Prof. Dr. Aytaç Akbaşı Uyardı

Kars'ta son günlerde etkili olan soğuklardan dolayı uzman vatandaşları yüz falcine karşı uyardı.

 

Kars’ta 10 gündür etkisini sürdüren dondurucu soğuklar bir çok hastalığı da beraberinde getirdi.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi Beyin Cerrahı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Akbaşı, vatandaşların soğuk havalarda sıkça rastlanan yüz felcine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.Prof. Dr. Akbaşı, özellikle çocukların ve yaşlıların soğuk havalarda dışarı çıkarken soğuğa karşı tedbir almaları gerektiğini vurguladı.Araştırma ve Uygulama Merkezi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Akbaşı; “Aşırı soğuklar vücutta organizmalara bir çok hastalıkları beraberinde getiriyor. Beyin cerrahisini ilgilendiren kısım yüz felcidir. Soğuk havalarda sıkılıkla görüyoruz. Yüz felci yüze giden sinirlerin her hangi bir sinirin kulak bölgesine giden sinirin içerisinden geçtiği zaman ani olarak sıkışmasına ve şişmesine buradaki ödemin şişmesine bağlı olarak yüzün bir tarafında meydana gelen felce yani tek taraflı olarak ortaya çıkan felçe verilen isimdir” dedi.

 

YÜZ FELÇİNİN BİR KISMI KALICI OLABİLİR

 

Prof. Dr. Aytaç Akbaşı, soğuk havalardan dolayı meydana gelen yüz felcinin bir kısmının kalıcı olduğunu söyledi.Akbaşı; “Yüz felcinde soğuk havaların etkisi var. Gerçekten özellikle ani olarak soğuğa çıkma sonucunda sinirde meydana gelen ödem şişme ve zaten kemik bir kanalın içerisinden geçen sinirin şişmesi sonucu daha bir şıkışmaya neden olması sonucunda ortaya çıkar. Belirtisi ağızda bir tarafa doğru sağlam tarafa yani felç olan değil, diğer tarafa ağız kenarında kayma ve o tarafın göz kapağında kapanma oluşturarak meydana çıkar ve oldukça ciddi bir durum yaratabilir. Tedavi sonucunda çoğu iyleşebilir ise de bir kısmı kalıcıdır. O nedenle ani soğuğa maruz kalmamak çok önemli, özellikle sıcak bir ortamdan dışarıya çıkılırken yüzün korunmasında çok büyük fayda var. Banyo yaptıktan sonra birden bire soğuğa çıkmamak önemli, araba kullanırken açık camla seyahat etmemek çok önemli bu gibi önlemler yüz felci riskini önemli ölçüde azaltır” diye konuştu.

 

ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

 

KAÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Beyin Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aytaç Akbaşı, yüz felçinden en çok etkilenen kesimin ç.ocuklar ve yaşlılar olduğuna dikkat çekti.Akbaşı; “Çocuklar içinde soğuk hava çok önemli, bir defa üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında çok etkili olduğu için biraz önce söylediğim yüz felçlerine de çocuklarda yol açabilir. O nedenle çocukların sokağa çıkmadan önce aileler tarafından sıkıca korunması, atkıyla sarılması, başlarına bere yada şapka, kulaklıklı şapka giydirilmesi çok çok önemli ve çocukların kendilerine bu risklerin anlatılması ve bu konuda kendilerinin de önlem alması sağlanmalıdır. Özellikle yaşlıların soğuk havaya daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Yaşlılar mecbur olmadıkları sürece soğuk havada dışarı çıkmamalıdırlar. Yaşlılarda özellikle akciğer enfeksiyonu, üst solunum yolu çok sık görülen hastalıklar soğuk havalarda bu açıdan dikkat edilmelidir. Özellikle göz kapağının kapanma usulüne bağlı olarak gözün saydam tabakasında keratik dediğimiz rahatsızlık meydana geliyor. Bu zaman içerisinde körlüğe kadar gidebiliyor. Bu nedenle yaşlıların özellikle dikkat etmelerinde son derce fayda var” şeklinde konuştu.


Kafkas Üniversitesi Haberleri