesi’nde tamamlayan Berkes, 1991 yılında Natural Resources Institute’un (Doğal Kaynaklar Enstitüsü) müdürü olarak Manitoba Üniversitesi’nde profesörlüğe başladı. Berkes “1. Derecede Araştırmacı Profesör” ve “Seçkin Profesör” ünvanlarına hak kazandı. Doktorasını deniz bilimleri ve üzerine yapan Berkes, kariyerinin çoğunu doğa bilimleri ve sosyal bilimin kesişim noktasındaki çok disiplinli çalışmalara adadı. Toplumların doğal kaynaklarını kullanımı inceleyen ve doğal kaynakların bilinçsiz kullanımını engellemeyi amaçlayan araştırmalar gerçekleştiren Berkes, özellikle de uygulamalı ekoloji, geleneksel bilgi, yerel tabanlı kaynak kullanımı ve alan yönetimi konularıyla ilgili projeler gerçekleştirdi. 300’den fazla bilimsel yayını olan Berkes’in yayınları arasında, Ekoloji ve Çevre Bilimleri, Biyolojik Çeşitlilik, Çevre ve Ekoloji, Sacred Ecology, Breaking Ice, Navigating Social-Ecological Systems, ve Managing Small-Scale Fisheries gibi, Türkiye, ABD, İngiltere, Kanada ve Brezilya’da yayınlanmış kitapları da bulunuyor.

Kafkas Üniversitesi Haberleri